«ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ»

«Μαύρες σημαίες» έρχονται στη λαϊκή

Διαμαρτύρονται οι εκθέτες. Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις – Βούλα Παπαδοπούλου στα «Χ»: «Αυτά που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους»
  • Τρίτη, 30 Μαρτίου, 2021 - 06:26

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι μικροπωλητές και οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς στη Δράμα, με πρώτο βήμα την τοποθέτηση μαύρης σημαίας στους πάγκους των εκθετών από την ερχόμενη Πέμπτη και ενδεχομένως επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, εφόσον δεν έχουν θετική κατάληξη οι συζητήσεις που ζητούν να γίνουν αυτή την εβδομάδα με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πρόκειται για αντιδράσεις στο νέο σχέδιο νόμου που αφορά τη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου, στο οποίο δεν βλέπουν να συνυπολογίζονται οι θέσεις τους, για το μέλλον των λαϊκών αγορών.

Η κ. Βούλα Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Λαϊκής Αγοράς στη Δράμα, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» επισημαίνει ότι το Σωματείο Μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς στη Δράμα δεν διαμαρτύρεται απλώς για τα μέτρα που επιδιώκει να περάσει το Υπουργείο στο νέο νομοσχέδιο, αλλά κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν. Παρατηρεί επίσης ότι, από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει εμμονή στις ίδιες απόψεις και δεν φαίνεται να αφαιρείται κάτι από αυτά με τα οποία οι πωλητές των λαϊκών αγορών διαφωνούν.

«Θα υπάρξει καταρχάς συνεννόηση με τις ομοσπονδίες μας. Αλλά αυτά που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους. Δυστυχώς αλλοιώνεται ο σκοπός των λαϊκών αγορών. Καλύτερα να μας πουν κλείστε τις λαϊκές και ο κόσμος να απευθυνθεί σε άλλους είδους αγορές όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ, τα οποία είδαμε ότι στηρίχθηκαν και συνεχίζουν να στηρίζονται πάρα πολύ από την κυβέρνηση. Στις αλλαγές προβλέπεται ότι θα έρθουν εταιρείες οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα να «πλειοδοτήσουν» για τους χώρους των συναδέρφων στις αγορές. Αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Θέλουμε να παραμείνουν τα πράγματα όπως έχουν. Να παραμείνουν υπεύθυνοι οι δήμοι για τη θεώρηση των αδειών και για τις τοποθετήσεις των εκθετών. Να απαλειφθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την αναθεώρηση της άδειας. Να μην χάνεις τη θέση σου όταν δεν καταβάλεις όλες τις οφειλές προς την πολιτεία. Να μην πληρώνουμε διαφορετικά ποσά για τις θέσεις της λαϊκής, να μην πλειοδοτούν οι θέσεις όπως σχεδιάζεται. Επίσης καλό είναι να υπάρχει μόρφωση στους μικροπωλητές αλλά τι θα γίνει με αυτούς που η οικογένειά τους δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους πετάξουμε; Καλό είναι να είναι κάποιος μορφωμένος, αλλά όχι να έχει περισσότερη μοριοδότηση. Όλα αυτά σημαίνουν ότι όποιος έχει χρήμα θα ζήσει και όποιος δεν μπορεί θα επιστρέψει στο σπίτι του. Αυτό είναι πάρα πολύ άδικο».

Η κα Παπαδοπούλου εξηγεί επίσης ότι στις αλλαγές που έρχονται θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι προηγήθηκαν αρκετά χρόνια οικονομικής κρίσης και στην συνέχεια προέκυψε η πανδημία, κάτι που καθιστά απόλυτα λογικό να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις οι περισσότεροι πωλητές. Ωστόσο αυτό δεν είναι λόγος για να κλείσουν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Η επιστολή της «Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγoρών»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, σε επιστολή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγoρών προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επισημαίνει ότι:

«Σε συνεδριάσεις που έγιναν στις 27/3/2021 στις Ομοσπονδίες και Σωματεία όλης της χώρας αποφασίστηκε και ζητάμε να γίνει συνάντηση μαζί σας την εβδομάδα που έρχεται ώστε να πληροφορηθούμε ποιες από τις προτάσεις μας έχουν γίνει δεκτές. Αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα που σας έχουμε κάνει μέχρι σήμερα θα προβούμε σε επαναλαμβανόμενες 24ώρες πανελλαδικές απεργίες και κινητοποιήσεις.

Κύριε Υπουργέ, στην Οικονομική Κρίση του 1929, η Χώρα και ο λαός αντιμετώπιζε σκληρή λιτότητα, οι πολίτες είδαν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται, τότε ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ακρίβεια των τροφίμων εγκαθίδρυσε τον θεσμό των Λαϊκών Αγορών, δίνοντας την ευκαιρία στους αγρότες να πουλήσουν τα προϊόντα τους, στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και στους καταναλωτές την δυνατότητα να βρουν προϊόντα σε πολύ καλύτερες τιμές απ’ αυτές που καθόριζαν οι μεσάζοντες και οι έμποροι της αγοράς.

Ο πλούτος των Λαϊκών Αγορών είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Χώρα και τα αγροτικά προϊόντα που παράγουν οι Αγρότες και τα εκατομμύρια των καταναλωτών που προσέρχονται καθημερινά στις λαϊκές από την Ορεστιάδα ως την Κρήτη αποτελώντας συγχρόνως την οικονομική ραχοκοκαλιά της Ελληνικής και Αγροτικής Οικονομίας. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοιος θεσμός σε όλο τον κόσμο, 92 χρόνια τώρα, με τέτοιο εύρος προϊόντων και τέτοια αποδοχή και αγκάλιασμα των καταναλωτών.

Οι λαϊκές αγορές να ανήκουν στις περιφέρειες όλης της χώρας με την σύσταση Νομικών Προσώπων με όλες τις αρμοδιότητες λειτουργίας και Εποπτείας των λαϊκών αγορών και συστήνονται διοικητικά συμβούλια με την εκπροσώπηση παραγωγών – επαγγελματιών – βιομηχανικών ειδών – καταναλωτών. Δεν είναι εκσυγχρονισμός όταν καταργούνται οι επιτροπές λαϊκών αγορών. Όταν δεν αναγνωρίζονται τα πρωτοβάθμια σωματεία και η μέχρι σήμερα συμβολή τους στην λειτουργία των λαϊκών αγορών με οργάνωση, συμμετοχή, διαγραμμίσεις, κορδέλες, καταστάσεις κλπ. Όταν αποκλείονται οι αγρότες από τη λαϊκή. Όταν υπάρχει απαίτηση κατάθεσης φορολογικής – ασφαλιστικής ενημερότητας. Όταν μετατρέπονται οι αγρότες σε εμπόρους και τα σωματεία στην Αττική ετοιμάζουν λίστες. Όταν ανακαλούνται άδειες παραγωγών και επαγγελματιών για 6 μήνες για μη έκδοση 3 αποδείξεων. Όταν καταργείται η άδεια παραγωγών επαγγελματιών και μετατρέπεται σε θέση δραστηριοποίησης…»