ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ουδέν νεώτερον για τη διάσπαση των υγειονομικών περιφερειών

  • Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, 2022 - 06:23

«Πίσω» πάει το ζήτημα της αλλαγής του υγειονομικού χάρτη και της διάσπασης των υγειονομικών περιφερειών, με το αίτημα αυτό να αφορά και την Ήπειρο.

Η «απόσχιση» της Ηπείρου από της 6η Υγειονομική Περιφέρεια, που γεωγραφικά είναι μεγάλη και έχει την αρμοδιότητα για έναν μεγάλο αριθμό νοσοκομείων και δομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεί αίτημα ετών, καθώς θεωρείται ότι θα συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των μονάδων υγείας και τη διευθέτηση, με ταχύτερους ρυθμών, των ζητημάτων που προκύπτουν.

Παράλληλα, το ίδιο αίτημα έχει εκφραστεί και από τους Συλλόγους Εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία της πόλης, που κατά καιρούς, κάνουν λόγο για άνιση αντιμετώπιση των νοσοκομείων της Ηπείρου, σε επίπεδο χρηματοδότησης, σε σχέση με άλλα νοσοκομεία άλλων περιοχών.

Τον περασμένο Μάιο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωνε σε δηλώσεις της πως είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση και θα επανέλθει «οσονούπω», ενώ η διάσπαση των Υγειονομικών Περιφερειών υπήρξε και προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος ήταν από εκείνους που και στο παρελθόν και σήμερα υποστηρίζουν την ανάγκη διάσπασης της ΥΠΕ για λόγους λειτουργικούς και καλύτερης διαχείρισης των δομών και του προσωπικού. Ερωτηθείς για πιθανές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, σημείωσε πως προφανώς καθυστερεί σε σχέση και με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, όπως το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ που βρίσκεται σε διαβούλευση.

«Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να μεταφραστεί σε πράξη. Φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, όπως η συζήτηση ενός μεγάλου νομοσχεδίου για την υγεία. Το να συζητάμε για να δημιουργηθεί μια ΥΠΕ στην Ήπειρο και από την άλλη να έχουμε αυτό το νομοσχέδιο με όλο αυτό το εύρος, είναι δυσανάλογα μεγέθη και λογικό είναι η κυβέρνηση να ενδιαφερθεί για το νομοσχέδιο. Εκείνο όμως που εμείς όλοι, ως πολίτες όχι ως Ηπειρώτες, δε θα πρέπει να αφήσουμε είναι να διεκδικήσουμε σε κάποια φάση να υλοποιηθεί, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όλων μας», σημείωσε, για να συνεχίσει αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Παθολογική Κλινική της Κέρκυρας και πως το «βάρος» πέφτει στα νοσοκομεία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων.