Διαψεύδει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών

Επί του παρόντος

  • Με τη φράση “επί του παρόντος δεν εξετάζεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ", απαντά ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Μαυραγάνης, σε σχετική απάντησή του σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης.
  • Αυτό αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών στην έγγραφη απάντησή του προς τον βουλευτή Δωδεκανήσου. Να σημειωθεί ότι ο κ. Υψηλάντης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση με αφορμή το θέμα που προέκυψε όταν ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει στην Γαλλική εφημερίδα “"Λιμπερασιόν”" ότι πρόκειται να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές.
    Μετά από τη σχετική συνέντευξη του κ. Στουρνάρα, η οποία το ίδιο υπουργείο Οικονομικών διέψευσε με ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου είχε εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας, ψήφισμα το οποίο κατέθεσε στη βουλή ο κ. Υψηλάντης.
    Επ’ αυτού απάντησε ο κ. Μαυραγάνης, ο οποίος όμως άφησε και παράθυρο ανοικτό για την κατάργηση των συντελεστών.
    Όλα ανοιχτά
    Ο υφυπουργός Οικονομικών στην απάντησή του αναφέρεται στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και στο καθεστώς βάση του οποίου καθιερώθηκαν, ενώ στη συνέχεια σημειώνει ότι δε τίθεται κανένα θέμα κατάργησής τους.
  • Όμως στο τέλος του κειμένου, έρχεται η λέξη “επί του παρόντος”, ανατρέποντας τα πάντα, αλλά και αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. κολλάει και ένα επί του παρόντος γεγονός που σηκώνει πολλές ερμηνείες.

    Ειδικότερα, αναφέρει στην απάντησή του τα εξής:

  • "Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής με το θέμα αναφοράς, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον βουλευτή κ. Βασίλειο Νικόλαο Α. Υψηλάντη, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, εφαρμόζονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις κατονομαζόμενες στις διατάξεις του άρθρου 21 του Κώδικα Φ.Π.Α. (κύρωση με το ν. 2859/2000), όπως αυτός ισχύει.

    Η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών στις περιοχές αυτές παρασχέθηκε στη χώρα μας με την Οδηγία 92/77/Ε.Ο.Κ., και εξακολουθεί να υφίσταται βάσει των διατάξεων του άρθρου 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, όπως ισχύει.
    Περαιτέρω σημειώνεται ότι η παραπάνω δυνατότητα παρασχέθηκε στη χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπισθούν ορισμένες αντικειμενικές δυσχέρειες στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές (αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), με επίπτωση στην τελική τιμή των αγαθών και υπηρεσιών, συνεπώς και στο κόστος διαβίωσης στις περιοχές αυτές.
    Η εν λόγω μείωση εφαρμόζεται χωρίς καμία μεταβολή, τόσο ως προς το ποσοστό μείωσης όσο και ως προς τις περιοχές για τις οποίες η μείωση αυτή ισχύει, από 08.08.1992 (ν.2093/1992) έως και σήμερα.
    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλά και το γεγονός ότι έως και σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους παρασχέθηκε στη χώρα μας η παραπάνω δυνατότητα, οι μειωμένοι συντελεστές στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές πάντοτε αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και δεν εξετάζεται επί του παρόντος η κατάργησή τους".