Ανοίγουν οι ιαματικές πηγές Αδάμαντα Μήλου

Ιαματικός τουρισμός

Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αναμένεται να ανοίξει η ιαματική πηγή στην περιοχή του Αδάμαντα Μήλου, μετά την ολοκλήρωση των υδρογεωλογικών και ιαματικών μελετών του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο Μήλου, Γεράσιμο Δαμουλάκη, να ενημερώνει ότι μένουν μόνο οι λεπτομέρειές για ξεκινήσουν οι διαδικασίες λειτουργίας των πηγών.

Παραδόθηκε η μελέτη στην εκτελεστική επιτροπή

Μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Δήμων Ελλάδος και εκπροσώπων του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου, με τους πρώτους εξ αυτών να παραλαμβάνουν τα αποτελέσματα της μελέτης, κάτι το οποίο έδωσε ''το πράσινο φως'' για το άνοιγμα των ιαματικών πηγών στη Μήλο. Συγκεκριμένα, μετά τη σύμβαση που είχε υπογραφεί ανάμεσα στην εταιρία, του συνδέσμου και του πανεπιστημίου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες υδρογεωλογικές μελέτες και ιατρικές γνωματεύσεις, η περιοχή του Αδάμαντα αναμένει το πιστοποιητικό της αναγνώρισης από το υπουργείο Τουρισμού, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον δήμαρχο Μήλου, Γεράσιμο Δαμουλάκη, αποτελεί υπόθεση ημερών, προκειμένου να ανοίξει. Άλλωστε όπως δήλωσε ο κ. Δαμουλάκης στη ''Κοινή Γνώμη'' η ιαματική πηγή Αδάμαντα είναι έτοιμη, με μόνη εκκρεμότητα την αναγνώριση από το αρμόδιο υπουργείο και τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής αρχής σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του.

Έντονο ενδιαφέρον για τα ιαματικά λουτρά Αδάμαντα

Με τον δήμαρχο Μήλου, που αποτελεί και μέλος του Συνδέσμου Ιαματικών Λουτρών Ελλάδας, να αδυνατεί βάσει νόμου να προβεί σε ενέργειες πρόσληψης προσωπικού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες λειτουργίας των ιαματικών λουτρών, δεδομένου ότι κρίνεται αναγκαία η έγκριση από αρμόδια τριμελή επιτροπή του υπουργείου, ο δήμος εξετάζει τα ενδεχόμενα ενοικίασης, παραχώρησης ή και εργολαβίας των πηγών Αδάμαντα. Ήδη ενδιαφέρον για ενοικίαση του χώρου έχει εκφραστεί τόσο από ξενοδοχειακή επιχείρηση στη Μήλο όσο και από τον τοπικό σύλλογο ένωσης φίλων Αδάμαντα, με το δημοτικό συμβούλιο να προσανατολίζεται στην παραχώρηση του στον τοπικό σύλλογο, δεδομένου ότι υπάρχει ''σχέση εμπιστοσύνης'', καθώς μέλη της Ένωσης αποτελούν και μέλη της επερχόμενης δημοτικής αρχής. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι συλλογικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια τόσο ο δήμος όσο και οι δημότες του νησιού, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία οι ιαματικές πηγές Αδάμαντα με στόχο την τόνωση του ιαματικού τουρισμού, είναι αυτό που θα προσελκύει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου επισκέπτες. Όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι είναι ακόμα υπό διερεύνηση, με το συμβούλιο να εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα, όπως αν θα δίνεται κάποιο ποσό στο δήμο εκ μέρους όποιου αναλάβει τη λειτουργία των πηγών ή αν απλά θα επωμίζεται τα έξοδα συντήρησης των ιαματικών λουτρών που είναι δαπάνη διόλου ευκαταφρόνητη. Παράλληλα εξετάζεται κάτω από ποιες προϋποθέσεις και ποιους όρους θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω παραχώρηση, η οποία αποτελεί το μήλο της έριδος για πολλές επιχειρήσεις εντός και εκτός νησιού.

Προώθηση ιαματικού τουρισμού

Εκμεταλλευόμενη το ισχυρό στοιχείο της γεωθερμία, η Μήλος στοχεύει καιρό τώρα στην προώθηση του ιαματικού τουρισμού, με τον δήμαρχο κ. Δαμουλάκη να αποτελεί τον πιο θερμό υποστηρικτή, αποζητώντας βέβαια την γεωθερμική εκμετάλλευση της χαμηλής ενθαλπίας. Το άνοιγμα των πηγών Αδάμαντα προβλέπεται να συμβάλει σημαντικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς οι τουρίστες θα επιλέγουν να επισκέπτονται το νησί όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τους χειμερινούς, με τις ομάδες συνταξιούχων από όλα τα μέρη του πλανήτη να δηλώνουν έντονο ενδιαφέρον, χάρη στις ηφαιστειακές δραστηριότητες και τη μετα-ηφαιστειακή υδροθερμική δράση, που προσφέρουν θεραπευτικές ιδιότητες σε πλήθος ασθενειών όπως ρευματισμοί και αρθριτικοί πόνοι. Παράλληλα το γεγονός ότι με το άνοιγμα των πηγών Αδάμαντα η Μήλος θα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις περιοχές μέλη του ΕΟΠΠΥ Ευρώπης, μέσω του οποίου εξασφαλίζονται στον κάθε ασφαλισμένο 1600 ευρώ προκειμένου κάνει ιαματική θαλασσοθεραπεία, κάτι το οποίο την εκτινάσσει ανάμεσα στις σημαντικότερες περιοχές ιαματικού τουρισμού της Ευρώπης.

Επικερδής επιχείρηση όλο το χρόνο

Οι παροχές πολυτελείας όπως το τζακούζι, η σάουνα, το χαμάμ, και η θερμαινόμενη πισίνα, οι εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, που θα προσφέρονται όλο το χρόνο από τις πηγές Αδάμαντα στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους του νησιού θα είναι επί πληρωμή, ενημερώνει ο δήμαρχος Μήλου, με τις τιμές να αλλάζουν ανάλογα σε ποιους απευθύνονται. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Δαμουλάκης υπάρχουν σκέψεις ώστε στους μόνιμους κατοίκους του νησιού να δοθούν μηνιαίες κάρτες εισόδου με αντίτιμο από 50 έως 90 ευρώ ενώ για τους ξένους επισκέπτες το ποσό επίσκεψης τους στα λουτρά υπολογίζεται από 40 έως 50 ευρώ. Όσον αφορά τους Έλληνες επισκέπτες το ποσό έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα ανέρχεται στα 10 ευρώ τη φορά. Το άνοιγμα των ιαματικών λουτρών Αδάμαντα αποτελεί μια σημαντικά έξυπνη κίνηση προκειμένου να προωθηθεί ο χειμερινός τουρισμός, δεδομένου ότι το νησί έως τώρα στηριζόταν στον θερινό τουρισμό που υπολογίζεται στους τρεις με τέσσερις μήνες το χρόνο. Καθώς η Μήλος αποτελεί ένα νησί με παράδοση στον τομέα των ιαματικών πηγών έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να επενδύσει σε μια τέτοια εναλλακτική μορφή τουρισμού, στην οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Άλλωστε για τον ίδιο τον δήμαρχο κ .Δαμουλάκη έχει αποτελέσει επιτακτική ανάγκη η προώθηση του ιαματικού τουρισμού στο ευρύτερο στρατηγικό τουριστικό σχέδιο τόσο της χώρας όσο και των κατά τόπους περιοχών όπως η Μήλος.