Ανεπαρκείς χρηματοδοτήσεις για ένα χρόνιο πρόβλημα

  • Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:18

Νέες αποφάσεις χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» σε όλους τους δήμους της χώρας, υπέγραψε όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Παρά το υψηλό ποσό που έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των χρηματοδοτήσεων που έχει διαθέσει ως τώρα για το συγκεκριμένο θέμα το κράτος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” δήλωσε σχετικά με την επιπλέον χρηματοδότηση που δίνει το ΥΠΕΣ: “Η ύπαρξη χρηματοδοτήσεων και η ενίσχυση των δήμων, για αρμοδιότητες που μεταφέρονται σε αυτούς με βάση τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, όπως η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, είναι πράγματι πολύ σημαντική έτσι ώστε οι δήμοι να μπορούν να εκπληρώσουν τις αρμοδιότητες αυτές που τους έχουν ανατεθεί με νόμο. Αυτή η χρηματοδότηση είναι επίσης σημαντική γιατί θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δράσεις μας και να δώσουμε μία μεγαλύτερη βοήθεια στον τομέα αυτό”.

Ερωτώμενος αν οι χρηματοδοτήσεις του κράτους μπορούν να προσφέρουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, ακόμα και σε περιοχές σαν τη Σύρο που η παρουσία και η προσπάθεια των εθελοντών φιλόζωων είναι ιδιαίτερα έντονη και αποτελεσματική, ο κ. Πιταούλης απάντησε: “Οι χρηματοδοτήσεις αυτές είναι σχετικά μικρές και δεν καλύπτουν επ’ ουδενί το σύνολο των αναγκών, παρόλο που ο δήμος μας ενισχύει με δικούς του πόρους αυτές τις δράσεις. Γι’ αυτό, είναι πολύ χρήσιμη και σημαντική η συνεισφορά των ιδιωτών και των εθελοντών γιατί πολύ συχνά, εκτός από τον προσωπικό χρόνο που αφιερώνουν και την εργασία που προσφέρουν, καλύπτουν οι ίδιοι ένα μέρος των εξόδων που προκύπτουν. Η παρουσία τους είναι πολύ σημαντική για τον δήμο γιατί αν δεν ήταν αυτοί οι άνθρωποι παρόντες σίγουρα τα προβλήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα”

Κλείνοντας, ο κ.Πιταούλης θέλησε να υπενθυμίσει την πρόταση την οποία είχε υποβάλει στο παρελθόν ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης και η οποία εγκρίθηκε, σχετικά με τη χρηματοδότηση καταφυγίου μικρών ζώων: “Ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια να προχωρήσουμε στη δημιουργία αυτού του χώρου που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες σύμφωνα πάντα με όσα ορίζει η νομοθεσία” σχολίασε.

Η απόφαση της χρηματοδότησης

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», προβλέπονται επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ για την προμήθεια εμβολίων για τον εμβολιασμό αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών), καθώς και για την προμήθεια βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της επείγουσας συμπτωματολογίας σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων, ώστε να ενισχυθούν οι Δήμοι κατά τη συμμόρφωσή τους με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νέο νόμο περί ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

Δόθηκε επίσης παράταση για την υποβολή αιτημάτων ένταξης των Δήμων στην Πρόσκληση XII του Προγράμματος «Άργος» για τις επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν τη στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έως τις 31/1/2023, ώστε να απορροφηθούν και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ από τη συνολική χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εγκριθεί κατά την έκδοση της πρώτης Πρόσκλησης.

Τέλος, υπεγράφη πάγια χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ για το έτος 2022, για την κάλυψη κάθε είδους δαπάνης των Δήμων που αφορούν στη φροντίδα και εν γένει τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σχετικά: «Το είπαμε, το κάναμε. Χρηματοδοτούμε την Αυτοδιοίκηση για να διασφαλίσουμε την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μέσω των στειρώσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας για άμεση μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων και γατών, αλλά και – για πρώτη φορά – για επαρκείς εμβολιασμούς και για την αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων. Με το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “Άργος”, σε συνδυασμό με την πάγια ετήσια χρηματοδότηση των Δήμων που ανέρχεται για το τρέχον έτος σε 5 εκατ. ευρώ, διαθέτουμε συνολικά περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους, έναντι των μόλις 600.000 ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο. Γιατί, για εμάς, δεν νοείται μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς τη μεταφορά και των απαραίτητων πόρων. Και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας: “Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο”».