Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκσυγχρονισμός λειτουργίας ΟΤΑ

  • Τετάρτη, 5 Απριλίου, 2017 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 5 Απρ. 2017 - 21:00

Στο σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) έχει αποσταλεί το Σχέδιο Νόμου “Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και άλλες διατάξεις” από την πλευρά του Υπ. Εσωτερικών, με σκοπό την πραγματοποίηση της διαβούλευσης.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαρτίζεται από διατάξεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση της λειτουργίας των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Οργανισμών Αυτοδιοίκησης σε πανελλαδικό επίπεδο, εστιάζοντας και στους εργαζομένους τους. Μέσω αυτού, καθίσταται σαφές πως, προωθούνται αλλαγές στη γενικότερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα, δίδεται έμφαση σε θέματα εκσυγχρονισμού των δημοτικών επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε στα συλλογικά όργανα Περιφερειών και Δήμων, ήτοι, στην ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ, καθώς επίσης και στους εκπροσώπους των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, προ της εισαγωγής του προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής πρέπει να τονισθεί πως, θα εξετασθεί και από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή αλλά και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Σε τίτλους τα βασικά ζητήματα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Πιο αναλυτικά το “επίμαχο” νομοσχέδιο που έρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνει ρυθμίσεις που εστιάζουν στα μισθολογικά θέματα των αιρετών, στις παροχές των υπαλλήλων, αλλά και σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι ρυθμίσεις των οφειλών προς τους Δήμους. Ειδικότερα, το περιεχόμενό του αποτελείται από 119 άρθρα και ορίζει τα παρακάτω: α. Αντιμισθία Αντιδημάρχων – Αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων, β. Την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., γ. Την χορήγηση του επίδοματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δ. Θέματα Δημοτικών Αστυνομικών - Με Άρση δυσμενών συνεπειών από τη διαθεσιμότητα και την υποχρεωτική κινητικότητα, ε. Διορισμός καταταγέντων σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ σε περίπτωση κατάργησης ή λύσης των νομικών προσώπων ΟΤΑ στα οποία έχουν κατανεμηθεί., στ. Διορισμοί βάσει πινάκων οριστικών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ που έχουν εκδοθεί από 1.1.2009 έως 31.12.2015 - Κάλυψη οργανικών θέσεων σε Ο.Τ.Α. α’ βαθμού από προσωπικό που κατατάχθηκε σε προσωρινούς πίνακες διοριστέων του Α.Σ.Ε.Π. και απασχολήθηκε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 4 του ν. 3584/2007, ζ. Παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από Ο.Τ.Α. παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, η. Παύση πειθαρχικών διώξεων δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων προς διορισμό οργάνων των ΟΤΑ για μη χορήγηση στοιχείων εργαζομένων, θ. Μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α..

Επιπλέον, καθορίζονται μία σειρά άλλων θεμάτων όπως η χρήση “Τερματικών συσκευών ασφαλών πληρωμών” στους ΟΤΑ, οι ρυθμίσεις οφειλών προς Ο.Τ.Α. α’ Βαθμού, η τροποποίηση διαδικασίας επιβολής και είσπραξης προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 (Α’ 15), η μεταβίβαση σχολικών ακινήτων στους Δήμους, η παύση πειθαρχικών διώξεων δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων προς διορισμό οργάνων των ΟΤΑ για μη χορήγηση στοιχείων εργαζομένων καθώς επίσης και οι μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α..

Έμφαση στη λειτουργία των ΔΕΥΑ

Στο αναλυτικό και πολυσέλιδο νομοσχέδιο που μπορεί να βρει κάποιος στην ιστοσελίδα του αρμόδιου Υπουργείου, σημειώνεται η προτεινόμενη διαμόρφωση του άρθρου για τις ΔΕΥΑ που έχει ως ακολούθως: “Άρθρο 1, Το άρθρο 1 του ν. 1069/1980 (Α’ 191) αντικαθίσταται ως εξής:«Σύσταση – αντικείμενο: Α. Για την άσκηση των δραστηριοτήτων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων της χώρας, εκτός των Δήμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και των μειζόνων περιοχών αυτών, μπορούν να συνιστώνται, κατά τη διαδικασία της παραγράφου 3, σε κάθε Δήμο ή από περισσότερους Δήμους από κοινού, ενιαίες επιχειρήσεις ύδρευσης, οι οποίες καλούνται Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Οι Δ.Ε.Υ.Α. αποτελούν ίδια Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, εφ’ όσον δεν ορίζεται διαφορετικά από διάταξη νόμου. Οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν με τη μορφή δημοτικής επιχείρησης ειδικού σκοπού, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 252 του ν. 3463/2006 (Α’ 114). Εάν δεν ορίζεται ειδικότερα από το νόμο αυτό ή από ειδικές διατάξεις νόμου, εφαρμόζονται κατά τα λοιπά και επί των Δ.Ε.Υ.Α. οι διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα. Οι Δ.Ε.Υ.Α. καταρτίζουν κανονισμούς εργασίας, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 1876/1990 (Α’ 27), το άρθρο 12 παρ. 4 του ν. 1767/1988 (Α’ 63) και το ν.δ. 3789/1957 (Α’ 21). Οι ανωτέρω Κανονισμοί κυρώνονται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.), σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 του ν. 2874/2000 (Α’ 286).

Οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι αρμόδιες για: (α) την παραγωγή και διανομή στους καταναλωτές του προϊόντος που καλείται «νερό ανθρώπινης κατανάλωσης», όπως αυτό ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και (β) τη συλλογή των λυμάτων από τους εγκεκριμένους καταναλωτές του οικείου ή των οικείων Δήμων και την παραγωγή του προϊόντος που καλείται «επεξεργασμένα αστικά λύματα, κατάλληλα για ασφαλή διάθεση στο περιβάλλον», όπως αυτό ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία, (γ) τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκμετάλλευση, διοίκηση και λειτουργία των έργων υδροληψίας, έργων επεξεργασίας νερού, δικτύων μεταφοράς νερού, δικτύων διανομής ύδρευσης, δικτύων αποχέτευσης ακάθαρτων και ομβρίων υδάτων, μονάδων επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων, διατάξεων διάθεσης του προϊόντος της περ. β’, καθώς και μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης του υπολείμματος των ως άνω διαδικασιών επεξεργασίας της περιοχής αρμοδιότητάς τους. Οι Δ.Ε.Υ.Α. συνιστώνται, ύστερα από σύνταξη οικονομικοτεχνικής μελέτης, με απόφαση του οικείου ή των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, με την οποία ορίζεται η επωνυμία, η έδρα, οι λόγοι που δικαιολογούν τη σύστασή τους, τα περιουσιακά στοιχεία που παραχωρούνται σε αυτές, ο τρόπος εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων, των έργων και των υπηρεσιών τους και των εσόδων από αυτή, καθώς και η περιοχή αρμοδιότητάς τους. Η απόφαση για τη σύσταση Δ.Ε.Υ.Α. εγκρίνεται με πράξη του Συντονιστή ή του ασκούντος καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».