Μη απογραφή των δημοτικών επιχειρήσεων οδηγεί σε ελέγχους

Οι έρευνες «καίνε» τους Δημάρχους

Άρνηση των Δήμων να προχωρήσουν στην απογραφή δημοτικών επιχειρήσεων, για να καλύψουν στημένες μελέτες, παράνομες προσλήψεις, κακοδιαχείριση και κοινοτικά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αφήνουν εκτεθειμένους τους Δημάρχους.

Με τα επιβαρυντικά στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες που διενήργησαν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, δύσκολα οι Δήμαρχοι θα μπορέσουν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για αυτές καθ’ εαυτές τις υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν, αλλά και για την άρνηση τους να απογραφούν.

Ακόμα περισσότερο δε επιβαρύνεται πλέον η θέση τους για την εξαίρεση από την απογραφή συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ενώ για τις λοιπές επιχειρήσεις προχώρησαν την διαδικασία κανονικά.

Ως ένα στοιχείο που προβάλλεται για αιτιολόγηση της άρνησης, χωρίς όμως να είναι ικανό να πείσει, είναι ότι η χρηματοδότηση των αναπτυξιακών εταιρειών γίνεται από κοινοτικά κονδύλια, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, γεγονός που επιτρέπει την διαμόρφωση των αμοιβών των απασχολούμενων, άρα η συνέπεια της απογραφής για το ενιαίο μισθολόγιο δεν τους αφορά.

Ξεχνούν όμως να αναφέρουν ότι περισσότερο από το 50% των μετοχών τους είναι υπό τον έλεγχο των ΟΤΑ, άρα υποχρεούνται να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά να ενταχθούν στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Στις Κυκλάδες

Μεταξύ των 133 δημοτικών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα, οι οποίες δεν απογράφηκαν συμπεριλαμβάνονται και επιχειρήσεις των νησιωτικών Δήμων των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα στη λίστα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, με τις μη απογεγραμμένες επιχειρήσεις, από τους Δήμους των Κυκλάδων περιλαμβάνονται:

-ΔΕΥΑ Μυκόνου

-Δημοτική Επιχείρηση Σφαγείου-Ελαιοτριβείου Τήνου

-Δημοτική Κοινωφελής επιχείρηση Δήμου Ιητών

-Δημοτική Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία δημιουργίας, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πάρκου «Αϊ-Γιάννης Δέτης»

-Ραδιοτηλεοπτική Επιχείρηση Δήμου Σύρου-Ερμούπολης (ΡΕΔΗΣΕ)

-Τουριστική Μονομετοχική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία αξιοποίησης δημοτικών ακινήτων (ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ)

-Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ

-Αναπτυξιακή Ίου-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΑΝΙ.ΑΕ.ΟΤΑ).

Η σκοτεινή πλευρά της άρνησης

Με τον χαρακτηρισμό «εταιρείες φαντάσματα», τα περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρθηκαν στις εν λόγω εταιρείες, δίνοντας το στίγμα της αδιαφάνειας στη λειτουργία τους, που οδήγησε τους Δημάρχους να μην τις συμπεριλάβουν στην απογραφή.

Στις μικρές τοπικές κοινωνίες είναι λίγο έως πολύ γνωστές οι αμαρτωλές ιστορίες που αφορούν στις δημοτικές επιχειρήσεις που έμειναν εκτός απογραφής, επιβεβαιώνοντας τις υπόνοιες περί εσκεμμένης άρνησης τους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, που ασχολούνται με την έρευνα των υποθέσεων, η αποφυγή της απογραφής κατά κύριο λόγο οφείλεται στην κακοδιαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων, τις υψηλές αμοιβές των εργαζομένων που είναι κατά πολύ υψηλότερες του Ενιαίου Μισθολογίου, αλλά τη νομιμότητα των προσλήψεων του προσωπικού.

Άλλωστε τα πορίσματα των πρώτων ερευνών είναι καταπέλτης για πλήθος από αυτές, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι εισαγγελικές αρχές, ενώ σε εξονυχιστικό έλεγχο των υπολοίπων προχωρούν τα κλιμάκια των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα διορισμού από δημοτικό σύμβουλο συγγενικού του προσώπου ως διοικητικό στέλεχος, με μισθωτή απασχόληση στη συνέχεια, καταλήγοντας στην πρόσληψη του στη δημοτική επιχείρηση.

Σε άλλη περίπτωση, έλεγχοι του ΑΣΕΠ κατέληξαν σε πόρισμα για παράτυπη ανάθεση καθηκόντων σε συγκεκριμένα πρόσωπα, χωρίς να έχει ληφθεί η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.

Είναι γνωστές οι περιπτώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και κάποιες από τις Κυκλαδικές δημοτικές επιχειρήσεις, όσον αφορά σε απασχόληση υπαλλήλων που φαίνεται να μην αμοίβονται ή που απασχολούνται υπό ειδικό καθεστώς ή ακόμα και που δεν εμφανίζονται καν ως υπάλληλοι της επιχείρησης παρά του ότι παράγουν έργο γι’ αυτήν, ενώ σε άλλη περίπτωση λειτουργούν επιχειρήσεις χωρίς να εμφανίζουν κανέναν υπάλληλο.

Να υπενθυμιστεί δε πως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ιδιωτικού Δικαίου, των οποίων ο προϋπολογισμός, για τρία χρόνια είναι ελλειμματικός, υποχρεώνονται σε κλείσιμο, όπως ο «Καλλικράτης» ορίζει.

Το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να υπάρξει αμεσότητα ενεργειών σε αυτό το θέμα προτίθεται να μεταθέσει την εν λόγω ευθύνη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που θα αναλάβει τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, ενώ αναμένονται εξελίξεις και όσον αφορά στις επιχορηγήσεις που δόθηκαν προς τις συγκεκριμένες εταιρείες προς υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, οι οποίες όμως ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Δημόσιες τοποθετήσεις

Στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου αναφέρθηκε, με δημόσιες δηλώσεις του ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής, λέγοντας πως «Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση», ενώ κάλεσε τους Δημάρχους για ακόμα μία φορά να καταθέσουν τα απογραφικά στοιχεία των επιχειρήσεων.

Ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο», και με τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων υπάρχουν όπως είπε πίσω από τη μη απογραφή πιθανές υπερβάσεις προϋπολογισμών και αργομισθίες υπαλλήλων.

Από την πλευρά του συλλογικού οργάνου των Δήμων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, σε έκκληση του προς του Δημάρχους ανέφερε «Θεωρούμε ανεπίτρεπτο το γεγονός της μη αποστολής στοιχείων που αφορούν φορείς και προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη ότι με δική μας πρωτοβουλία «επιβάλλαμε» μέσω του Ν.3852/2010 «Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και άλλους Νόμους, αυστηρούς κανόνες δημοσιότητας και διαφάνειας που φθάνουν μέχρι και στην υποχρέωση δημοσίευσης ακόμη και των περιουσιακών στοιχείων των ίδιων των αιρετών. Καλούμε για πολλοστή φορά τους συναδέλφους, συναισθανόμενοι τις ευθύνες για τις αρνητικές επιπτώσεις για το θεσμό, να αποστείλουν άμεσα τα στοιχεία που ζητούνται χωρίς παραπέρα χρονοτριβή».