Σήμερα και αύριο η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων για ΕΠΑΛ και ΓΕΛ

Κυκλάδες: 1.099 υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Στη “μάχη” των πανελλαδικών εξετάσεων για να εξασφαλίσουν τη θέση τους στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ρίχνονται 1.099 υποψήφιοι από τις Κυκλάδες, οι οποίοι εξετάζονται σήμερα και αύριο στα πρώτα μαθήματα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Οι υποψήφιοι του νησιωτικού νομού προσέρχονται κανονικά στις σχολικές μονάδες που λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα, ενώ όπως περιγράφει η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου στην “Κοινή Γνώμη”, κάποιοι μαθητές από μικρά νησιά, απαιτείται να μετακινηθούν σε γειτονικά, καθώς δεν λειτουργούν σε όλα, εξεταστικά κέντρα.

Η ίδια έδωσε αναλυτικά απαντήσεις στην εφημερίδα όσον αφορά την προετοιμασία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για τη φετινή διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων στο νησιωτικό νομό, επισημαίνοντας πως οι 433 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ και οι 666 από τα ΓΕΛ δεν θα συναντήσουν κάποιο εμπόδιο.

Σε συνέχεια των προβλημάτων που υπήρξαν πανελλαδικά με την Τράπεζα Θεμάτων και τη μη δυνατότητα άντλησης του απαραίτητου υλικού για τις απολυτήριες εξετάσεις, η κα Παραμυθιώτου διαβεβαίωσε πως στο Νότιο Αιγαίο, έγιναν τα πάντα για να μειωθεί το άγχος και η αγωνία των υποψηφίων τουλάχιστον όσον αφορά τις πανελλαδικές.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο αριθμός των υποψηφίων φέτος είναι ελαφρώς μειωμένος συγκριτικά με τον αντίστοιχο της περυσινής χρονιάς (1.106).

Υπήρξαν αγωνία και παράπονα”

Πρωτίστως, η ίδια ενημέρωσε για το γεγονός πως τελικά οι μαθητές της Γ΄ τάξης των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στις Κυκλάδες εξετάστηκαν κανονικά στις ενδοσχολικές, παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα λόγω της Τράπεζας Θεμάτων. “Είναι αλήθεια πως όταν προέκυψε το πρόβλημα, την πρώτη ημέρα, οι Περιφερειακοί Διευθυντές ήταν σε συνεννόηση με το Υπουργείο, την υπηρεσιακή ηγεσία και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κόπτση και έγινε και έκτακτη τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι, ώστε να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Προς τιμήν τους οι δύο Διευθυντές Εκπαίδευσης που έχουμε στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, μαζί με τους διευθυντές των σχολείων έκαναν τα πάντα. Προσπάθησαν να μην μπαίνουν όλοι ταυτόχρονα στην πλατφόρμα γιατί το σύστημα είχε υπερφορτωθεί”, σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας πως, “δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ήταν επίθεση ή χάκερς ή ότι άλλο”, καθώς τόνισε πως, “αυτό το βλέπουν οι ειδικοί”.

Επί της ουσίας, για τους νέους και τις νέες στις Κυκλάδες, η ίδια παρατήρησε τα εξής: “Στις Κυκλάδες υπήρξε μεγάλη αναμονή, παράπονα και αγωνία. Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει να είναι υποψήφιος ο μαθητής και η μαθήτρια και να περιμένουν από το πρωί μαζί με τους εκπαιδευτικούς και να μην έρχονται τα θέματα. Η εντολή ήταν να τους κρατήσουμε και να μη φύγει κανένας. Κυρίως για τη Γ΄ Λυκείου και δη για τη Γ΄ Λυκείου των ΕΠΑΛ γιατί έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης η βαθμολόγηση των ενδοσχολικών του ΕΠΑΛ γιατί την Πέμπτη (σήμερα) αρχίζουν οι πανελλαδικές”. Εξήγησε μάλιστα πως, “ήταν μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη”, ωστόσο, όπως γνωστοποίησε, “καταφέραμε τελικά στις Κυκλάδες όλοι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να δώσουν εξετάσεις. Αυτή είναι η ενημέρωση που πήρα από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Είχαν όλοι αγωνία και οι μαθητές και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Ελπίζω πως αυτό ήταν το τελευταίο που συνέβη”.

Στα 28 τα εξεταστικά κέντρα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Αναφορικά με τα εξεταστικά κέντρα στο νομό, η ίδια έδωσε στοιχεία, ενώ αμέσως μετά, εξήγησε τους λόγους που ορισμένοι μαθητές καλούνται να μετακινηθούν σε άλλα νησιά. “Στις Κυκλάδες έχουμε 28 εξεταστικά κέντρα εκ των οποίων τα 11 είναι για τα ΕΠΑΛ και τα 17 για ΓΕΛ. Έχουμε 433 υποψηφίους και υποψήφιες για τα ΕΠΑΛ και 666 για τα ΓΕΛ. Τα εξεταστικά κέντρα είναι σε διάφορα νησιά του νομού”, επεσήμανε, τονίζοντας επιπλέον πως, “ο νόμος λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ αριθμού υποψηφίων για να υπάρξει εξεταστικό κέντρο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο στα 24 νησιά και στις σχολικές μονάδες να υπάρχουν εξεταστικά κέντρα, αν και σε όλα τα νησιά έχουμε νέους και νέες που εξετάζονται”.

Ωστόσο, σχετικά με τις δύο περιπτώσεις της Σερίφου και της Κύθνου η ίδια ανέφερε τα εξής: “Στην πρώτη φάση έγινε εξεταστικό κέντρο και στην Σέριφο και δεν χρειάστηκε παρέμβαση. Θέλω να το δηλώσω αυτό. Όσον αφορά την Κύθνο όμως, ήταν πολύ μικρός ο αριθμός των υποψηφίων, αλλά με διάφορες παρεμβάσεις έγινε τελικά και σε αυτό το νησί και φυσικά και με δική μου εισήγηση προς το Υπουργείο”.

Μιλώντας αναλυτικότερα για τους λόγους που δεν υπάρχουν εξεταστικά κέντρα σε όλα τα νησιά, ανέφερε: “Το να μη γίνει εξεταστικό κέντρο σε κάποιο νησί δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να βοηθήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες και να μην τους ταλαιπωρούμε με μετακινήσεις. Όμως τίθενται σοβαρά ζητήματα, πρώτον για το αδιάβλητο των εξετάσεων και δεύτερον υπάρχουν πολλές μετακινήσεις εκπαιδευτικών με υψηλό κόστος από τα άλλα νησιά για να καταφέρουν να είναι εκεί”. Διαπίστωσε μάλιστα πως, “είναι σύνθετο το πρόβλημα”.

Μετακινήσεις μαθητών από μικρά νησιά

Ειδικότερα για τα πολύ μικρά νησιά, η ίδια τόνισε πως οι μετακινήσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν. “Φυσικά από τα μικρά νησιά θα μετακινηθούν αναγκαστικά. Δηλαδή από τη Δονούσα θα πάνε στη Νάξο, από την Ανάφη θα πάνε στη Σαντορίνη, από τη Φολέγανδρο στην Ίο, από τη Σίκινο στην Ίο. Όταν έχουμε 2 και 3 παιδιά, δεν μπορείς να κάνεις εξεταστικό κέντρο”, τόνισε, μιλώντας παρακάτω για την αποζημίωση που δίνει το κράτος. “Βέβαια προβλέπεται μία κατ΄ αποκοπή αποζημίωση για τους μαθητές που μεταφέρονται της τάξης των 350 ευρώ”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ωστόσο, πως η πρόταση τόσο η δική της, όσο και του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων είναι “η αποζημίωση να μην υπάρχει κατ΄ αποκοπή”, αφού όπως σχολίασε, “είναι διαφορετικό να μετακινηθείς σε ένα διπλανό νησί, αλλά να υπάρχει αποζημίωση με καταβολή των δικαιολογητικών. Κι ας μπαίνει ένα πλαφόν”. Μάλιστα ανέφερε πως συνήθως το κόστος είναι μεγαλύτερο για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. “Πρέπει το Υπουργείο να εξετάσει αυτή την πρόταση. Ας σκεφτούμε και πόσο έχουν αυξηθεί τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και η διαμονή στα ξενοδοχεία. Δεν καλύπτεται τόσο εύκολα το κόστος που δίνουν οι γονείς για τα παιδιά τους”, πρόσθεσε σχετικά.

Ειδικό εξεταστικό κέντρο στη Σύρο

Επιπλέον, η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου μίλησε και για τη λειτουργία ειδικού εξεταστικού κέντρου στη Σύρο, για μαθητές που εξετάζονται προφορικά. “Έχουμε φέτος κι ένα ειδικό εξεταστικό κέντρο στη Σύρο και σε αυτό εξετάζονται λίγα σε αριθμό παιδιά που δίνουν προφορικά, αντί να πάνε στον Πειραιά. Θα έχουμε 14 υποψηφίους τους ΓΕΛ σε αυτό”, ανέφερε, απευθύνοντας δημοσίως ευχαριστίες στο νέο διοικητή του Βαρδάκειου και Πρώιου για την ανταπόκρισή του στο κομμάτι της διάθεσης ιατρού. “Θέλω να ευχαριστήσω τον νέο διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, κ. Ρούσα, που μας παρέχει ιατρό σε αυτό το εξεταστικό κέντρο, ο οποίος πρέπει να υπάρχει καθ΄ όλη τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων”.

Επάρκεια σε επιτηρητές και εκπαιδευτικούς

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή της, η κα Παραμυθιώτου σημείωσε πως και σε επίπεδο διάθεσης προσωπικού είναι έτοιμα τα νησιά. “Είμαστε έτοιμοι. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί, επιτηρητές και άνθρωποι που θα αναπληρώσουν σε τυχόν κενό που προκύψει”, σημείωσε, λέγοντας πως, “θα γίνει φυσικά μετακίνηση εκπαιδευτικών από νησί σε νησί. Ενδεικτικά για την Κύθνο να πω πως έχουν μετακινηθεί από αλλού επιτηρητές”.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε το αδιάβλητο στις εξετάσεις και να υπάρξει υπευθυνότητα σε όλα τα εξεταστικά μας κέντρα. Ελπίζουμε ότι αύριο που είναι η πρώτη ημέρα των ΕΠΑΛ και την Παρασκευή που είναι η πρώτη ημέρα των ΓΕΛ θα πάνε όλα καλά. Έχουν γίνει οι δοκιμαστικές εκπομπές ΣΑΜ των μηχανημάτων για τις εξετάσεις. Οπότε, είναι σημαντικές ημέρες και πιστεύω όλα να πάνε καλά”, δήλωσε, λέγοντας τέλος πως σχετικά με τα αποτελέσματα, “προς το παρόν δεν έχουμε κάποια εικόνα σχετική. Είναι οι εκλογές. Αλλά αυτό θα το δει και η υπηρεσιακή κυβέρνηση και η επόμενη κυβέρνηση. Ήδη έχουν οριστεί τα βαθμολογικά κέντρα που θα πάνε τα γραπτά των παιδιών. Εμείς είμαστε έτοιμοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2023”.