Ξεκινά η εκτέλεση κυκλοφοριακών έργων στη Νάξο

«Ανάσα» με αντιδράσεις

  • Δευτέρα, 8 Απριλίου, 2013 - 06:00

Υπεγράφη την Πέμπτη 4/4 στη Νάξο, μεταξύ του Δημάρχου, Μανόλη Μαργαρίτη, και το αναδόχου, Ηλία Μαζαράκη, η εργολαβική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης και σήμανσης Χώρας Νάξου».

Οι όροι της διακήρυξης για τη δημοπράτηση του έργου είχαν εγκριθεί στις 21/1/13 κατά την πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 12/2 και στις 5/3/13 εγκρίθηκε ομόφωνα το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για την επιλογή του αναδόχου κατασκευής του έργου.

Το έργο, η δαπάνη του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 403.210,84 ευρώ, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου» με συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών και περιλαμβάνει τοποθέτηση πινακίδων σταθερού περιεχομένου, τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων προορισμού και εγκατάσταση οριζόντιας σήμανσης. Επίσης, βάσει της μελέτης, θα γίνουν γεωμετρικές επεμβάσεις (προβλέπεται αποξήλωση νησίδων, ασφαλτικών κρασπέδων και λοιπών κατασκευών και η υλοποίηση νέων, καθώς και η κατασκευή νέου ασφαλτικού καταστρώματος στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Κοντολέοντος, Παπαβασιλείου και στον «Ποταμό»). Στο πλαίσιο των γεωμετρικών επεμβάσεων εντάσσεται και η κατασκευή ραμπών για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ.

Μ. Μαργαρίτης: «Ανάσα» για τη Νάξο

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος κ. Μ. Μαργαρίτης, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει ανάσα στη Χώρα της Νάξου και θα είναι άμεσα έτοιμο. Όπως επεσήμανε, η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης θα διευκολύνει τα διερχόμενα οχήματα και τους πεζούς στις μετακινήσεις τους, «ώστε να εξομαλυνθεί το κυκλοφοριακό χάος που επί χρόνια βλέπουμε στους δρόμους της πόλης. Επιζητούμε την απρόσκοπτη κυκλοφορία εντός της Χώρας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή της παρούσας μελέτης και τη συμβολή όλων των κατοίκων και των επισκεπτών. Το έργο υλοποιείται άμεσα, ώστε τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους η Νάξος δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών, να έχει παραδοθεί και να διευκολυνθούν όλοι. Είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, που θα δώσει πνοή και θα βελτιώσει τον χαρακτήρα της πόλης της Νάξου», τόνισε ο Δήμαρχος.

Δεν λείπουν και οι γκρίνιες

Πάντως, αν και ο Δήμαρχος επεχείρησε με τις δηλώσεις του να «προλάβει» τις… γκρίνιες, στο νησί ήδη σημειώνονται οι πρώτες αντιδράσεις για τον χρόνο κατά τον οποίο επελέγη να ξεκινήσει το έργο, καθώς, υποστηρίζεται ότι η έναρξη των εργασιών τον Απρίλιο, θα πλήξει την εικόνα του νησιού δυσχεραίνοντας ντόπιους και επισκέπτες μέσα στο Πάσχα και στους πρώτους μήνες της, ούτως ή άλλως, «ισχνής» τουριστικής περιόδου.