Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης μιλά στη “Κοινή Γνώμη”

Στόχος η αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού”

Για τους στόχους που έχει θέσει η νέα δημοτική αρχή Κιμώλου, τα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί και την ανάγκη δημιουργίας καινοτόμων ιδεών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού μίλησε στη “Κοινή Γνώμη” ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην απόφαση του να ανεξαρτητοποιηθεί από την απελθούσα δημοτική παράταξη.

Δεδομένου ότι για πολλά χρόνια έχετε ενεργό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της παράταξης του απελθόντος δημάρχου Γεράσιμο Μαγκανιώτη, τι είναι αυτό που σας οδήγησε στο να δημιουργήσετε τον νέο συνδυασμό “Δράση και Όραμα” ο οποίος μάλιστα αυτή τη στιγμή αποτελεί τη νέα δημοτική αρχή.

“Γεγονός είναι ότι ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 1989 όπου διετέλεσα για δύο θητείες αντιπρόεδρος της τότε κοινότητας Κιμώλου και στη συνέχεια αντιδήμαρχος του δήμου Κιμώλου. Η ανεξαρτητοποίηση μου και η δημιουργία ενός νέου συνδυασμού οφείλεται στην ανάγκη αλλαγής που υπήρχε και στην αγωνία μου για το μέλλον και την ανάπτυξη του νησιού. Με τον συνδυασμό “Δράση και Όραμα” χαράζουμε τον δικό μας δρόμο, προχωράμε όσα είχαμε δρομολογήσει με τον πρώην δήμαρχο και σχεδιάζουμε το όραμα μας για το νησί”.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που θέτετε ως νέα δημοτική αρχή για την επόμενη πενταετία προκειμένου να επιτευχθεί η ευημερία της Κιμώλου;

“Βασικοί στόχοι για εμάς είναι η εξασφάλιση υδάτινων πόρων με μικροφράγματα ανάσχεσης, η αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα τον οποίο επιθυμούμε να τον συνδυάσουμε με τον τουρισμό, η επέκταση και βελτίωση του οδικού δικτύου καθώς δεν υπάρχει συγκοινωνία από την χώρα στις παραλίες του νησιού κάτι το οποίο λειτουργεί αρνητικά και στον τομέα του τουρισμού, η προώθηση και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κιμώλου μέσω αξιοποίησης του Ενετικού κάστρου για το οποίο έχουν γίνει μελέτες από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία καθώς και άλλων πολιτιστικών μνημείων, η επίτευξη καλύτερης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, η ολοκλήρωση των μελετών, εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης καθώς και η διευθέτηση του μείζονος σημασίας ζήτηματος του ΒΙΟΚΑ”.

Η προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολλά νησιά των Κυκλάδων, ειδικά όσα θεωρούνται άγονη γραμμή. Εσείς τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να επιτευχθεί αλλαγή;

“Όντως το ακτοπλοϊκό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, το ίδιο και εμάς. Εμείς αυτό που επιζητούμε είναι μια καλύτερη σύνδεση τόσο με τη Μήλο και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων όσο και με την Αθήνα από όπου εκτελούνται μόνο δύο δρομολόγια την εβδομάδα. Έχουμε κάνει κατά καιρούς πολλές παρεμβάσεις αλλά λόγω του ότι το νησί έχει λίγους κατοίκους η κατάσταση δεν αλλάζει. Δεν είμαστε καλοί πελάτες για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες”.

Τα μείζονος σημασίας προβλήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή το νησί είναι η μονάδα αφαλάτωσης που δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία καθώς και η αμφισβήτηση της νομιμότητας του έργου ΒΙΟΚΑ. Σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία επίλυση τους;

“Όπως σας προανέφερα η μονάδα αφαλάτωσης αποτελεί βασικό στόχο της δημοτικής αρχής και αυτή τη στιγμή περιμένουμε τις μελέτες που χρειάζονται για να ξεκινήσει η τοποθέτηση των μηχανημάτων για την υλοποίηση του έργου. Όσον αφορά το ΒΙΟΚΑ Κιμώλου έχει διαπιστωθεί όντως ότι δεν πληρεί τους περιβαλλοντικούς όρους που πρέπει να για να λειτουργήσει και γι αυτό πρέπει να γίνουν κάποια έργα βελτίωσης για τα οποία περιμένουμε να εγκριθούν και να κατατεθούν προτάσεις. Το πρόβλημα όμως έγκυται στο ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν κάτι για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση”.

Η στροφή στον πρωτογενή τομέα είναι μέρος της στρατηγικής της νέας δημοτικής αρχής όπως αναφέρατε πιο πριν. Υπάρχουν όμως οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο;

“ Στοχεύουμε στην προώθηση του πρωτογενή τομέα προκειμένου να τροφοδοτήσουμε με τοπικά προϊόντα αρχικά την τοπική αγορά προκειμένου να επιτευχθεί μερική αυτονομία του νησιού και στην συνέχεια να προσπαθήσουμε να εξάγουμε και σε άλλα μέρη της χώρας. Οι δυνατότητες και οι υποδομές για να στηριχτεί μια τέτοια προσπάθεια υπάρχουν και επειδή το νησί είναι μικρό μπορεί να προωθηθούν η κτηνοτροφία, οι βιολογικές καλλιέργειες και η παραγωγή αρωματικών φυτών κάτι το οποίο θα συμβάλει και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στοχεύουμε στο να κρατήσουμε όλο το χρόνο ενεργό πληθυσμό στη Κίμωλο”.

Πέρα από τους στόχους που θέτετε εσείς για την ανάπτυξη του νησιού υπάρχουν και κάποια προβλήματα τα οποία δεν άπτονται των δικών σας αρμοδιοτήτων, όπως η υποστελέχωση που υφίσταται η Κίμωλος στον τομέα της υγείας. Πως βιώνετε αυτήν την κατάσταση;

“Το Περιφερειακό ιατρείο υφίσταται όντως σημαντική υποστελέχωση καθώς ενώ θα έπρεπε να

υπηρετούν δύο αγροτικοί γιατροί, ένας γενικός και μια νοσηλεύτρια αυτή τη στιγμή υπηρετεί μόνο ένας αγροτικός και. Από τη πλευρά του ο δήμος παραχώρησε δωρεάν στέγη για όποιον ενδιαφέρεται να υπηρετήσει στο νησί κάτι το οποίο φαίνεται προς το παρόν να αποδίδει καθώς έχουμε δεχτεί πλήθος τηλεφωνημέτων. Κάνουμε ό τι μπορούμε για να καλύψουμε το κενό και να βοηθήσουμε την κατάσταση”.

Ετικέτες: