Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και στο νησί της Ρόδου

  • Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, 2022 - 06:22

Το οικονομικό και στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, κυρίως από άλλες περιοχές, στη Ρόδο, τα παλαιά σχολικά κτήρια, οι προκάτ αίθουσες για την προσχολική αγωγή, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) που βρέθηκαν στη Ρόδο χθες στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποιούν ανά τη χώρα για να οργανώσουν την αυριανή πανελλαδική απεργία.

Χθες το μεσημέρι, λοιπόν, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου με αφορμή την αυριανή απεργία, διοργάνωσε συνέντευξη τύπου με κλιμάκιο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ και συγκεκριμένα την κα Γιώτα Βενετοπούλου υπεύθυνη εκδόσεων της ΔΟΕ, τον κ. Αχιλλέα Ζορμπά ειδικό γραμματέα της ΔΟΕ και την κα Ειρήνη Ασβεστά μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Καταρχάς, η κα Βενετοπούλου, είπε: «Βλέπουμε ότι βάλλονται όλοι οι εκπαιδευτικοί, βάλλεται όλο το δημόσιο.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη συγκυρία όσο αφορά στην εκπαίδευση αλλά και γενικότερα το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εκπαιδευτικοί γενικότερα».

Στη συνέχεια, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία αλλά να δώσουν και δυναμικό «παρών» στους δρόμους και τα συλλαλητήρια τα οποία θα οργανώσουν οι κατά τόπους σύλλογοι και των δύο Ομοσπονδιών. 

Είπε, ακόμη, ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, ήδη στην εκπαίδευση έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη οι δυσκολίες στα σχολεία καθώς έχουν ξεκινήσει με ελάχιστα εφόδια όσο αφορά στο υγειονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Τι ζητούν ως Ομοσπονδία: αυξήσεις στους μισθούς και όχι μόνο, την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων  καθώς από την περυσινή σχολική χρονιά αγωνίζεται η ΔΟΕ έχοντας στο πλευρό της όλους τους εκπαιδευτικούς για να μπορέσουν να αποτρέψουν την αξιολόγηση Κεραμέως και να επιβάλουν την αξιολόγηση που οι εκπαιδευτικοί ψήφισαν στις γενικές συνελεύσεις

Μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν όλα τα κενά στην εκπαίδευση, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών και δη των νεοδιόριστων και αναπληρωτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την πρώτη ημέρα που παρουσιάζονται στα σχολεία και δη σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές που το πρόβλημα είναι τεράστιο, όχι μόνο οικονομικό αλλά και πρόβλημα στέγης.

Ο κ. Ζορμπάς είπε ότι από τη σύντομη βόλτα που έκαναν χθες στα σχολεία της Ρόδου, είδαν από κοντά τα προβλήματα που διαπιστώνουν σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας:

«Πίσω από τα μεγάλα καινοτόμα σχέδια της κυβέρνησης, κρύβεται και εδώ η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια εκπαίδευση: σχολικά κτήρια ακατάλληλα, τμήματα με 25 και πάνω μαθητές, που στοιβάζονται ακόμα και σε κοντέινερ, ειδικά σχολεία χωρίς μεταφορά μαθητών και υποδομές, με αποτέλεσμα παιδιά με ειδικές ανάγκες να μένουν έξω από τα σχολεία τους, με εκπαιδευτικούς «λάστιχο», που γυρνούν από σχολείο σε σχολείο, χιλιάδες ελαστικά εργαζόμενοι αναπληρωτές, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης, με τα ενοίκια να είναι πάρα πολύ υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις να μη βρίσκουν στέγη ή στην καλύτερη περίπτωση να μισθώνουν σπίτια μέχρι τον Απρίλιο».

Η κα Ασβεστά, είπε ότι η αυριανή απεργία έχει ως κεντρικό επίδικο τα οικονομικά, τις πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια αφού οι μισθοί εξαθλίωσης που ιδιαίτερα για τον δημόσιο τομέα τα τελευταία δεκατρία χρόνια μένουν καθηλωμένοι και έχουν υποστεί μειώσεις και περικοπές κτλ. έχουν καταβαραθρωθεί και ιδιαίτερα οι νεοδιόριστοι και οι αναπληρωτές να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα διαβίωσης στις περιοχές που μετακινούνται.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω-συνέχισε-τη φοροληστεία, την ακρίβεια, τις υπέρογκες κρατήσεις, πρόκειται για μία απώλεια σε όλη αυτή τη δεκαπενταετία της τάξεως των 60% από το εισόδημά μας.

Είπε, ακόμη, ότι, δυστυχώς, το κύμα της ακρίβειας χτυπάει και τα σχολεία, χτυπάει και τις οικογένειες των μαθητών μας και αυτό είναι μία συνθήκη που θα την αντιμετωπίσουμε με πολύ άσχημους όρους το επόμενο διάστημα.

