“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

«Στην Αθήνα μες στο κέντρο...»

ΜΕ ΠΑΛΜΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ -ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
  • Δευτέρα, 21 Μαρτίου, 2022 - 06:23

Δυναμικό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποίησε στην Αθήνα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης, αλλά και αντίστασης στην πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Το αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών ήταν στην πλατεία Βάθη, όπου πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες αγροτών εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, Παραγωγών Λαϊκών Αγορών και Τροφίμων. Ακολούθησε πορεία προς το ΥΠΑΑΤ, όπου αντιπροσωπεία αγροτών συναντήθηκε με τον υπουργό Γ. Γεωργαντά, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούσαν στην πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή. Οι αγροτοσυνδικαλιστές στις δηλώσεις τους καταδίκασαν «την αδιάλλακτη στάση της Κυβέρνησης στα αιτήματά τους, αλλά και τον αυταρχισμό που επέδειξε, για μία ακόμα φορά, καθώς επιστράτευσε αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες, αποκλείοντας τους γύρω δρόμους για να μη γίνει η πορεία με τα τρακτέρ μέχρι το Σύνταγμα».

Το δικό τους ξεχωριστό χρώμα στο συλλαλητήριο έδωσαν και κάποια τρακτέρ που έφθασαν στην πρωτεύουσα από την Αταλάντη Φθιώτιδας, απ’ όπου ξεκίνησαν νωρίς το πρωί και τα οποία έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους με το κυρίαρχο σύνθημα: «Πότε με τα πόδια, πότε με τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ».

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι αγρότες έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαμαρτυρήθηκαν για την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής. Όπως ανέφεραν στις ομιλίες τους «η παραγωγική δραστηριότητά του είναι πλέον πολύ δύσκολη, καθώς τα κόστη έχουν αυξηθεί υπέρογκα» και επισήμαναν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια για την καλλιέργεια της γης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου «οι αγρότες ζητούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, αλλά και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Να σημειωθεί πως ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του Βαγγέλη Μπούτα κρατήθηκε στη συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του Γιάννη Βάγγου, μέλους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

ΔΥΝΑΜΙΚΟ «ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Δυναμικό «παρών» έδωσαν χθες στην Αθήνα, στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην πλατεία Βάθη, έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς. Παραγωγοί της περιοχής μετέβησαν με πούλμαν στην πρωτεύουσα, συνεχίζοντας έτσι τον αγώνα τους για να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ένας αγώνας που ξεκίνησε φέτος με πολλές κινητοποιήσεις τόσο μέσα στην Αγιά και στη Λάρισα όσο και με το μπλόκο στο Γερακάρι. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς επέδωσαν και ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αρμόδιο Υπουργό, ευελπιστώντας να εγκύψει πάνω στα ζητήματα που τους αφορούν.

Η Ε.Ε. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ μεταξύ του υπουργού Γ. Γεωργαντά και αντιπροσωπείας αγροτών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βάθη, αφού ο πρώτος παρέλαβε τα αιτήματά τους δήλωσε τα εξής: «H πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υποδέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία από τους αγρότες που διαδήλωναν, εκφράζοντας την έντονη αγωνία τους για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Τους ενημερώσαμε ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας και άλλων χωρών και ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την ενεργοποίηση 500 εκατομμυρίων από το αποθεματικό κρίσης. Είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα, που αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας αυτήν την περίοδο. Θα συνεχίσουμε να προβάλουμε σε κάθε ευρωπαϊκό θεσμό την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των αγροτών μας. Θα θέσουμε όλα σχετικά ζητήματα στο Συμβούλιο Υπουργών της Δευτέρας και αξιοποιώντας τους εθνικούς πόρους που ήδη διατίθενται, αλλά και την ευρωπαϊκή στήριξη, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους παραγωγούς μας στη δύσκολη αυτήν περίοδο».        

Γ. Ρούστας