Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αναγκαία η συνεργασία δήμων και υπουργείου

Την ευκαιρία να συνομιλήσουν εφ’ όλης της ύλης για τα κοινωνικά ζητήματα, τα οποία προκύπτουν και αντιμετωπίζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Γ. Πατούλης και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Π. Σκουρλέτης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, το μεσημέρι της Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου, ο κ. Πατούλης κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Π. Σκουρλέτη και την αναπληρωτή Υπουργό κ. Ρ. Αντωνοπούλου, την στρατηγική πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μετατροπή της σε γνήσιο θεσμικό εκφραστή ενός νέου κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και ως βασικού πυλώνα της νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Από πλευράς ΚΕΔΕ, στη συνάντηση παρέστησαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ., κύριοι Ν. Χιωτάκης, Γ. Ιωακειμίδης, Δ. Μπίρμπας, Γ. Αποστολόπουλος, καθώς και o Γενικός Διευθυντής, Π. Βασιλείου.

«Να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες»

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την προώθηση της ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «αποτελεί μονόδρομο η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διεύρυνση της αποκέντρωσης, έτσι ώστε οι δήμοι να καταστούν φορείς ενός νέου πολεοδομικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού, καθώς και φορείς παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, ιδιαίτερα κοινωνικών υπηρεσιών».

«Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα οικονομικά των δήμων και να αυξηθεί η συμμετοχή τους στα αναπτυξιακά προγράμματα. Να εκσυγχρονιστεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων. Να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες για ζητήματα χωροταξίας, πολεοδομίας και περιβάλλοντος», συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης.

Σχετικά με την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, ο πρόεδρος της Ένωσης υπογράμμισε, πως παρά τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και αναγκαίων πόρων, ο ρόλος των δήμων έχει διευρυνθεί σημαντικά, αναφέροντας, ότι σήμερα λειτουργούν 4.449 δημοτικές δομές που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας, καλύπτοντας άμεσα 171.390 ωφελούμενους, προσφέροντας εργασία σε 19.297 εργαζόμενους.

Όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, «στην ουσία, οι δομές και υπηρεσίες των δήμων ορίζουν ένα εθνικό πλαίσιο λειτουργίας αποκεντρωμένων υπηρεσιών. Ως εκ τούτου θα πρέπει, πρώτον, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, δεύτερον, να ενισχυθεί ο αποκεντρωμένος ρόλος τους, τρίτον να συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση με εκπρόσωπό της στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, λειτουργώντας παράλληλα σε κάθε δήμο αποκεντρωμένες υπηρεσίες του».

Τα αιτήματα της ΚΕΔΕ

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί πόρους και πρωταγωνιστικό ρόλο σε συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πατούλης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τα εξής:

- Για το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους» 2014-2020, καταρχήν οι δήμοι να έχουν το πρώτο ρόλο ως «επικεφαλής εταίροι» . Ενώ επιπλέον ζήτησε η κατανομή του προϋπολογισμού του να είναι οριζόντια βάσει των επίσημων δεικτών ανεργίας, του ποσοστού φτώχειας, αλλά και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων των ΟΤΑ.

- Τη συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την επέκτασή του ως προς την παροχή υπηρεσιών και στα ΑΜΕΑ. Επίσης ζητά να αποσαφηνιστεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο της διάδοχης μορφής του, δηλαδή των προγραμμάτων «Κατ΄οίκον φροντίδα Συνταξιούχων» και «Κατ΄οίκον Κοινωνική Φροντίδα».

- Για τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ/ΜΕΑ), η ΚΕΔΕ ζητά αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος από 200.000.000 ευρώ σήμερα, στα 250.000.000 ευρώ ώστε αφενός να διασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων δομών και στο μέλλον, αφετέρου, να ενταχθούν και νέες δομές στο πρόγραμμα. Καθώς και την έγκαιρη προκήρυξη του προγράμματος, ώστε να υπάρξει σωστός προγραμματισμός από πλευράς Δήμων.

- Τη συνέχιση του προγράμματος για τα ΚΗΦΗ και τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑΜΕΑ.

Για τα θέματα απασχόλησης ο Γ. Πατούλης, υπογράμμισε, ότι «η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά στην προώθηση και ενίσχυση των τοπικών στρατηγικών απασχόλησης ως κύριο μέσο καταπολέμησης της ανεργίας και ενσωμάτωσης των κοινωνικά ευπαθών ομάδων».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, τόνισε την ανάγκη «να ξεκινήσει άμεσα το ήδη υπάρχον πρόγραμμα των 32.000 θέσεων, για να καλύψουν οι δήμοι επείγουσες ανάγκες».

Τέλος, ο κ. Πατούλης ζήτησε την ενίσχυση όλων των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, όπως τα προγράμματα τοπικών δράσεων κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (ΤοπΕΚΟ), Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης (ΤοπΣΑ), αλλά και το Πρόγραμμα επιχορήγησης Επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναγνώριση της αξίας των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης

Έπειτα από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή.

Παραδώσαμε ένα αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο αποτυπώνεται, πως στρατηγικός στόχος της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης είναι η διαμόρφωση ενός αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Εργασίας από την Αυτοδιοίκηση, μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους.

Μας ικανοποιεί το γεγονός, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναγνώρισε τη σημαντική, μέχρι σήμερα, συμβολή και αξία των κοινωνικών δομών των Δήμων, στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και ότι αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο των ΟΤΑ στην επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων που απαιτούνται για να κάνει η χώρα μας ένα νέο ξεκίνημα. Είναι επίσης πολύ θετικό ότι δεσμεύθηκε ο Υπουργός, πως ξεκινά τέλη Φεβρουαρίου το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί βασικό αίτημα της ΚΕΔΕ.

Η ΚΕΔΕ στο υπόμνημα που υπέβαλε στο υπουργείο ζητεί την αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.000. Τόσο το σχετικό ζήτημα, όσο και τα υπόλοιπα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα, συμφωνήθηκε να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης της ομάδας εργασίας, η οποία θα συσταθεί και θα αποτελείται από εκπροσώπους και της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Κοινωνικής Εργασίας και Αλληλεγγύης.

Ο κ. Σκουρλέτης αναγνώρισε, ότι είναι αναγκαία η συνεργασία του υπουργείου με τους δημάρχους προκειμένου να δοθεί μια νέα ώθηση σε προγράμματα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Συμφωνούμε απόλυτα με την άποψη αυτή και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο, για το συνολικό επανασχεδιασμό των προγραμμάτων. Εξίσου θετικά βλέπουμε και τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού, κ. Αντωνοπούλου, ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση δράσεων και προγραμμάτων που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Ετικέτες: