Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα: Τέταρτη τριμηνιαία έκθεση

Υποστήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα

Του Φίλιππου Ζάχαρη (phil.zaharis@gmail.com)

Η Ομάδα Δράσης της Επιτροπής για την Ελλάδα (“Ομάδα Δράσης”- Task force) παρουσίασε την τέταρτη τριμηνιαία έκθεσή της για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές αναφέρεται πρόοδος από την χώρα μας και ικανοποίηση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Με την έγκριση της έκθεσης, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Olli Rehn, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ομάδα Δράσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ελλάδας κατά την υλοποίηση της ιδιαίτερα απαιτητικής διαδικασίας των εις βάθος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πιο ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, ικανή να παράγει αειφόρο ανάπτυξη και απασχόληση. «Έχει γίνει ήδη σημαντικό έργο, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες», τόνισε. Στην έκθεση περιγράφεται η συνδρομή που παρέχουν η Ομάδα Δράσης, τα κράτη μέλη, διεθνείς οργανισμοί και άλλοι ειδικοί φορείς ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα κατά την εφαρμογή του συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ας δούμε τις διαπιστώσεις:

Μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης

Επανεξετάστηκε η οργάνωση των περισσοτέρων υπουργείων - που αντιπροσωπεύουν προσωπικό περίπου 206.000 ατόμων. Η επανεξέταση αυτή άνοιξε το δρόμο για την έγκριση προτάσεων από το ελληνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012, υπό την αιγίδα του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων

Τα έργα σε τέσσερεις αυτοκινητοδρόμους ξεκίνησαν ξανά μέσα στον Απρίλιο του 2013. Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των παραχωρησιούχων για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης και της οικονομικής βιωσιμότητας των έργων με βάση τη συμφωνία επανεκκίνησης. Ένα σχέδιο συμφωνίας υποβλήθηκε στην Επιτροπή τον Ιανουάριο για έγκριση. Η απόφαση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των έργων αναμένεται τον Ιούνιο.

Διευκόλυνση των εξαγωγών

Tην λεπτομερή εξέταση των προτελωνειακών ελέγχων για δύο σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα (νωπά φρούτα και φέτα) ακολούθησε, σε σύντομο διάστημα, η θέσπιση νομοθεσίας για την καθιέρωση ορισμένων αρχικών μορφών απλούστευσης των ελέγχων και των μεθόδων εργασίας.

Εξωδικαστική επίλυση διαφορών

Η Ελλάδα, βάσει της τεχνικής συνδρομής που έλαβε για το σχεδιασμό της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, εγκαινίασε πρόσφατα τον θεσμό της διαμεσολάβησης. Εδώ περιλαμβάνεται μία τριετής εκστρατεία που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες και η δημιουργία κέντρων κατάρτισης διαπιστευμένων διαμεσολαβητών.

Χρήση Τεχνικής Βοήθειας

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, σύμφωνα με την έκθεση, οι Ελληνικές αρχές έκαναν μεγαλύτερη χρήση της τεχνικής βοήθειας προκειμένου να στηρίξουν ένα ευρύτερο φάσμα μεταρρυθμίσεων. Η έκταση της εμπλοκής της task force σε κάθε τομέα πολιτικής έχει επίσης αυξηθεί. Κάθε ένας από τους 12 τομείς πολιτικής περιλαμβάνει ορισμένο αριθμό έργων ποικίλης κλίμακας και πολυπλοκότητας. Συνολικά, η ΟΔΕ έχει ή είχε εμπλακεί σε 93 άξονες δράσης στους 12 τομείς.

Από αυτούς:

-68 είναι ενεργοί: παρέχεται τεχνική βοήθεια κατά τους τελευταίους τρεις μήνες και έχει προγραμματιστεί περαιτέρω δραστηριότητα για το επόμενο τρίμηνο.

-18 περαιτέρω έργα βρίσκονται στο προπαρασκευαστικό στάδιο. Εδώ, η ΟΔΕ

διερευνά λύσεις τεχνικής βοήθειας για να ανταποκριθεί σε αιτήματα των

ελληνικών αρχών.

-3 έργα έχουν ολοκληρωθεί: έχουν υποβληθεί τα προγραμματισμένα παραδοτέα

και δεν υπήρξε αίτηση για επακόλουθες ενέργειες

-4 έργα είναι ανενεργά από την άποψη ότι, μετά τις αρχικές δραστηριότητες, δεν

παρατηρήθηκε καμία εξέλιξη κατά τους τελευταίους 3 μήνες λόγω αλλαγής

προτεραιοτήτων.

Επιτάχυνση των έργων της πολιτικής συνοχής

Η απορρόφηση κονδυλίων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής εξακολούθησε να

σημειώνει πρόοδο από την έκθεση του Δεκεμβρίου 2012 και έφθασε κατά μέσο όρο σε 56% των πιστώσεων για την Ελλάδα – σε σύγκριση με 46,25% στο τέλος του 2012. Παρά το γεγονός αυτό, πολλά προγράμματα αντιμετωπίζουν κίνδυνο μη επίτευξης των στόχων αυτόματης αποδέσμευσης στο τέλος του 2013. Ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση εξακολουθεί να δίνεται από την ΟΔΕ, σε συνεργασία με τις σχετικές υπηρεσίες της Επιτροπής, στον κατάλογο των έργων προτεραιότητας. Ο κατάλογος αυτός επανεξετάστηκε και τροποποιήθηκε τον Μάρτιο.

Διοικητική μεταρρύθμιση

Τον Ιανουάριο του 2012, οι ελληνικές αρχές ενέκριναν χάρτη πορείας για τη μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης (μετά το έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος για τη διοικητική μεταρρύθμιση). Οι πρωταρχικοί στόχοι είναι να επιτευχθεί ένα πιο λιτό, καλύτερα συντονισμένο και περισσότερο

αποτελεσματικό Δημόσιο.

Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και καταπολέμηση της διαφθοράς

Η εφαρμογή του προγράμματος κατάρτισης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σημειώνει, σύμφωνα με την έκθεση, ικανοποιητική πρόοδο. Μέχρι στιγμής, 160 συμμετέχοντες έχουν εκπαιδευτεί σε τεχνικές για τον εντοπισμό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μέχρι σήμερα, 120 συμμετέχοντες έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τεχνικών αναζήτησης μέσω του διαδικτύου στο πλαίσιο της διεξαγωγής ερευνών.

Μεταρρύθμιση της υγείας

Η Ελλάδα ενέκρινε στις 26 Μαρτίου 2013 ένα χάρτη πορείας («Υγεία σε δράση») ριζικής μεταρρύθμισης του τομέα υγείας, στο πλαίσιο της διευθύνουσας επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας (που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012). Κατά το τελευταίο τρίμηνο, η επιτροπή και η υποεπιτροπή έχουν αρχίσει να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

Αγορά εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, καινοτομία και παιδεία

Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και της επιχειρηματικότητας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του από τους τρεις υπουργούς εργασίας,

παιδείας και ανάπτυξης. Σκοπό έχει να βοηθήσει 350.000 άτομα που αναζητούν εργασία, υποστηριζόμενο από προϋπολογισμό ύψους 608 εκατ. ευρώ (τα οποία προέρχονται από τον εκ νέου προγραμματισμό των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου).

Ιδιωτικοποιήσεις και κτηματολόγιο

Η ΟΔΕ συντονίζει την τεχνική βοήθεια σε ευρύ φάσμα τομέων όπου η ιδιωτικοποίηση έχει ήδη δρομολογηθεί ή βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Ολόκληρο το πρόγραμμα θα έχει εκτεταμένες και δυνητικά σημαντικές ευνοϊκές επιδράσεις στην οικονομία μέσω του αυξημένου ανταγωνισμού καθώς και της παροχής σημαντικών ευκαιριών για εγχώριες και ξένες επενδύσεις.

Βιομηχανίες και υπηρεσίες δικτύου

Τέλος, τον Μάρτιο του 2013 η Ελλάδα, η Γερμανία και η ΟΔΕ υπέγραψαν μνημόνιο με σκοπό την εκπόνηση ενός διετούς προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Περαιτέρω πρωτοβουλίες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας και αφορούν στην εφοδιαστική, την αεροπλοΐα, τους λιμένες, τη διαχείριση των αποβλήτων, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τον τουρισμό.