Επίσκεψη του δημάρχου Κιμώλου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Μεσολάβηση για τη χορήγηση περιβαλλοντικών αδειών

Το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα έργα του Βιολογικού Καθαρισμού Κιμώλου και της μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Δημάρχου Κιμώλου Γεράσιμου - Θεόδωρου Μαγκανιώτη με τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Παρών στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΑΔΑ στον Πειραιά, ήταν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου, Παναγιώτης Σάρδης

Προτεραιότητα του δήμου το λιμάνι της Ψάθης

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της εν λόγω μονάδας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής, καθώς κρίνεται απαραίτητη για την έγκαιρη θωράκιση του νέου λιμενοβραχίονα πριν από τις επερχόμενες σοροκάδες.

Από την πλευρά της, η κ. Καλογήρου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την ευόδωση των γραφειοκρατικών αυτών διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη σύντομη χορήγηση της άδειας.

Ολιγωρία του ιδιοκτήτη της μονάδας σκυροδέματος

Αισιόδοξος για τη δρομολόγηση του θέματος εντός της τρέχουσας εβδομάδας εμφανίζεται στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Μαγκανιώτης, ο οποίος σημειώνει ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε εξαιτίας της ολιγωρίας του ιδιοκτήτη της μονάδας. Εξηγεί μάλιστα ότι θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί εξ' αρχής η σύμφωνη γνώμη ορισμένων διαδικασιών προκειμένου να επισπευσθεί η αποπεράτωση του έργου.

““Πυρά” από ομάδα άνανδρων και αχρείων”

Αναφορικά με τις καταγγελίες που φτάνουν στο δήμο σχετικά με την πορεία του έργου στο λιμάνι της Ψάθης, ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι “προέρχονται από μία ομάδα ανώνυμων, άνανδρων και αχρείων ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να καθυστερήσουν το έργο”. Προσθέτει δε ότι “αν είχαν φιλότιμο θα είχαν υπογράψει τις καταγγελίες, για να μπορέσουμε και εμείς να τους αντιμετωπίσουμε”.

Με την εκτίμηση ότι τέτοιες ανυπόστατες καταγγελίες έχουν ως αποκλειστικό στόχο να ανακόψουν έργα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του νησιού, βλάπτοντας κυρίως τον ίδιο και εν γένει το δήμο, τονίζει ότι “κρυμμένοι πίσω από αυτή την ανωνυμία, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μας δημιουργούν μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα να τρέχουμε μετά να για να κλείσουμε τις πληγές”.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι ο δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη για το πρόβλημα της νομιμοποίησης, καθώς ο ιδιοκτήτης της μονάδας σκυροδέματος όφειλε να είχε λάβει τη σχετική άδεια.

Όσον αφορά στις απαραίτητες προϋποθέσεις υλοποίησης του έργου, σημειώνεται πως εκκρεμεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία έχει γίνει δεκτή, απλά απομένουν οι τυπικές διαδικασίες γνωμοδοτήσεων ώστε να εγκριθεί αύριο, που συνεδριάζει το αρμόδιο όργανο.

Εκκρεμότητες λόγω αναντιστοιχίας κινήσεων

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, έγινε επίσης αναφορά στην εκκρεμότητα από πλευράς του δήμου, σχετικά με την ανάθεση εκπόνησης μελετών για την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαγκανιώτης υπήρχε μία αναντιστοιχία κινήσεων, καθώς έγινε ανάθεση χωρίς την απαραίτητη αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Καθιστά δε γνωστό, ότι εντός της εβδομάδας θα συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο της Οικονομικής Επιτροπής προκειμένου να ληφθεί μία απόφαση για τη διευθέτηση του θέματος.

Ετικέτες: