Ν. Συρμαλένιος: «Μόνο ένα τραπεζικό σύστημα με κεντρικό δημόσιο πυλώνα, μπορεί να οδηγήσει σε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη»

  • Τρίτη, 14 Ιουνίου, 2022 - 13:05

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα «ΤΧΣ και άλλες διατάξεις

 «Το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε σήμερα, αφορά κατά βάση το τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα τον ρόλο του ΤΧΣ και κατά συνέπεια, το ρόλο του δημοσίου μέχρι την οριστική αποεπένδυσή του μέχρι το τέλος του 2025.

Προφανώς δεν μας είναι αδιάφορη η πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, όμως φυσικά, δεν μπορούμε να το δούμε και έξω από τη συνολική κατάσταση της οικονομίας, καθώς, και με τη στόχευση για ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Από αυτή την άποψη, δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι στην παρέμβαση του δημοσίου και στο τραπεζικό σύστημα ως εργαλείο άσκησης πολιτικής που θα υπηρετεί την παραπάνω στρατηγική και θα αμβλύνει κατά το δυνατόν τις αρνητικές επιπτώσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και ας μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση των «κόκκινων» δανείων και των δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών είναι μπροστά μας, όταν μάλιστα, βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης ακρίβειας και πληθωρισμού που έχει σκαρφαλώσει πάνω από 11% -ανακοινώνεται, νομίζω, σήμερα, ότι θα είμαστε στο 11,5%- καθιστώντας τη χώρα μας πρώτη σε ολόκληρη την Ε.Ε..

Και το ερώτημα είναι: τόσο πολύ έξω έχει πέσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σας, όταν το Δεκέμβριο του 2021 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, μας λέγατε ότι ο πληθωρισμός θα είναι 0,8%; Είναι δυνατόν ο πόλεμος ο οποίος άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου και εμείς μιλούσαμε από το Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας σας καλούσε να πάρετε μέτρα επιτακτικά για  την ακρίβεια που επελαύνει και για την αισχροκέρδεια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη είχε αρχίσει τον Ιούνιο του 2021.

Αλλά επιστρέφοντας, στο θέμα του ρόλου του ΤΣΧ στο τραπεζικό Σύστημα είναι προφανές, ότι η δική μας θεώρηση δεν εξαντλεί την παρουσία του Δημοσίου μέσω, του ΤΣΧ μόνο και, δεν συναινεί φυσικά, σε σκανδαλώδεις πρακτικές αύξησης του Μετοχικού κεφαλαίου όπως, έγινε στην Τράπεζα Πειραιώς που, ζημίωσε το Δημόσιο, την ίδια ώρα που τα στελέχη του ΤΣΧ απολάμβαναν ασυλίας. Και αυτό, ακριβώς επιδιώκουμε με την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και, με τη θεσμοθέτηση των μικρό πιστώσεων των οποίων, η τύχη δεν ξέρουμε πού βρίσκεται σήμερα παρ. ,ότι έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. Όσο για την αναπτυξιακή τράπεζα, δεν φαίνεται να παίζει το ρόλο της για τον οποίον, ιδρύθηκε ρόλο αναπτυξιακό και άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων, ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενώ υπάρχει, πλήθος ερωτημάτων για αδιευκρίνιστες δαπάνες, για μη δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2020, που έπρεπε να έχουν εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων μέχρι τις 30 /10 του2021. Και όλα αυτά βεβαίως, συμπληρώνονται από μία έγκριση του Προϋπολογισμού της για το 2021 κατά παράβαση του νόμου.

Εσείς λοιπόν επιδιώκετε ένα, Τραπεζικό σύστημα που θα δουλεύει αποκλειστικά με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια που, θα αντιμετωπίζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθαρά λογιστικά που θα αμοίβη κάποια στελέχη, με ειδικά μπόνους αλλά, ταυτόχρονα αυτό το Τραπεζικό σύστημα μειώνει το προσωπικό τουλάχιστον κατά 40% ενώ, έχουν κλείσει και πάνω από 50% των υποκαταστημάτων των Τραπεζικών υποκαταστημάτων στη χώρα αλλά, ιδιαίτερα και στα νησιά, με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις. Αλώστε και, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι θύματα αυτής της λειτουργίας του Τραπεζικού συστήματος γιατί, δεν έχουν καμία τύχη στήριξης από αυτό το Τραπεζικό σύστημα και, δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ έξω. Και μια κουβέντα για τον ΟΔΔΧ, δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα της κ. Αχστιόγλου, εάν αποκλειστικά ΟΔΔΧ θα χειρίζεται τα ταμειακά αποθέματα της χώρας. Αλλά για την ιστορία και, επειδή η Υπουργός αρέσκεται στα στατιστικά στοιχεία, θα πω μόνο ένα προσθετικά σε αυτά, που ειπώθηκαν από την κυρία κ.Αχτσιόγλου, στην πρώτη συνάντηση. Αφήσατε ταμειακά διαθέσιμα τον Γενάρη του 2015, 200 εκατομμύρια αφήσαμε τον Ιούλιο του 2019, 37 δισεκατομμύρια, 200 εκατομμύρια εσείς, 37 δισεκατομμύρια εμείς. Αυτή είναι η σύγκριση.».