Αν σ’ αυτό προσθέσουμε και στο τι επιχειρείται να μετατραπεί το δημόσιο σχολείο, στην ουσία δημιουργείται μία «ωρολογιακή βόμβα» για τη δημόσια εκπαίδευση.

Έτσι, ως καπηλευτικοί υπερασπίζονται το δημόσιο και δωρεάν σχολείο, συλλογικό, συνεργατικό, δημοκρατικό, που να χωράει όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς. 

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε σχολεία της πόλης και εκείνο που διαπίστωσαν είναι ότι πολλά σχολικά κτήρια μέσα στην πόλη της Ρόδου είναι από την Ιταλοκρατία, άνω των εκατό ετών, συνεχίζουν να στεγάζουν παιδιά, σχολεία που είναι πάρα πολύ δύσκολο να συντηρηθούν και που άμεσα θα πρέπει να υπάρξει ένα στοχευμένο πρόγραμμα στέγασης.

Δυστυχώς-συνέχισε-μετά την κατάργηση του ΟΣΚ, έχει μεταβιβαστεί σε συμβάσεις ΣΔΙΤ οι οποίες πανελλαδικά βλέπουμε ότι και αργούν να ολοκληρώσουν τις εργασίες και το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο.

Αυτή τη στιγμή, στη Ρόδο, 160 νήπια βρίσκονται στα προκάτ μετά από τρία χρόνια εφαρμογής και με δεδομένο ότι σύντομα θα πρέπει αυτά να αντικατασταθούν, ανέφερε ακόμη η ίδια.

Έτσι, αναμένουν συγκεκριμένα προγράμματα για τη μεταστέγαση αυτών των παιδιών, το ίδιο ισχύει και για τις υποστηρικτικές δομές και τα ειδικά σχολεία αφού και στη Ρόδου οι υποδομές του ειδικού σχολείου δεν επαρκούν για να στηρίξουν τα παιδιά που θα πρέπει να στεγαστούν σ’ αυτά και θα πρέπει άμεσα όλοι να ενσκήψουν στο ζήτημα αυτό, εδικά σε μία περιοχή που είναι αυξημένα τα έσοδα από τον τουρισμό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ, κ. Κώστας Κορδιστός, αναφέρθηκε στα βασικά θέματα για εμάς εδώ τα οποία εξέθεσαν και στον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Στράτο Καρίκη και στην Α’ βάθμια Σχολική Επιτροπή του δήμου, όπως είναι το κτιριακό, η καθαριότητα, το στεγαστικό όσο αφορά στους αναπληρωτές και τους νεοδιόριστους αφού είναι πολύ ακριβά τα ενοίκια στην περιοχή μας, επίσης πολύ ακριβό το κόστος για τα είδη πρώτης ανάγκης όπως και για τα καύσιμα.

Επ’ αυτού έχουν κάνει πρόταση από το καλοκαίρι στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας για αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου στην περιοχή μας και για 50% μείωση στα εισιτήρια σε όλα τα ΜΜΜ.

Αναλυτική ανακοίνωση για τη συνάντηση αυτή με τον αντιδήμαρχο στις 4 Νοεμβρίου, εξέδωσε η «Πρωτοβουλία Αναπληρωτών» και αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια του ραντεβού με τον κ. Καρίκη καταφέραμε να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση, αναφέροντας βιωματικά παραδείγματα δυσμενών καταστάσεων που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων όσον αφορά τη στέγαση.

Προτάθηκαν λύσεις από τους ίδιους τους συναδέλφους προκειμένου να βρεθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα και με τη σειρά του ο κ. Καρίκης ανέλυσε το πόσο είναι εφικτή η κάθε μία από αυτές τις προτάσεις και γιατί.

Εν τέλει καταλήξαμε στο ότι η αμεσότερη λύση θα είναι η παροχή ενός στεγαστικού επιδόματος σε αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς με επιχορήγηση από τον δήμο.

Ο κ. Καρίκης δεσμεύτηκε να αναφέρει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν τη λήξη του έτους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εξασφάλιση της επιχορήγησης στον προϋπολογισμό του νέου έτους.

Παρ’ όλα αυτά, αναφέρθηκε πως θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο μίσθωσης κάποιας ξενοδοχειακής μονάδας για τη διευκόλυνση συναδέλφων στον ερχομό τους στο νησί ή ακόμα και στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου ορισμένοι αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω τουριστικής περιόδου. 

Αυτή η συνάντηση είναι η τρανταχτή απόδειξη πως όταν κινούμαστε συλλογικά, χωρίς διαχωρισμούς, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης όλων μας, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Ο στόχος μας εξακολουθεί να είναι η ενεργή συμπαράσταση όλων των Σωματείων, όπως και η επιθυμία μας είναι να στηρίζουν τις προσπάθειες των αναπληρωτών όλοι οι σύλλογοι.

Για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων Ρόδου που παρευρέθηκαν στη συνάντηση και μας στήριξαν…».

Ετικέτες: