Ο Π. Ρήγας και ο Ν. Συρμαλένιος για το Σ/Ν του υπ. Υγείας

Οι βουλευτές Κυκλάδων του Πασοκ και του Σύριζα Παναγιώτης Ρήγας και Νίκος Συρμαλένιος αντίστοιχα προχώρησαν σε παρεμβάσεις για θέματα της Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από μία ημέρα.

Παρέμβαση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν για την ΠΦΥ

«Η κυβέρνηση δεν έχει στόχο την αναβάθμιση και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, αλλά τη βαθμιαία υποβάθμισή της και τη στήριξη της ιδιωτικής υγείας», δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Τα παραπάνω φαίνονται καθαρά εάν μελετήσει κανείς τις δαπάνες, τις διαρκώς μειούμενες δαπάνες για δημόσια υγεία. Ήδη η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας λέει ότι από το 2009 έως το 2012 έχουμε μείωση κατά 40% των δαπανών υγείας. Αντίστοιχα η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων λέει ότι έχουμε μείωση των δαπανών για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κατά 45% μέσα σε έναν μόλις χρόνο, από το 2012 έως το 2013, ενώ αντίστοιχα εκτοξεύονται προς τα πάνω οι δαπάνες για την ιδιωτική υγεία, θέτοντας τη χώρα μας λίγο κάτω από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσον αφορά τις δαπάνες αυτές».

«Μεταφέρετε τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας στις ΔΥΠε και σωστά κάνετε, γιατί τις εντάσσετε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όμως οι ΔΥΠε, ως αποκεντρωμένες υγειονομικές περιφέρειες θα έπρεπε, στο πλαίσιο πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης – εάν υπήρχε, γιατί έχουν ισοπεδωθεί αυτές οι πολιτικές – να υπαχθούν στις αρμοδιότητες των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, όπως προέβλεπε και ο Καλλικράτης το 2010. Αυτή η πολιτική δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών ενισχύθηκε ο έλεγχος από το συγκεντρωτικό κεντρικό κράτος».

«Θεσμοθετείτε τον οικογενειακό γιατρό, μια σωστή ιδέα, η οποία υποτίθεται ότι είχε θεσμοθετηθεί και παλαιότερα, αλλά ουδέποτε ουσιαστικά λειτούργησε. Και σας ρωτώ: στη νησιωτική Ελλάδα πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, όταν δεν υπάρχουν καν γιατροί, για να καλύψουν τις υπάρχουσες δομές; Ποιους γιατρούς θα φέρετε να παριστάνουν τους «οικογενειακούς γιατρούς» στα μικρά νησιά, στα είκοσι τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, στα είκοσι, είκοσι τέσσερα της Δωδεκανήσου, στα άλλα των Ιονίων Νησιών; Ποιοι είναι αυτοί οι γιατροί οι οποίοι θα έρθουν και θα είναι οικογενειακοί γιατροί, όταν δεν υπάρχουν γιατροί ούτε στα Κέντρα Υγείας ούτε στα περιφερειακά ιατρεία ούτε στις υπηρεσίες υγείας στα νησιά;»

«Στα ελάχιστα νησιά που υπάρχει σήμερα ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ καταργείτε και το ΙΚΑ. Για παράδειγμα, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στη Μήλο, όπου έγινε και μια τεράστια πορεία για τον πληθυσμό του νησιού, με πάνω από χίλια άτομα στους πέντε χιλιάδες κατοίκους, πρόσφατα, σε ένα κατεξοχήν βιομηχανικό νησί, καταργείτε το ΙΚΑ. Το μετατρέπετε, όπως και σε άλλα νησιά, σε ασφαλιστικό ΚΕΠ και βάζετε τους ανθρώπους, πέρα από τη ΔΟΥ που καταργήσατε, να πηγαίνουν με δικά τους έξοδα σε άλλα νησιά, στη Σύρο ή και στον Πειραιά, για να εξυπηρετηθούν.»

«Στη νησιωτική Ελλάδα η κατάσταση της δημόσιας υγείας καθημερινά καταρρέει και η εικόνα που έχουμε είναι δραματική. Έχω καταγράψει σε εννέα σελίδες τα προβλήματα των είκοσι τεσσάρων νησιών μας στις Κυκλάδες, τις ενέργειες που έχουμε κάνει ως ΣΥΡΙΖΑ και τις απαντήσεις που έχουμε πάρει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Δεν υπάρχει γιατρός στην Ανάφη, στη Θηρασιά, στη Σίκινο, στη Φολέγανδρο. Γιατροί υπάρχουν μόνο με αποσπάσεις των δεκαπέντε, είκοσι ημερών. Η συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου δεν περπατάει όταν υπάρχει θάλασσα μεταξύ νησιών. Η Σαντορίνη έχει ένα νοσοκομείο, το οποίο κτίστηκε και στοίχισε 14 εκατομμύρια ευρώ. Η όλη υπόθεση έχει «κολλήσει» στο Υπουργείο Οικονομικών, που μαζί με το Υπουργείο Υγείας είναι εποπτεύοντες φορείς της ΑΕΜΥ. Περιμένουμε εδώ και μήνες να δούμε την κατάληξη όσων υποτίθεται ότι είχαμε συμφωνήσει στο Υπουργείο Υγείας».

«Σε ό,τι αφορά τα άλλα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, το προσωπικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Υπάρχει ένας γιατρός πού και πού, αναγκασμένος να κάνει εφημερίες εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, τριάντα μέρες το μήνα. Τέλος, οι διακομιδές διεξάγονται σε τριτοκοσμικές συνθήκες και αναγκάζετε τους δήμους να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, οδηγώντας επομένως και τις δομές και τους δήμους στα χέρια των ιδιωτών».

«Αυτό το σύστημα υγείας θέλετε να κτίσετε, αυτήν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θέλετε να κτίσετε κατ’ εικόνα και ομοίωση των ιδεών σας, της αποθέωσης της αγοράς και των ιδιωτικών συμφερόντων. Καταψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια», κατέληξε ο Ν. Συρμαλένιος.

 

Η Ομιλία του Παναγιώτη Ρήγα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις» παρουσιάζεται στο σχετικό βίντεο που έχει αναρτηθεί.