“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οργή για τα 55 στρέμματα της βάσης

  • Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021 - 06:25

Θεριεύει το κλίμα των αντιδράσεων μετά το προσβλητικό τελεσίγραφο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που με συνοπτικές διαδικασίες επιχειρεί να στερήσει από την τοπική κοινωνία της Κρήτης 55.401 τ.μ. της πρώην βάσης Γουρνών.

Αύριο έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη όλων των μετόχων της εταιρείας «Ειρήνη» προκειμένου να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους στο «κατάπτυστο», όπως το χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της και περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, τελεσίγραφο, ξεκαθαρίζοντας ότι με κανένα τρόπο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ο ίδιος έθεσε ευθέως το όλο θέμα που έχει ανακύψει και στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη στο πλαίσιο συνάντησης που είχε μαζί του, στη διάρκεια της οποίας σημείωσε με απόλυτο τρόπο ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσουμε εμείς τα κλειδιά» υπογραμμίζοντας την τεράστια αξία που έχει για την τοπική κοινωνία η έκταση των 55 στρεμμάτων.

Όπως είναι γνωστό, στην επίμαχη έκταση των 55.401 τ.μ. την οποία διεκδικεί και μάλιστα εντός 20ημέρου η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), βρίσκονται εξαιρετικά σημαντικές δομές, όπως το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, το Πλανητάριο, που αναπτύσσουν σπουδαία δράση και αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης και εξέλιξης της περιοχής.

Αυτό θα είναι το πλαίσιο της αυριανής συζήτησης της Εταιρείας «Ειρήνη» βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι η Περιφέρεια, η ΠΕΔ, το Επιμελητήριο η ΟΕΒΕΝΗ, ο ΟΑΚ, που δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους όχι μόνο για το αίτημα της ΕΤΑΔ που ζητά να υφαρπάξει μια τόσο σημαντική έκταση, αλλά και για τον ευθέως προσβλητικό τρόπο με τον οποίο το έθεσε που εναρμονίζεται με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Πραξικοπηματικού χαρακτήρα ενέργεια

«Πρόκειται για μία αντισυμβατική ενέργεια, πραξικοπηματικού χαρακτήρα που εγείρει δικαίως ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της, σε μία περίοδο που υπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους της πρώην στρατιωτικής βάσης» τονίζει με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χερσονήσου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «μετά την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για υποβολή προσφορών με σκοπό την πώληση μέρους της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών, η ΕΤΑΔ Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται το υπόλοιπο της έκτασης, προχωράει στην υλοποίηση σχεδίου παρόμοιας πολιτικής, που σκοπό έχει μόνο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Εδώ και είκοσι χρόνια είχαν παραχωρηθεί προς χρήση σε φορείς, ακίνητα εντός του χώρου της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών, για την καλύτερη αξιοποίησή τους, με γνώμονα το όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η συμπόρευση φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματιών οδήγησε σε ουσιαστική αξιοποίηση της παραχωρημένης έκτασης μέχρι το 2025, με τη δημιουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου. Αντισυμβατικές συμπεριφορές που ζημιώνουν το κοινωνικό όφελος χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση δεν πρέπει και δεν θα γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες του Ηρακλείου».