Η αυξημένη μεταναστευτική ροή πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού με την Ευρώπη

Νησιά υπό το βάρος των χιλιάδων μεταναστών

Η αυξημένη ροή μεταναστών, φέτος το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά που γειτνιάζουν με τα τουρκικά παράλια, κατέδειξε την τραγική πραγματικότητα, που καταγράφεται με αριθμούς θυμάτων, νεκρών και ζωντανών, στοιχειώνοντας τις πολιτισμένες συνειδήσεις του δυτικού κόσμου.

Εξ αφορμής του μεγάλου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην εμπόλεμη Συρία, από όπου και προέρχεται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα, το πλήθος των μεταναστών που κατά χιλιάδες αποβιβάζονται στα ελληνικά παράλια, έφερε την Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα διογκωμένο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η μαζική εισροή μεταναστών, «βούλιαξε» τα ελληνικά νησιά, ενώ υποχρέωσε την χώρα να εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές παροχής ασύλου, όπως άλλωστε απορρέει και από τις τυπικές της υποχρεώσεις βάσει του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Πρόβλημα όλης της Ευρώπης

Την ώρα που οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες νοιώθουν να βαρύνονται από τις χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές των νησιών, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας κάνουν λόγο για άμεση βοήθεια από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος υποδοχής, το οποίο δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.

Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, έθεσε παράλληλα και την υπόλοιπη ευρώπη προ των ευθυνών της, λέγοντας ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας όπως εκείνες προσδιορίζονται από το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο και τις αποφάσεις που παίρνουν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ σημείωσε πως δεν είναι δίκαιο, αλλά ούτε μπορεί, η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα μόνη της, αφού δεν αφορά μόνο τις χώρες τις Νότιας Ευρώπης αλλά του συνόλου της.

Αναφέρθηκε δε στην βασική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η αλληλεγγύη, εστιάζοντας στην βοήθεια που πρέπει να προσφερθεί προς την χώρα μας από τις δομές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Οι συγκεκριμένες αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν προς τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, κατά την συνάντηση που είχαν παρόντος και του Έλληνα Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Για άμεση εφαρμογή δομικών και διαρθρωτικών λύσεων στην αντιμετώπιση των μεταναστών μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, λέγοντας ότι «θα πετύχουμε εάν δράσουμε από κοινού, διότι εάν δράσουμε μεμονωμένα θα αποτύχουμε».

Κατόπιν των επαφών που είχε με τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης δήλωσε ότι «είμαστε σχεδόν έτοιμοι να αναγγείλουμε την έναρξη της λειτουργίας του κόμβου, του γνωστού κέντρου συντονισμού και διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στον Πειραιά, ο οποίος θα συντονίζει τη διακίνηση των μεταναστών από τα νησιά», συμπληρώνοντας πως με την λειτουργία των δομών αυτών θα αποδεσμευτούν και τα σχετικά κονδύλια, συμπληρώνοντας πως «Συμφωνήσαμε με την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και θα λειτουργούν έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουμε και το επόμενο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες».

Χρηματοδοτική ενίσχυση

Αν και δεν έτυχε της θερμότερης υποδοχής στην Κω την οποία επισκέφθηκε ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς το νησί έχει κατακλιστεί από μετανάστες, ο ίδιος μίλησε για την φιλοξενία των Ελλήνων στην υποδοχή των μεταναστών λέγοντας ότι «Οι πρόσφυγες αντικρίζουν για πρώτη φορά την Ευρώπη όταν φτάνουν εδώ στα νησιά μας. Χρέος μας να τους υποδεχθούμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Από φιλοξενία άλλωστε εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε».

Παραχώρησε δε διαβεβαιώσεις για άμεση μεταφορά των μεταναστών εκτός νησιών, καθώς εντείνονται οι διαδικασίες ταυτοποίησης τους, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα ελληνικά νησιά.

Κατά την διευρυμένη συνάντηση που είχε στο νησί με τους τοπικούς παράγοντες, ο Έλληνας Επίτροπος, μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα 442 εκ. ευρώ τα οποία έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και με τα οποία θα ενισχυθεί η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Καθώς το μεγάλο βάρος όσον αφορά στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων επιβαρύνει το Λιμενικό Σώμα, μέσω του Frontex θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση του με 32 εκ. ευρώ, ώστε να ενισχυθούν για όλο το 2016 οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη και υπηρεσιακών στελεχών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με το Διευθυντή του Οργανισμού για την Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης, Fabrice Leggeri.

Κοινή Ευρωπαϊκή δράση ζήτησε ο Γ. Χατζημάρκος

Με ειδική αναφορά στην στάση τιμής του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού των τοπικών κοινωνιών των νησιών έναντι του μεγάλου κύματος μεταναστών, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, υποδέχθηκε στην Κω τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Περιφερειάρχης έθεσε την Ευρώπη προς της υποχρέωσης της για παροχή στήριξης της χώρας στο κοινό αυτό πρόβλημα, κάνοντας λόγο για ανάληψη κοινής δράσης, λέγοντας ότι «Μέχρι σήμερα δώσαμε πολλές μάχες μόνοι μας, άλλες τις κερδίσαμε και άλλες τις χάσαμε. Τον πόλεμο όμως, χωρίς την Ευρώπη στο πλευρό μας, δεν έχουμε ελπίδα να τον κερδίσουμε. Το ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που κάναμε πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή σύντομα το πρόβλημα αυτό θα βρίσκεται στην αυλή του κάθε Ευρωπαίου, δεν μας χαροποιεί. Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας και μέρα ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα στο μεγάλο αυτό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Ο χρόνος ανάληψης κοινής ευρωπαϊκής δράσης είναι χθες και ο τόπος είναι η Κως. Ενώνουμε χέρια, δυνάμεις και εμπειρίες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».