Τα οικονομικά στοιχεία των ΟΤΑ ζητά το ΥΠ.ΕΣ.

  • Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:23
  • /   Eνημέρωση: 16 Δεκ. 2016 - 3:00

Την καταγραφή των οικονομικών στοιχείων των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς και των νομικών προσώπων αυτών, ζητά με κατεπείγον έγγραφό του το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στο πλαίσιο της καταγραφής των τραπεζικών λογαριασμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιό του, ζητά από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, να αποστείλουν αναλυτικά τα οικονομικά τους στοιχεία, έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2016.

Όπως ορίζει το σχετικό έγγραφο, οι ΟΤΑ θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες, καθώς και στην Τράπεζα της Ελλάδος, τους λογαριασμούς πάγιας προκαταβολής, τα χρηματικά εντάλματα προπληρωμής, τα στοιχεία ειδικών λογαριασμών με νομική υπόσταση, όπως και το λογιστικό σύστημα, που τηρείται από το φορέα, ενώ επιπλέον ζητείται η ονομασία και το ΑΦΜ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως περισσότερο από ένα χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του χρέους με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, η κυβέρνηση είχε ζητήσει τη μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων και Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος, εγείροντας οξύτατες αντιδράσεις από την πλευρά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Υπενθυμίζεται ότι  τον Απρίλιο του 2015 ενώ συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η κυβέρνηση με απόφασή της μετέφερε περί τα 600 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας, γεγονός που τότε είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΚΕΔΕ.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής, η Ένωση δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση, σχετική με το ζήτημα.