Στο ΣτΕ προσφεύγουν Δήμοι και Περιφέρεια για τις ΑΠΕ στα νησιά

Αι-ολική αντίδραση

Στο ΣτΕ προσανατολίζονται να προσφύγουν οι Δήμοι Πάρου, Νάξου, Άνδρου και Τήνου, αλλά και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στρεφόμενοι κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά στην εγκατάσταση ΑΠΕ στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων.

Αγνοώντας επιδεικτικά τις αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών, αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε στις 23-12-2013 την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW και των συνοδών σε αυτό έργων στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο, Άνδρο του Νομού Κυκλάδων.

Τόσο οι Δήμαρχοι των νησιών αυτών, όσο και η Περιφέρεια τάσσονται θετικά στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αρκεί τα έργα που πρόκειται να δημιουργηθούν να μην αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών.

Με αυτή την αφετηρία όταν το 2011 ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος εγκατάστασης ΑΠΕ στα νησιά, με τη δημιουργία μεγάλων αιολικών πάρκων, υπήρξαν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τα όργανα και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, οι οποίες όμως όπως αποδείχθηκε ουδόλως ελήφθησαν υπόψη από τον αρμόδιο υπουργό.

Από κοινού ενέργειες

Έκκληση προς τον Περιφερειάρχη, αλλά και τους Δημάρχους των θιγόμενων νησιών απευθύνει ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, προκειμένου να υπάρξει κοινή προσφυγή τους στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης που ανοίγει τον δρόμο στην κατασκευή αιολικών πάρκων σε Πάρο, Νάξο, Τήνο και Άνδρο.

Ο Δήμαρχος υπενθυμίζει την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου (9-11-2011) για το συγκεκριμένο έργο αφού πρώτα έλαβε υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού σημειώνει ότι «αρχή μας είναι ότι δεν μπορεί αναλόγου βαρύτητας και συνεπειών αποφάσεις, να λαμβάνονται όχι απλώς ερήμην αλλά και αντίθετα προς τις εκπεφρασμένες τεκμηριωμένες απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμφοτέρων των βαθμών, όπως συμβαίνει εν προκειμένω».

Ο Π. Κροντηράς προτείνει «να κατατεθεί αίτηση ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου, κοινή για τα νομικά πρόσωπα που εκπροσωπούμε κατά τον νόμο και επιπλέον κοινή, με Συλλόγους, κινήσεις ή ομάδες πολιτών ή πολίτες που ταυτίζονται με τις απόψεις μας και επιθυμούν να συνδράμουν. Να κατατεθεί και αίτηση αναστολής εκτελέσεως κατά της άνω υπουργικής απόφασης, επίσης κοινή για όλους μας και για όσους συμμερίζονται την αγωνία μας, για να ανασταλεί κάθε πρόοδος του άνω έργου».

Ως προς την κοινή τους διεκδίκηση επισημαίνει πως «είναι λαμπρή ευκαιρία κοινής παρουσίας και κοινής διεκδίκησης της προστασίας των νησιών μας και της μη υποθήκευσής τους για το μέλλον».

Περιφερειακή απόφαση

Την στήριξη του αποφάσισε ομόφωνα να παράσχει η Περιφέρεια στους Δήμους των νησιών Πάρου, Νάξου, Άνδρου και Τήνου στην προσφυγή τους προς το ΣτΕ για την ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση των ΑΠΕ στα νησιά αυτά, ενώ αποφασίστηκε και η προσφυγή για το ίδιο θέμα και εκ μέρους της Περιφέρειας.

Σχετικό υπόμνημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Κώστας Μπιζάς, στο οποίο με κάθε λεπτομέρεια αναφέρεται στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών, ενώ ζήτησε την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις των παραπάνω νησιών «ώστε να σταματήσουμε την επερχόμενη καταστροφή η οποία θα επιφέρει δυσβάσταχτες συνέπειες στα νησιά μας».

Επίσης ζήτησε να διευρυνθεί από την Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων, όλων των περιπτώσεων εγκατάστασης ΑΠΕ στα νησιά και να ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η ανάκληση της απόφασης μέχρι να ολοκληρωθεί και εγκριθεί η σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την προϋπόθεση ότι: α) θα συνθέσει τις προτάσεις των τοπικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, που θα προκύψουν από τις διαβουλεύσεις, για τα αναγκαία μέτρα και ρυθμίσεις με στόχο την προστασία του τοπίου από την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, β) θα προσκομίσει επιστημονικά στοιχεία για την «φέρουσα ικανότητα» όλων των νησιών της Περιφέρειας και γ) θα προβεί σε προτάσεις θεσμοθέτησης προς την αρμόδια αρχή (ΥΠΕΚΑ).

Τελικά κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πέραν της ομόφωνης απόφασης που προαναφέρθηκε, σημειώθηκε πως υπάρχει εκ μέρους του θετική ανταπόκριση «στην εγκατάσταση των ΑΠΕ στο Νότιο Αιγαίο αλλά με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες ώστε να υπάρξει χωροθέτηση και σχέδιο για την ανάπτυξη τους».

Ο Κ. Μπιζάς, κατά την τοποθέτηση του, υπογράμμισε πως «από την ανάπτυξη των ΑΠΕ θα πρέπει να έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος και οι τοπικές κοινωνίες ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας», συμπληρώνοντας πως «η Περιφέρεια έχει την ευκαιρία με το συγκεκριμένο θέμα να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που έχει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού».