Αντιδρούν οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων στο εκλογικό σχέδιο, που φαίρεται να προωθεί η κυβέρνηση

Ακυβερνησία στο βωμό της εκλογής

Σχέδιο για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2014, φαίνεται - σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο – ότι επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το φημολογούμενο αυτό σχέδιο θα φέρει τα πάνω κάτω στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού εάν τελικά εφαρμοστεί, θα ανατρέψει το σκηνικό στους Δήμους.

Οι αλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα αναφέρει ο “Καλλικράτης”, όπως ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τους υποψηφίους Δημάρχους και για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

Εκείνο όμως που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στους πολύπαθους ΟΤΑ είναι ότι καταργούνται στην πράξη η πλειοψηφία και η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ φέρεται ως πιθανό ενδεχόμενο, ο δήμαρχος να μην έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

“Πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη της Αυτοδιοίκησης”, χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο σχέδιο οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων.

Ο Δήμαρχος μπορεί να διοικεί και χωρίς να έχει την πλειοψηφία

Πυκνώνουν οι φήμες που νθέλου την κυβέρνηση να επεξεργάζεται ένα καινούργιο σχέδιο εκλογικού νόμου, το οποίο αν εφαρμοστεί θα ανατρέψει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό σε αρκετούς δήμους της χώρας.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι οι εξής:

- Ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους Δημάρχους. Συγκεκριμένα, όλα τα ονόματα των Δημάρχων θα μπαίνουν σε ένα ψηφοδέλτιο. Αυτό θα σημαίνει ότι ο Δήμαρχος της επιλογής των δημοτών θα χρειάζεται σταυρό, όπως συνέβαινε με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους μέχρι σήμερα.

- Ο Δήμαρχος που θα ξεπεράσει το 50% των ψήφων (σταυρών) εκλέγεται αυτομάτως από τον πρώτο γύρο. Μπορεί όμως και το απαιτούμενο ποσοστό ψήφων να κατέβει στο 42%. Αν κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν πιάσει το αναγκαίο όριο θα υπάρξει δεύτερη αναμέτρηση με υποψήφιους, πάλι σε κοινό ψηφοδέλτιο, τους δύο πρώτους σε ψήφους.

- Οι υπόλοιποι Δήμαρχοι που δεν θα εκλεγούν και δεν θα μπουν στον δεύτερο γύρο, όπου χρειαστεί, θα ανακηρυχθούν δημοτικοί σύμβουλοι, αν ξεπεράσουν ένα ποσοστό της τάξης του 3% ή του 5%.

- Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα βρίσκονται κι αυτοί σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα ψηφίζονται ανεξάρτητα από τους Δημάρχους. Αλλά θα έχουν δηλώσει πρωτύτερα ποιον Δήμαρχο υποστηρίζουν, δηλαδή ουσιαστικά τη δημοτική παράταξη με την οποία κατέρχονται. Αν κάποιος θελήσει να κατέλθει ανεξάρτητος υποψήφιος σύμβουλος θα πρέπει να έχει από πριν διευκρινίσει με ποιον Δήμαρχο θα συνεργαστεί αν εκλεγεί. Άρα, επιβάλλεται με τον νέο νόμο να είσαι έστω συνεργαζόμενος με κάποια παράταξη υποψήφιος σύμβουλος.

- Καταργούνται στην πράξη η πλειοψηφία και η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο και προκύπτει το πιθανό ενδεχόμενο ο Δήμαρχος να μην έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

- Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Δημάρχου, ώστε να μπορέσει να ασκήσει διοίκηση ακόμη και με ένα δημοτικό συμβούλιο που θα μειοψηφεί η παράταξή του.

“Κινήσεις αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση”

Για κινήσεις αιφνιδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Σύρου, Γιάννης Δεκαβάλλας. “Αυτές είναι κινήσεις αιφνιδιασμού. Επειδή είχε γραφτεί στον Τύπο ότι σχεδιάζει αυτές τις αλλαγές, περιμέναμε ότι η κυβέρνηση, εάν έχει τέτοια πρόθεση, θα το έθετε στην Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο των εργασιών της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα. Δε μπορεί να προχωρά σε τέτοιες κινήσεις, χωρίς την παραμικρή όχι συναίνεση, αλλά ενημέρωση της ΚΕΔΕ”.

“Πειραματισμούς δε σηκώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Για πειραματισμούς στην πλάτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης.

Ο κ. Δαμουλάκης κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, ότι συγκεκριμένο σχέδιο έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο. “Το θετικό είναι ότι θα ασχοληθούν περισσότεροι άνθρωποι και θα υπάρξει ένα πιο αντιπροσωπευτικό δημοτικό συμβούλιο. Από την άλλη όμως δημιουργείται ένα θέμα. Οι Δήμοι της χώρας διοικούνται από τις πλειοψηφίες, αλλά με αυτό το σχέδιο δε θα υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία και άρα ο Δήμαρχος θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα. Ο Δήμαρχος θα είναι έρμαιο των δημοτικών συμβούλων. Η Μήλος έχει δημοτικό συμβούλιο που απαρτίζεται από 17 συμβούλους. Εάν έχουμε 17 υποψήφιους Δημάρχους, τότε όλο το δημοτικό συμβούλιο θα είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι και φαντάζεστε τι θα γίνεται. Αυτά είναι ακαταλαβίστικα” δήλωσε ο κ. Δαμουλάκης, καλώντας την κυβέρνηση, το κράτος να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ουσιαστικά. “Να αφήσουν την Τ.Α στην ησυχία της να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για τον κόσμο. Η Αυτοδιοίκηση κρατά ζωντανά τα νησιά. Αν πράγματι θέλουν να κάνουν κάτι για τους Δήμους, ας πατάξουν την γραφειοκρατία και ας τους δώσουν τους ανάλογους πόρους που τους αντιστοιχούν. Αυτά τα πειράματα δεν μπορούν να γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

“Θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία οι Δήμοι”

Ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς θεωρεί ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σχέδιο, εφόσον εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους. “Όταν βλέπουμε σήμερα ότι υπάρχουν Δήμοι που αδυνατούν να εκλέξουν Συμπαραστάτη του Πολίτη, διότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και πέρασαν τρία χρόνια και δε μπορούν να συνεννοηθούν, φανταστείτε σε μια τέτοια περίπτωση που θα υπάρχει ένα ανομοιογενές μείγμα μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, τι καταστάσεις θα δημιουργούνται”, επισήμανε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης οι κυβερνώντες θέλουν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια.

“Υπάρχουν σημαντικότερα θέματα να επιλύσουν, από το να σχεδιάζουν ένα εκλογικό νόμο”

Για το Δήμαρχο Μυκόνου, Αθανάσιο Κουσαθανά-Μέγα, υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για να λειτουργήσει με καλύτερα αποτελέσματα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά να σχεδιάζονται νέα εκλογικά σχέδια.

“Το πρόβλημά μας είναι με ποιο τρόπο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές στους Δήμους ή το πρόβλημά μας είναι η γραφειοκρατία που μας ταλανίζει; Τα προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους είναι μεγάλα. Γραφειοκρατία, έλλειψη προσωπικού και η μείωση των πόρων κατά 60%. Αυτά πρέπει να κοιτάξουμε και να λύσουμε και μετά ας πάμε να λύσουμε τα των εκλογών. Δεν είναι το πρόβλημά μας με ποιο τρόπο θα εκλέγονται οι Δήμαρχοι, αλλά πως θα λειτουργούν οι Δήμοι”,δήλωσε ο Δήμαρχος Μυκόνου.