Παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Μπαράζ παραιτήσεων

  • Τρίτη, 7 Αυγούστου, 2018 - 06:26

Οι φωτιές στην Ανατολική Αττική με τους δεκάδες νεκρούς και τις ανυπολόγιστες ζημιές στάθηκαν οι αφορμή για «μπαράζ» αλλαγών σε καίριες θέσεις.

Συγκεκριμένα, την παραίτηση του Νίκου Τόσκα, ακολούθησε χθες το μεσημέρι και η παραίτηση του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη.

Ο κ. Καπάκης μετά από 14 μέρες από τις φονικές πυρκαγιές, υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή.

Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κατηγορείται για λανθασμένους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την τραγωδία.

Τη θέση του αναλαμβάνει ο πρώην Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών, Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος από τον Δεκέμβριο του 2017 διευθύνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, με επίκεντρο τη δράση για την αναμόρφωση του Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας.

Επίσης, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής.

Κατά τη θητεία του ως γενικού γραμματέα ΥΠΕΘΑ τού ανατέθηκε ο επιχειρησιακός συντονισμός του προσφυγικού, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Αλλαγές προσώπων σε Αστυνομία και Πυροσβεστική

Εντωμεταξύ, αλλαγές προσώπων υπήρξαν και στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Οι «καρατομήσεις» έγιναν έπειτα από απόφαση του Πρωθυπουργού, στον απόηχο της δολοφονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Έτσι, νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ματθαιόπουλος Βασίλειος (στη θέση του αντιστρατήγου Σωτήριου Τερζούδη) και νέος αρχηγός της Αστυνομίας, ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος Αριστείδης (διαδέχεται τον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα).