Συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλευτή με “Το Ποτάμι” Νικολίτσας Αγγελοπούλου

“Να υψώσουμε το ανάστημά μας”

Διατηρώντας την πεποίθηση πως η Ευρώπη είναι ο μοναδικός χώρος που μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα σε όλα τα επίπεδα, αρκεί να πάρουν τα “ηνία” οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις στα “χέρια” τους, η υποψήφια ευρωβουλευτής από τη Σύρο, με “Το Ποτάμι” του Σταύρου Θεοδωράκη, Νικολίτσα (Λίλη) Αγγελοπούλου μιλά για την υποψηφιότητά της στην “Κοινή Γνώμη”.

Συνολικά η συνέντευξη προβάλλεται μέσω του web tv.

·     Είστε γνωστή ιατρός στη Σύρο. Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να συμμετέχετε ως υποψήφια ευρωβουλευτής στις εκλογές της 25ης Μαΐου;

“Βιώνουμε μία κρίση που μαστίζει όλο τον κόσμο. Άλλοι έχουν επηρεαστεί λιγότερο και άλλοι περισσότερο και αυτό δεν μπορεί να με αφήνει αδιάφορη. Βλέποντας τα προβλήματα από το χώρο εργασίας μου, πάντοτε είχα τη διάθεση αν μπορούσα να κάνω κάτι γι αυτά, να το κάνω. Μέχρι πριν λίγο καιρό βέβαια δεν φαινόταν ότι κάποιος λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα μπορούσε να ασχοληθεί με την πολιτική γιατί τα ήδη υπάρχοντα κόμματα έχουν μία καθορισμένη πολιτική η οποία είναι κομματικοποιημένη. Ασκούν μία μικροπολιτική η οποία δεν μπορεί να με εκφράζει και αυτή έχει γεννήσει όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα. Πεποίθησή μου είναι ότι προηγήθηκε μία κρίση αξιών. Όταν ένα σύστημα δρα μικροπολιτικά και συντεχνιακά δεν θα υπάρχει αξιοκρατία. Όταν εμφανίστηκε στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας “Το Ποτάμι”, αυθόρμητα, μου προσέλκυσε το ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, μέσω μίας πολύ δημοκρατικής διαδικτυακής διαδικασίας, μου προτάθηκε να συμμετέχω. Προβληματίστηκα καθώς ασκώ ένα επάγγελμα δύσκολο και μεγαλώνω τα δύο παιδιά μου. Πιστεύω όμως πως όταν σου δίνεται αυτή η ευκαιρία, να εκφρασθείς με δημοκρατικό τρόπο μέσα από έναν χώρο σήμερα στην Ελλάδα, πρέπει να το κάνεις”.

·     Ποιες είναι οι βασικές αρχές ή θέσεις του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη με τις οποίες συμφωνείτε;

“Εκτός από τον Σταύρο Θεοδωράκη διαπιστώνω ότι όλοι οι συνυποψήφιοί μου κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Είναι άνθρωποι δραστήριοι, έντιμοι που έχουν καταφέρει στην Ελλάδα της κρίσης, να είναι σπουδαίοι στον χώρο της δουλειάς τους. “Στοιχεία” που με έκαναν να πλησιάσω τον συγκεκριμένο χώρο είναι η δημοκρατία, η αξιοκρατία, η ελευθερία έκφρασης, δηλαδή πολύ βασικές αρχές που δεν μπορούν να μην “συγκινήσουν” κάποιον άνθρωπο που σκέπτεται επάνω στα πράγματα. Επίσης, υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ποτάμι είδα ότι είναι ένας χώρος που μπορεί να βάλει λογική σε αυτόν τον παραλογισμό που ζούμε. Δίνει το στίγμα της λογικής σε μία παράλογη κομματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Πλέον έχουμε φθάσει σε σημείο που δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι άλλο. Στην πολιτική πρέπει να μπουν άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν μέσω της λογικής και του διαλόγου. Η χώρα χρειάζεται λύσεις κι όχι αντιπαραθέσεις”.

·     Θεωρείτε πως είναι εύκολος ο “δρόμος” της αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής, η οποία ακολουθεί την ευρωπαϊκή διαδρομή; Ο κ. Θεοδωράκης έχει αναφέρει μεταξύ άλλων πως “τα προβλήματα στη χώρα δεν μπορεί να τα λύσει ένα 25% αλλά απαιτούνται συνεργασίες και συνέργειες ώστε να δείξουν οι Έλληνες ότι είναι αποφασισμένοι”.

“Συμφωνώ απόλυτα. Ο Ελληνικός λαός είναι σοφός. Την τελευταία φορά που ψήφισαν οι Έλληνες δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα και τα κάλεσαν να συνεργασθούν. Αυτό έγινε γιατί είναι φανερό πως όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα, πρέπει πέρα από το κομματικό συμφέρον να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε δημοκρατικά και να βρίσκουμε λύσεις. Η δημοκρατική συζήτηση μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ακόμη και για το ακατόρθωτο. Στην Ελλάδα έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο. Να προσπαθήσουμε σχεδόν για το ακατόρθωτο. Αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εννοεί κάτι πολύ λογικό. Ότι πρέπει να δημιουργηθούν δυνάμεις από όλους τους χώρους ώστε να βρεθεί ένα 50%. Οι λογικά σκεπτόμενοι από κάθε χώρο να συζητήσουν σοβαρά επάνω σε φλέγοντα θέματα. Η πολιτική που ασκεί το Ποτάμι βασίζεται σε μία λογική και στην εφαρμογή αξιών κάτι που λείπει από τη χώρα”.

·     Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας έχει επιβληθεί το Μνημόνιο ως λύση σωτηρίας. Ο κόσμος εισπράττει όλες τις συνέπειες από την πολιτική λιτότητας. Πιστεύετε ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

“Δε θέλω να πιστέψω αυτό. Η Ευρώπη έκανε λάθη τα οποία έχει αρχίσει να τα παραδέχεται. Αυτό που πρέπει να δούμε εμείς είναι πώς μπορούμε μέσα από την Ευρώπη – και γι αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι ευρωεκλογές – να συμμαχήσουμε με τις καλές δυνάμεις. Δεν μιλάω για μία συμμαχία του Νότου. Είναι γελοίο να μιλάμε για Βορρά και Νότο όσο βρισκόμαστε στην Ευρώπη καθώς αυτά δεν εκφράζουν τις αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μέσα από την Ευρώπη πρέπει να βρούμε τις υγιείς δυνάμεις ώστε να έχουμε φωνή για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ευχέρεια σε σημαντικά ζητήματα όπως η ανεργία, η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των κρατών κ.α.. Προσωπικά νιώθω ευτυχής που είμαστε στην Ευρώπη γιατί μέσα σε μία κρίση όπως τώρα, αν δεν ήμασταν, φοβάμαι ότι θα είχαν συμβεί χειρότερα πράγματα. Μας έχει επιβληθεί το Μνημόνιο, αλλά αν δεν υπήρχε αυτή η έστω καθυστερημένη αντίδραση των Ευρωπαίων, πιστεύω ότι θα ήμασταν κάπου χειρότερα. Τα Μνημόνια θα μπορούσαμε να τα έχουμε αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη λογική και προσπάθεια. Πραγματική λύση είναι να εξετάσουμε πώς θα φτιαχτεί η παραγωγική βάση της χώρας ώστε να μπορούμε να έχουμε μία συνέχεια. Ευρώπη δεν είναι αυτό που τελευταία βλέπουν οι Έλληνες. Η Ευρώπη είναι ο μοναδικός χώρος που θα μπορούσαν να γίνουν σπουδαία πράγματα”.

·     Ποιο μήνυμα απευθύνετε προς τους συμπολίτες μας ενόψει της διεξαγωγής των ευρωεκλογών;

“Πιστεύω ότι έχει μεγάλη δύναμη ο άνθρωπος που ψηφίζει γιατί είναι αυτός που καθορίζει τα πράγματα. Πρέπει να ψηφίσουμε όλοι καθώς όσοι αδιαφορούν εξαιτίας της απογοήτευσης αφήνουν τους άλλους να καθορίζουν τα πράγματα. Έτσι χάνουμε τη δύναμή μας ως λαός. Θα υπερασπιστώ το χώρο που ανήκω καθώς βάζει λογική στα πράγματα και δίνεται η δύναμη σε ανθρώπους ικανούς να δώσουν στη χώρα την ευκαιρία να υψώσει το ανάστημά της”.