Ανασφάλιστοι δημότες, ζητήματα της νεολαίας και προβλήματα των ΑμεΑ, στην ατζέντα του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη

Σε προτεραιότητα τα κοινωνικά ζητήματα

Η διεύρυνση της κοινωνικής προσφοράς της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού ήταν το επίκεντρο των πρόσφατων δραστηριοτήτων του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κ. Γιώργου Πατούλη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε τις ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η Ένωση, προκειμένου να στηρίξει τους δημότες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τους νεαρούς πολίτες, αλλά και τα άτομα με αναπηρία.

Ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς των Δήμων

Στον ενεργό ρόλο που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστά στη διογκούμενη κοινωνική κρίση και στο έλλειμμα της λειτουργίας του Κοινωνικού Κράτους, αναφέρθηκε ο κ. Πατουλης, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου Ομιλιών – Σεμιναρίων 2011-2014 του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης, «Η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε:

«Έχουμε δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τους συμπολίτες μας, το οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει πιο ισχυρό, με την πολύτιμη συνδρομή και συνεισφορά όλων όσοι μπορούν να προσφέρουν το πλεόνασμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που διαθέτουν.

Μέσα από την ΚΕΔΕ θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το οπλοστάσιο κοινωνικής προσφοράς των Δήμων όλης της χώρας, στην καθημερινή μάχη για την στήριξη τω πολιτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

Είναι χρέος μας να συμβάλλουμε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, να βάλουμε φρένο στην κοινωνική αποσύνθεση, στην απογοήτευση και στο αδιέξοδο χιλιάδων ανασφάλιστων συμπολιτών μας που δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε τα στοιχειώδη για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Μέλημά μας είναι να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που λόγω οικονομικής αδυναμίας στερείται το φαγητό, την απαραίτητη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.»

Ανάδειξη των ζητημάτων Παιδείας και νεολαίας

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε και η Επιτροπή Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας της ΚΕΔΕ, ενόψει της διεξαγωγής του Ετήσιου Τακτικού της Συνεδρίου.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση, ήταν η συνέχιση του Προγράμματος Δία Βίου Μάθησης και οι τρόποι χρηματοδότησής του, η επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων και η ομαλή χρηματοδότηση δαπανών για τις σχολικές καθαρίστριες, η λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών, οι κτιριακές ανάγκες και το κόστος λειτουργίας των σχολικών εγκαταστάσεων, η λειτουργία των Κοινωνικών Φροντιστηρίων στους δήμους, αλλά και τα Συμβούλια Νέων και η γενικότερη εμπλοκή τους στα ζητήματα, που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στα φλέγοντα ζητήματα της Παιδείας και της νεολαίας, ενώ τόνισε τον ρόλο της Επιτροπής ως εισηγητικού εργαλείου στο πλαίσιο της χάραξης αντίστοιχων πολιτικών από την ΚΕΔΕ.

Απόφαση της Επιτροπής, ήταν η διαμόρφωση, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. ερωτηματολόγιο, το οποίο θα αποσταλεί στους δήμους, ώστε να αναδειχθούν τα κρίσιμα ζητήματα που θα προσεγγιστούν.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ζητηθεί και να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.

Ανάγκη μόνιμης συνεργασίας με τον Π.Σ.Π.

Συνάντηση πραγματοποίησε ο κ. Πατούλης και με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, με επικεφαλής τον πρόεδρο, κ. Αθανάσιο Βίγλα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ικανοποίηση άμεσων αιτημάτων των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες και η διασφάλιση της ένταξης και συμμετοχής τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του, ενώ δήλωσε ότι η ΚΕΔΕ θα συμβάλει τα μέγιστα, προκειμένου, τουλάχιστον σε ότι αφορά στους δήμους, να δρομολογηθούν άμεσα δράσεις και ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία και την ένταξή τους στη ζωή των πόλεων.

Βασικό πρόβλημα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος, κ. Βίγλας, είναι το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. Παρά την ισχύουσα νομοθεσία, σημείωσε ότι σε αρκετούς δήμους της χώρας, τόσο το φυσικό όσο και το δομημένο περιβάλλον είναι απροσπέλαστα για τους χρήστες των αναπηρικών αμαξιδίων και των ορθοπεδικών βοηθημάτων.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ζητήθηκε να μη δίνεται άδεια λειτουργίας σε καταστήματα, αν αυτά δεν πληρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας, όπως και η δημιουργία σε κάθε δήμο, γραφείου εξυπηρέτησης ΑμεΑ, ενώ συζητήθηκε και η επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε να εξυπηρετεί και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη μόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, με στόχο οι θέσεις και τα αιτήματά του να ενσωματωθούν στις πολιτικές της Αυτοδιοίκησης, με διοργάνωση κοινής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αλλά και προγραμματισμός κοινών ημερίδων με θέμα «Πώς θέλω και πώς χτίζω την πόλη».

Ετικέτες: