“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αναταράξεις στην Ευρώπη- Η Κομισιόν υπόσχεται βοήθεια!

  • Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:23

Νέες αναταράξεις προκαλεί  στις ευρωπαϊκές αγορές η κίνηση της Ρωσίας να αναστείλει απ’ αόριστον τη λειτουργία του βασικού της αγωγού προς την Ευρώπη, του NordStream 1, επικαλούμενη τεχνικό πρόβλημα.

Σε αναρτήσεις της στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν ανέπτυξε τέσσερις άξονες – προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όπως μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας, πλαφόν στο ρωσικό αέριο, στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως «ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να κόψει τις προμήθειες και να χειραγωγήσει τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης. Θα αποτύχει».

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθυνόμενη στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε τις εξής τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

-Μειώστε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

-Ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο της Ρωσίας

-Βοηθήστε τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα

-Ενεργοποιήστε την υποστήριξη σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια.

Σε επόμενο tweet επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να κόψει τις προμήθειες και να χειραγωγήσει τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης. Θα αποτύχει.

Η Κομισιόν προετοιμάζει την πρότασή της προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, να διαχειριστούν τις υψηλές τιμές στην ενέργεια».

Η Ευρώπη θα βιώσει τον πιο δύσκολο χειμώνα

«Μέχρι τα μπλακ άουτ να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρες πόλεις και η τιμή της βενζίνης να κάνει την οδήγηση αδύνατη, η ενεργειακή κρίση δεν είναι κάτι που απασχολεί τον μέσο πολίτη». Με αυτή την πρόταση ξεκινάει το άρθρο του αμερικανικού περιοδικού TIME, με τίτλο «Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα χειροτερέψει. Ο κόσμος θα πληρώσει το τίμημα», που καταπιάνεται με το δυσοίωνο μέλλον λόγω των τεταμένων σχέσεων της Ρωσίας με τον δυτικό κόσμο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «η ενεργειακή κρίση είναι ήδη εδώ και η Ρωσία ευθύνεται πλήρως για αυτή». Οι τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 3.100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στα μέσα Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση 610% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως καταμετρήθηκε από την ολλανδική αγορά TTF.

Σε αυτές τις τιμές, πολλοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά ώστε να λειτουργήσουν για μεγάλο διάστημα. Ως συνέπεια του αυξανόμενου κόστους των καυσίμων, οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 300% το 2022, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Συνολικά, οι τιμές της ενέργειας είναι δέκα φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Δεν είναι μόνο τα μεσαίου εισοδήματος νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν για ρεύμα και θέρμανση σε αυτό το κόστος, αλλά και οι κυβερνήσεις. Τα 279 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσαν πρόσφατα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να βοηθήσουν τους μικρούς καταναλωτές ήδη δεν επαρκούν.

Τα χειρότερα, όμως, δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απείλησε στις 28 Αυγούστου ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα φτάσουν τα 5.000 $/1.000 m3 μέχρι το τέλος του 2022. Και η γηραιά ήπειρος απέχει πολύ από την κατάσταση ετοιμότητας.

Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 65 δισ. ευρώ για το τρίτο πακέτο στήριξης για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Στις σημαντικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Κυριακή περιλαμβάνεται το φρένο στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε χθες τη Δύση ότι θα ανταπαντήσει αναφορικά με την πρόταση της Ομάδας των 7 (G7) να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Μπορούν μόνο να υπάρξουν μέτρα ως αντίποινα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν την Παρασκευή στο πλαφόν σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη Ρωσία αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ουκρανία αλλά η Μόσχα έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις πωλήσεις σε χώρες που το επιβάλλουν.

Ο Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εξετάζει το πώς το πλαφόν τιμής στις εξαγωγές πετρελαίου της θα επηρεάσει την οικονομία της και προειδοποίησε ότι η κίνηση θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ μειώνει την  παραγωγή

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+), μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, συμφώνησαν σε μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να ενισχύσουν τις τιμές που έχουν υποχωρήσει λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση.

Οι παραγωγοί πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχεί μόνο στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης, για τον Οκτώβριο. Συμφώνησαν επίσης ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν ανά πάσα στιγμή για να προσαρμόσουν την παραγωγή πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στις 5 Οκτωβρίου.

Η απόφαση ουσιαστικά διατηρεί το status quo καθώς ο ΟΠΕΚ παρατηρεί τις απότομες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, που προκαλούνται από πολλούς παράγοντες και κινουνται προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η συνεδρίαση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ πραγματοποιήθηκε σε πολύπλοκο φόντο, στο οποίο υπάρχει, μεταξύ άλλων, μία πιθανή αύξηση της προσφοράς από την επάνοδο του Ιράν στις αγορές, αν η Τεχεράνη μπορέσει να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία που έκανε το 2015.