“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤA: Επέκταση στα 12 μίλια από την Κρήτη εξετάζει η κυβέρνηση

  • Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, 2022 - 06:24

Με πολύ σκληρό τρόπο αναμένεται να αντιδράσει η Ελλάδα προκειμένου να ακυρώσει στην πράξη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας, με κινήσεις που προβλέπεται να είναι αρκετά άμεσες εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Η κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, προκειμένου να αναχαιτίσει τις όποιες βλέψεις της Τουρκίας.

Ήδη τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος έχουν συμφωνήσει για μερική ΑΟΖ, με την Αίγυπτο να δηλώνει πως αντιμετωπίζει προβλήματα σε σχέση με το τι ισχύει στα ανατολικά της Κρήτης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως «τα πράγματα με την Τουρκία δεν είναι καθόλου απλά», με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να δηλώνει πως θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο.

Σχετικά με το εάν θα ενημερωθούν οι σύμμαχοι της Ελλάδας, η κυβέρνηση απαντά πως δεν υπάρχει κανένας λόγος καθώς αποτελεί μια μονομερή ενέργεια της χώρας και όταν τα προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα θα κατατεθούν απευθείας στον ΟΗΕ.

Αυτή η κίνηση μπορεί να εκληφθεί και ως φόβητρο προς τις όποιες βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να σταματήσει τα όσα παράνομα σχεδιάζει, βάζοντας στο κάδρο την Κρήτη.