Εισήγηση νομοθετικής ρύθμισης για ενίσχυση Λιμενικού Σώματος

Παρεμβάσεις από Μ. Βαρβιτσιώτη και Ν. Συρμαλένιο

Την αντίδραση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου πυροδότησε η νέα τροπολογία σχετικά με τη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος και τη στελέχωση των παραμεθόριων Λιμενικών Αρχών που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επεσήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβανόμενη την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του Λιμενικού Σώματος θα ψηφίσει θετικά ωστόσο δεν αποδέχεται την παράταση του εργασιακού βίου από 35 σε 37 έτη.

Παράταση θητείας για Υπαξιωματικούς Λιμενικού Σώματος

Ειδικότερα, με την νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις» όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, παρέχεται η δυνατότητα σε στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμπληρώνουν μέχρι και τις 31.12 2014 τριάντα πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία τους για ακόμα δύο χρόνια ενώ παράλληλα εισάγεται διάταξη μέσα από την οποία ενισχύεται η οργανική σύνθεση νησιωτικών και παραμεθορίων Λιμενικών Αρχών.

Κατά την παρέμβαση του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαριβιτσιώτης μέσα από την συγκεκριμένη τροπολογία που αφορά θέματα του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής επισήμανε ότι επεκτείνεται και σε Υπαξιωματικούς του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. το δικαίωμα να παραταθεί η θητεία τους, δικαίωμα το οποίο έχουν και οι Υπαξιωματικοί στο Στρατό και στην Αστυνομία υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μια τέτοια ρύθμιση θα επιφέρει ελάφρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπρόσθετα ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι μέσα από την τροπολογία γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να δοθούν κίνητρα στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για μετάθεσή τους στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μετά από αίτηση τους σε στελέχη από όλη την Ελλάδα, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται, ενημερώνοντας ωστόσο το προεδρείο της Βουλής ότι για την τελική μορφή της τροπολογίας θα καταθέσει νομοθετική βελτίωση η οποία θα ορίσει τις διατάξεις του νόμου να ξεκινήσουν την εφαρμογή από 1 Δεκεμβρίου 2014 δεδομένου ότι υπάρχει καταλυτική προθεσμία έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Τέλος απαντώντας στα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αφορούν στην αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των θεμάτων του προσωπικού ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι διάλογος σχετικά με τα Διατάγματα και τη νομοθεσία που ισχύει για το Λιμενικό καθώς και ότι έχει αποφασιστεί νέο πειθαρχικό.

Αιχμηρή παρέμβαση Ν. Συρμαλένιου

Στον αντίποδα έρχεται η τοποθέτηση καταπέλτης του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου ο οποίος χαρακτήρισε την συγκεκριμένη τροπολογία «πλήρη ομολογία της κυβέρνησης για αποτυχημένη πολιτική ως προς τις πραγματικές ανάγκες και τη στελέχωση του ελληνικού σώματος και της ελληνικής ακτοφυλακής». Παράλληλα για σωρεία τροπολογιών υπό την μορφή πυροβόλου, με τις οποίες η κυβέρνηση έρχεται να ρυθμίσει «χαριστικές διατάξεις σε μεγάλα συμφέροντα προσπαθώντας παράλληλα να προλάβει να δημιουργήσει μια εικόνα χαριστικών προεκλογικών χαρακτηριστικών ρυθμίσεων σε διάφορες κατηγορίες του εκλογικού σώματος» έκανε λόγο ο κ. Συρμαλένιος κατά την παρέμβαση του στην Βουλή. Σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος μάλιστα κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι με πρόχειρες λύσεις επιδιώκει να καλύψει τα κενά στελέχωσης τα οποία η ίδια είχε δημιουργήσει.

«Επιμηκύνοντας την υπηρεσία κατά δύο χρόνια στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και λιμενοφύλακες , κάτι το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί για αστυνομία και πυροσβεστικό, και μεταθέτοντας προσωπικό σε δύσκολες δυσπρόσιτες περιοχές, δεν μπορεί να καλυφθεί η πολιτική της κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διάλυση της βάσης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, απόρροια του οποίου ήταν οι αθρόες αποχωρήσεις αξιωματικών που έφυγαν στην πιο ώριμη και αποδοτική φάση της καριέρας τους για να διασώσουν όσα μπορούσαν από τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» τονίζει ο βουλευτής Κυκλάδων εξαπολύοντας για ακόμη μια φορά δρυμία επίθεση. Μεταξύ άλλων στην παρέμβαση του έκανε αναφορά στις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, στις υπηρεσίες με πολλές από αυτές να λειτουργούν με έναν μόνο αξιωματικό, όπως γίνεται και στις λιμενικές αρχές με τους λιμενικούς να καλούνται να "αντεπεξέλθουν σε 24ωρες βάρδιες με εξουθενωμένα πληρώματα από τις συνεχείς περιπολίες στα πελάγη, που συναντούν το δράμα των προσφύγων από τις πολεμικές συρράξεις των γειτονικών χωρών, την ίδια μάλιστα στιγμή που πλωτά και χερσαία μέσα βρίσκονται σε ακινησία λόγω των ελάχιστων πόρων».

Με βάση τους ανωτέρω λόγους ο κ. Συρμαλένιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «αναγκάζεται» να προσθέσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις περί προσωπικού του λιμενικού σώματος στην υφιστάμενη νομοθεσία τονίζοντας ότι ουσιαστικά «θα έπρεπε να προβλέψει τις ρυθμίσεις πριν οδηγήσουν το λιμενικό σώμα σε αθρόες υποχωρήσεις,ειδικά στα απομονωμένα νησιά ».

Ετικέτες: