Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ

Κατολισθαίνουσα Ήπειρος

  • Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, 2022 - 06:22

Στις επικίνδυνες για μεγάλες κατολισθήσεις περιοχές της χώρας, εντάσσουν ειδικοί επιστήμονες την Ήπειρο, ανάμεσα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.

Το μεγάλο κεφάλαιο των κατολισθήσεων, οι οποίες ξεπερνούν τις 8.000 από το 1952 ως σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Κυριακάτικου «Ελεύθερου Τύπου», άνοιξε εκ νέου η τραγωδία που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας, με θύμα μια γυναίκα την οποία καταπλάκωσε βράχος που έπεσε πάνω στο ξενοδοχείο που διέμενε η οικογένεια της τουρίστριας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επικίνδυνες για κατολισθήσεις είναι περιοχές που δεν έχουν μελετηθεί όπως θα έπρεπε, περιοχές με πελώριους βράχους, ορεινές περιοχές που δεν έχουν φροντισθεί όπως θα έπρεπε. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Γιώργο Παπαθανασίου, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, μερικές από τις «κόκκινες περιοχές» εντοπίζονται στην Ήπειρο, στην Ευρυτανία, στα Γρεβενά, σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου αλλά και σε νησιά με απότομα πρανή, όπως η Λευκάδα για παράδειγμα.

Τι όμως μπορεί να γίνει προληπτικά για να μη μετρά η χώρα εν δυνάμει θύματα όπως η τουρίστρια στην Ιεράπετρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, πριν κατασκευαστεί το οτιδήποτε πρέπει να γίνει γεωλογική μελέτη για να φανεί αν υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κατολίσθηση. «Εάν υπάρχει, τότε θα πρέπει να ορίσουμε τα μέτρα προστασίας. Μεταξύ αυτών προβλέπεται η τεχνητή απομάκρυνση του βράχου από τη θέση του, που με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι τον «ρίχνω» αλλά ελέγχω που θα πέσει. Αν δεν είναι εφικτό αυτό, στήνονται πλέγματα για να «αγκυρώσουμε» το βράχο.

Τέτοιες μελέτες έχουν γίνει σε μεγάλα οδικά έργα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το 2020-2021 σημειώθηκαν συνολικά 501 σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα. Το 2020 ειδικότερα καταγράφηκαν 312 τέτοια, με τη Θεσσαλία να πλήτεται περισσότερο (ποσοστό 62,82%) ενώ ακολουθούν οι Περιφέρειες Κ. Μακεδονίας (11,54%), Στερεάς Ελλάδος (7,69%) και Ηπείρου με 5,77%. Το 2021 καταγράφηκαν 189 σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα με τη Δυτική Ελλάδα να έχει την πρωτιά (35,45%) και την Ήπειρο να ακολουθεί με 15,34%. 

 

 

 

Ετικέτες: