“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τσαβούσογλου και Μπαχτσελί δυναμιτίζουν το κλίμα στη Θράκη

  • Παρασκευή, 28 Μαΐου, 2021 - 06:27

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Με την παραπάνω σύντομη ανακοίνωση το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την φήμη για επίσημη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. Ο πολιτικός αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αντίστοιχα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποδεχθεί στην Άγκυρα τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του.

Εκτός από την επίσημη επίσκεψη και συνέντευξη στην Αθήνα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται -μία μέρα νωρίτερα, την Κυριακή 30/05- να αναπτύξει δήθεν «ιδιωτικές» επαφές στη Θράκη. Η ατζέντα του, μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει επαφές με επίκεντρο την Κομοτηνή.

Πράξη δεύτερη για Δένδια-Τσαβούσογλου

Η έλευση Τσαβούσογλου αναμένεται σε ένα καθοριστικό χρονικό σημείο, λίγες ημέρες μετά την τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με παιδιά του νηπιαγωγείου Πάχνης, στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, στα οποία απευθύνεται ως «Ελληνόπουλα» ως είναι και εγγυήθηκε ισότητα ευκαιριών ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτική όλων των δημοκρατικών ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά.

Επίσης, η επίσκεψη αναμένεται να πυροδοτήσει το δεύτερο μπρα-ντε-φερ μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών. Στην πρόσφατη κοινή συνέντευξη τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα το κλίμα «άναψε» από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί ύπαρξης δήθεν «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», με την απάντηση Δένδια να είναι άμεση και ιστορικά ορθή, αφού κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, κάτι άλλωστε που προβλέπεται από την Συνθήκη της Λωζάννης, που έχει υπογράψει η Τουρκία και παραμένει δεδομένη θέση της ελληνικής Πολιτείας επί εκατονταετίας.

Η διπλωματική σύγκρουση είναι σχεδόν δεδομένο πως θα επαναληφθεί, καθώς η Άγκυρα αποπειράται να θέσει επί τάπητος εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, παρότι το μόνο ανοιχτό ζήτημα που αναγνωρίζει η Ελλάδα μεταξύ των δύο κρατών είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Γενί Σαφάκ: Θα θέσει ζήτημα «τουρκικής μειονότητας»

Εν τω μεταξύ, με ρεπορτάζ της που δημοσίευσε χθες η τουρκική Γενί Σαφάκ που –ούσα φιλοκυβερνητική- μεταφέρει την ατζέντα Ερντογάν μέσα από τις σελίδες της, προμηνύει τις εξελίξεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να θέσει επί τάπητος επιτακτικά μία σειρά ζητημάτων, εκ των οποίων και δήθεν «ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» και «προστασίας των δικαιωμάτων της».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τόσο η απάντηση Δένδια στην πρόσφατη κοινή συνέντευξη τύπου όσο κι οι τελευταίες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «Πομακοχώρια» και σε «Ελληνόπουλα» για τους μικρούς μαθητές της μειονότητας στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, έχουν εξοργίσει την Άγκυρα που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις εντός ελληνικής έδρας. «Μεταξύ των θεμάτων που κατά προτεραιότητα θα τεθούν στη συνάντηση θα είναι και η απόπειρα της κυβέρνησης Αθήνας να δημιουργήσει μία πλαστή ταυτότητα για την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Εθνικιστικό παραλήρημα Μπαχτσελί

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιδόθηκε για ακόμη μία φορά σε εθνικιστικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για φασιστική πολιτική εναντίον της μειονότητας» της Θράκης, την οποία αποκάλεσε «τουρκική».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μπαχτσελί σημείωσε αναλυτικά, διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά δεδομένα και επιδιώκοντας να προωθήσει την εθνικιστική του ατζέντα: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη στο χωριό Πάχνη, στην Ξάνθη (στις 18 Μαΐου 2021), μετέβη σε δημόσιο νηπιαγωγείο και απευθύνθηκε σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που δεν μπορούμε να τις ‘χωνέψουμε’, Το χωριό Πάχνη το αποκάλεσε χωριό Πομάκων και τα τουρκόπουλα τα αποκάλεσε ελληνόπουλα.

Ο Μητσοτάκης τα θαλάσσωσε και έπεσε στη δίνη του παραληρήματος. Εκείνα είναι τουρκόπουλα, το Pasavik δεν είναι χωριό Πομάκων. Τι θα πει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτή την πολιτική αφομοίωσης και φασισμού της Ελλάδας, τι θα πει για αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι είναι ρατσισμός το να αποκαλεί τα τουρκόπουλα ως ελληνόπουλα;»,

Πομάκοι Ξάνθης: Είμαστε μουσουλμάνοι Πομάκοι και Έλληνες πολίτες

Η απάντηση στις παραπάνω αιτιάσεις Μπαχτσελί θα μπορούσε κάλλιστα να έρθει από την ελληνική πολιτεία, αλλά ήρθε από τους ίδιους τους κατοίκους του ορεινού όγκου της Ξάνθης και της Ροδόπης, που δηλώνουν Έλληνες Πομάκοι και ζητούν από την Άγκυρα να σταματήσει την απόπειρα εργαλειοποίησής τους.

Συγκεκριμένα, ο Πολιτιστικός Πομάκων του νομού Ξάνθης κοινοποίησε μέσω της σελίδας του στο facebook ανάρτηση της σελίδας Ροδόπη-Πομακοχώρια που αποτελεί απάντηση στον κο Μπαχτσελί. Η ανάρτηση μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει πως «είμαστε μουσουλμάνοι Πομάκοι και Έλληνες πολίτες» και αυτούσια έχει ως εξής:

«Κοινοποιήστε για να μάθει ο Γκρίζος Λύκος πως στη Θράκη υπάρχουν Πομάκοι και Πομακοχώρια. Ει Devlet στη Πάχνη είμαστε Πομάκοι και όχι Τούρκοι. Και στη Γλαύκη είμαστε Πομάκοι. Και στον Κένταυρο είμαστε Πομάκοι. Και στον Εχίνο είμαστε Πομάκοι. Και στις Θέρμες, Μέδουσα, Σάτρες, Κοτύλη, Αιμόνιο, Δημάριο, Μελίβοια, Σμίνθη, Μάνταινα, Κύκνο, Ωραίο κλπ. Πομάκοι είμαστε και τα παιδιά μας είναι περήφανα πομακόπουλα.

Και στην Οργάνη, Μυρτίσκη, Κάρδαμο, Άνω Βυρσίνη, Κέχρο κλπ και στο Μέγα και Μικρό Δέρειο, στη Ρούσα, στο Γονικό, στη Χλόη, στη Σιδηρώ πάλι Πομάκοι είμαστε και όχι Τούρκοι και τα χωριά μας τα λένε και πομακοχώρια και όχι τουρκοχώρια. Σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια.

Παρά το ότι η πατρίδα σου η Τουρκία έστησε παραμάγαζα και παράγκες στη Δυτ. Θράκη, τοποθέτησε εγκάθετους παραμουφτήδες και άλλους καλοπληρωμένους χαφιέδες για να μας ελέγχει και να μας εκτουρκίσει, εμείς ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε μουσουλμάνοι Πομάκοι και Έλληνες πολίτες.

Μη συγχύζεσαι λοιπόν κ. Μπαχτσελί, γιατί θα ανεβάσεις ζάχαρο και πίεση και θα σε τρέχουν στα νοσοκομεία. Είσαι και μεγάλος άνθρωπος και πρέπει να προσέχεις την υγεία σου.

Κι αν είσαι και εθνικιστής και γκρίζος λύκος, τις φοβέρες και τις απειλές σου στην πατρίδα σου και όχι σε εμάς. Τούρκους με το ζόρι και με απειλές δεν μπορείς να μας κάνεις...

Να ζήσουν τα περήφανα Πομακοχώρια της Θράκης!».