«ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΦΚΑ από Τρικαλινούς οικοδόμους

  • Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, 2021 - 06:23

Με κυριότερα αιτήματα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και  βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης, χθες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Τρικάλων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του τοπικού ΕΦΚΑ.

Η συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο της κινητοποίησης που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικοδόμων, ενώ το παρόν έδωσαν και συνταξιούχοι.

Όπως σημείωσαν «τόσα χρόνια εργοδότες και κυβερνήσεις επικαλούνταν χίλιες δικαιολογίες, εμπόδια, δυσκολίες για να μην δώσουν αυξήσεις. Για χρόνια έλεγαν ότι «τώρα έχουμε κρίση, περιμένετε την ανάπτυξη». Σήμερα που ο κλάδος της Οικοδομής ζει περίοδο «ανάπτυξης», με τεράστια κέρδη για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, θέλουν τους οικοδόμους να δουλεύουν με κίνδυνο ζωής, με νεκρούς και σακατεμένους, για μεροκάματα πείνας, εφτά μέρες τη βδομάδα, ήλιο με ήλιο. Και ενώ οι πρόσφατες πλημμύρες, οι καταστροφές σπιτιών και δημόσιων κτιρίων από τους σεισμούς, τα σχολεία-πισίνες και οι δρόμοι ποτάμια αποκάλυψαν για ακόμη μια φορά τις τεράστιες ανάγκες για κατασκευαστικά έργα, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικής θωράκισης, χιλιάδες είναι οι οικοδόμοι που βρίσκονται στην ανεργία. Κανένας εργαζόμενος σήμερα δεν πρέπει να ανεχτεί την κοροϊδία, τις υπεκφυγές αυταπάτες και προσδοκίες ότι κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδοσία θα μας χαρίσουν αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα μας. Αυτοί θέλουν να μας στείλουν στο μεσαίωνα! Η νίκη των εργαζομένων της EFOOD έδειξε την τεράστια δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης. Τώρα, ξανά, πιο δυνατά».

Μεταξύ των άλλων, οι Τρικαλινοί οικοδόμοι διεκδικούν:

  • Κατώτερο μεροκάματο: εργάτη 50 € – βοηθού 53 € – τεχνίτη 56 €, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις).
  • Την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
  • Την οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων.
  • Να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη του εποχικού επιδόματος από περισσότερους οικοδόμους & εργαζόμενους στις Κατασκευές.
  • «Να μείνει στα χαρτιά» ο νόμος – έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της Απεργίας.