Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής

Απλή αναλογική: Σοβαρό βήμα επαναπροσέγγισης της πολιτικής με την κοινωνία

  • Σάββατο, 14 Ιουλίου, 2018 - 16:48

«Το σημερινό νομοσχέδιο, εκτός από μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, που έρχεται μετά από άλλες σημαντικές τομές στην υγεία, παιδεία, ανάπτυξη, ενέργεια, και σε μια σειρά από άλλους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα επαναπροσέγγισης της πολιτικής με την κοινωνία: αναφέρομαι στην απλή αναλογική. Η απλή αναλογική δεν είναι απλά και μόνο ένα εκλογικό σύστημα που αποτελεί πάγια θέσης της Αριστεράς, αλλά ένα εργαλείο μέσω του οποίου τα τοπικά κινήματα οι τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών μπορούνα δουν τον εαυτό τους να εκφράζεται μέσα από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, κάτι το οποίο δεν γινόταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής που ίσχυαν επειδή ο πάλαι ποτέ δικομματισμός ήθελε να ελέγχει την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τώρα ανοίγεται ένας δρόμος ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών, όπου και οι δημοτικοί σύμβουλοι αναβαθμίζονται απεναντι στο δημαρχοκεντρικό σύστημα. Πλέον για να παρθούν αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα θα πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες και νομίζω ότι οι άνθρωποι που έχουν κοινή λογική, ανεξαρτήτως παράταξης, θα μπορούν να επιλέξουν για τον τόπο τους σημαντικά πράγματα, να συμφωνήσουν και να συνεργαστούν για σημαντικά ζητήματα. Άλλοι προσπαθούν να τους χωρίσουν, μέσα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, όμως είμαι σίγουρος ότι στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα υπάρξει κουλτούρα συνεργασίας, που θα αποδώσει τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση λέει ότι θα υπάρξει ακυβερνησία, ότι δεν θα μπορεί ο δήμαρχος να ελέγχει το δημοτικό συμβούλιο και άρα δεν θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις και μια σειρά από τέτοια επιχειρήματα. Ποιος σας λέει, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι τόσα χρόνια οι παρατάξεις που έπαιρναν 30% και 35% στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο γύρο έβγαιναν με 60% και 65% των εδρών είχαν την αυθεντική έκφραση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας για να πάρουν αποφάσεις;

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της απλής αναλογικής, πραγματικά είναι άξιον απορίας ένα κόμμα ιστορικό, το οποίο έδωσε πολλά στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης -πραγματικά από το 1981-1982 και μετά έγιναν σοβαρές τομές στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- σήμερα να φτάνει στο σημείο να αρνείται κάτι το οποίο το είχε στο DNA του. Το θέμα της απλής αναλογικής ήταν στο DNA του ΠΑΣΟΚ. Και έρχεται σήμερα και εξαιτίας μικροκομματικών στόχων απέναντι στην Κυβέρνησή μας λέει «δεν ψηφίζω την απλή αναλογική». Φυσικά όλοι θα κριθούμε και όλοι κρινόμαστε από τον λαό.

Το σημερινό νομοσχέδιο, λοιπόν, που θα είναι νόμος σε λίγες ώρες, φέρνει σημαντικά βασικά θετικά ζητήματα, τα οποία φυσικά θα ολοκληρωθούν με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΙΙ». Σε ό,τι αφορά τους μικρούς νησιωτικούς  δήμους,  επειδή προέρχομαι από την περιοχή αυτή, θέλω να πω ότι γίνονται σημαντικά βήματα και στην αυτοτέλεια των προϋπολογισμών των δημοτικών κοινοτήτων, ακόμα και των αυτοτελών νησιών που ανήκουν σε ευρύτερους δήμους, δημιουργούνται οι δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από δήμους των μικρών νησιών, η δυνατότητα να ιδρύουν πρατήρια καυσίμων, οι δυνατότητες να υπάρχει επιτροπή διαβούλευσης τοπική, η οποία μέσα από τη συμμετοχή των τοπικών φορέων θα μπορεί να διαμορφώνει και τον συμμετοχικό προϋπολογισμό. Είναι τομή να υπάρξει ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, κάτι το οποίο τόσα χρόνια δεν υπήρχε. Επομένως, με τα άρθρα 187 και 189 κατανέμονται και τα έσοδα και τα έξοδα στις τοπικές, δημοτικές και νησιωτικές κοινότητες και αποτελεί σημαντικό βήμα αυτό για την αναβάθμισή τους.

 

Νομίζω ότι το σημερινό νομοσχέδιο θα ανοίξει σημαντικούς δρόμους ουσιαστικής συμμετοχής της κοινωνίας και αναβάθμισης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Νέα Δημοκρατία ονειρεύεται ότι θα έχει πάρει την εξουσία πριν για να καταργήσει τον νόμο. Όμως δεν πρόκειται να συμβεί αυτό κι όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά οι δημοτικές εκλογές θα προηγηθούν σε κάθε περίπτωση από τις βουλευτικές εκλογές και κατά συνέπεια, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και οι τοπικές κοινωνίες θα δουν τον εαυτό τους μέσα από την έκφραση των νέων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων».