Επιστολή του δημάρχου Κιμώλου προς τον Πρωθυπουργό για την έλλειψη πόσιμου νερού στο νησί

Τριήμερη επιστροφή σε συνθήκες... μεσαίωνα

Τα ευνόητα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη πόσιμου νερού στο άνυδρο νησί της Κιμώλου, γνωστοποίησε στον Πρωθυπουργό ο δήμαρχος, κ. Βεντούρης, προκειμένου ο πρώτος να μεριμνήσει για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Τρεις ημέρες με άδειες τις δεξαμενές του πόσιμου νερού πέρασε το νησί, γεγονός που ανάγκασε την πλειονότητα των κατοίκων να αντιμετωπίσει, για ακόμη μια φορά, αρκετά αντίξοες συνθήκες.

Ανάλογο πρόβλημα εμφανίζεται σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο αρκετά αυξημένος, λόγω τουριστικής επισκεψιμότητας, αριθμός των χρηστών των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, συντελεί στην ταχύτατη κατανάλωσή τους, προτού υπάρξει νέος ανεφοδιασμός από τα υδροφόρα πλοία ιδιωτικής εταιρίας, η οποία αναλαμβάνει το έργο μέσω διαγωνισμών που διενεργεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

«Καμία προοπτική επίλυσης του προβλήματος»

Στην περίπτωση της Κιμώλου, η πρόσφατη έλλειψη σε πόσιμο νερό οφείλεται, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, έπειτα από επικοινωνία του με τον Υπουργό, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην καθυστέρηση της επικύρωσης της σύμβασης της ιδιωτικής εταιρίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς η προηγούμενη σύμβαση είχε λήξει και το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν είχε μεριμνήσει έγκαιρα για την ανανέωσή της, ώστε, ακόμη και με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να μην υπάρξει κενό στην τροφοδοσία των νησιών.

Καθώς πρόκειται για έλλειψη σε βασικό και αναγκαίο αγαθό και προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν περεταίρω αντίξοες συνθήκες στην καθημερινότητά τους, ο κ. Βεντούρης επικοινώνησε γραπτώς με τον Πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά, ώστε να κινηθούν έπειτα από δική του πρωτοβουλία οι διαδικασίες, ώστε να επανεφοδιαστεί με νερό η Κίμωλος.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά, πως όλοι οι κάτοικοι της Κιμώλου βιώνουν μια τραγική κατάσταση, λόγω της τριήμερης στέρησης πόσιμου νερού, οι δεξαμενές είχαν αδειάσει πλήρως, ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός για τον ανεφοδιασμό του νησιού ούτε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ούτε από την εταιρία μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία.

«Η τραγική κατάσταση, η οποία μας πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω, δείχνει ότι θα συνεχιστεί, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική επίλυσης του προβλήματος από τους αρμοδίους», σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Βεντούρης, αναφέροντας πως «αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι οι κάτοικοι της Κιμώλου να στερούνται το πολύτιμο και αναγκαίο αγαθό του πόσιμου νερού με συνεπακόλουθο να μην τηρούνται πια ούτε οι βασικές συνθήκες υγιεινής, σε μια εποχή που:

- Σύμφωνα με την υπ’αριθμόν πρωτ. 125225/203 απόφαση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 17/11/2014, το νησί μας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. (πλημμυρόπληκτο)

- Είναι η περίοδος του ελαιομαζέματος και οι καταπονημένοι Κιμωλιάτες, επιστρέφοντας στις οικίες τους δεν έχουν τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους καθαριότητας

- Πλησιάζει η 21η Νοεμβρίου, η οποία είναι η τοπική εορτή των «Εσοδίων της Θεοτόκου» και δυστυχώς αδυνατούμε να προσφέρουμε τις βασικές παροχές στους επισκέπτες – προσκυνητές»

Κινητοποίηση του πολεμικού ναυτικού

Κατόπιν αυτής της ενημέρωσης, ο δήμαρχος της Κιμώλου, ζήτησε από τον πρωθυπουργό άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων στην υδροδότηση, ενώ σε σύντομο διάστημα από την αποστολή του εγγράφου, ο υπουργός Ναυτιλίας επικοινώνησε μαζί του, ενημερώνοντάς τον για τα αίτια της καθυστέρησης του ανεφοδιασμού, όπως επίσης και για την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου, να δώσει εντολή από εχθές, Τετάρτη, για δρομολόγηση δύο υδροφόρων πλοίων του πολεμικού ναυτικού, ένα από την Κρήτη και ένα από τον Πόρο, ώστε να πραγματοποιήσουν την επείγουσα μεταφορά νερού και να γεμίσουν και πάλι οι δεξαμενές του νησιού.

Άμεση ανάγκη οριστικής αντιμετώπισης

Όπως έχει αναφερθεί σε αρκετά από τα προηγούμενα δημοσιεύματα της εφημερίδας για το συγκεκριμένο θέμα, κοινή είναι η άποψη, πως η λύση των προσωρινών συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία, είναι η πλέον ζημιογόνα, τόσο για τα κρατικά ταμεία, όσο και για την ομαλή υδροδότηση των νησιών, καθώς ακόμη και μια έντονη κακοκαιρία μπορεί να κρατήσει «δεμένες» τις υδροφόρες, με σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους.

Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί το γεγονός, πως στα περισσότερα από τα νησιά των Κυκλάδων υπάρχει, είτε η πρόβλεψη, είτε οι εγκαταστάσεις αφαλατώσεων, οι οποίες είτε βρίσκονται ακόμη «στα χαρτιά», είτε υπολειτουργούν αντίστοιχα, με κύρια δικαιολογία και για τις δύο περιπτώσεις το ύψος των δαπανών, το γεγονός πως ακόμη και σήμερα χρειάζεται να πραγματοποιείται μεταφορά του νερού, θεωρείται τουλάχιστον αδικαιολόγητο, εφόσον, αποδεδειγμένα, το κόστος λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης, είναι σημαντικά μικρότερο, από το κόστος των εξόδων μεταφοράς.

Ακόμη ένα σημείο, στο οποίο δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή, είναι το γεγονός, πως ακόμη σε νησιά, που διαθέτουν μονάδες αφαλάτωσης, διαπιστώνονται περιπτώσεις στις οποίες, αφενός η διαδικασία συντήρησης των μηχανημάτων δεν γίνεται με τον σωστότερο τρόπο,ενώ αφετέρου το υδροδοτικό δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο, με αποτέλεσμα το νερό που φτάνει στις βρύσες των καταναλωτών να μην είναι κατάλληλο, για καμία σχεδόν χρήση.

Επιπλέον, σε άλλα νησιά, η δυναμικότητα σε κυβικά μέτρα παραγωγής πόσιμου νερού, ουσιαστικά, δεν επαρκεί για να καλύψει τις καθολικές ανάγκες κατοικιών και επιχειρήσεων ενός νησιού, δημιουργώντας την ανάγκη κάλυψης των επιπλέον αναγκών, μέσω μεταφοράς νερού.

Με αφορμή το πρόσφατο πρόβλημα της Κιμώλου, επανέρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη συντονισμένων ενεργειών από πλευράς κράτους για την οριστική επίλυση του υδροδοτικού προβλήματος στις Κυκλάδες, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις για την επόμενη θερινή τουριστική περίοδο του 2015, η επισκεψιμότητα στα Ελληνικά νησιά τείνει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, θέτοντας τον πήχη της ποιοτικής υποδοχής και φιλοξενίας των τουριστών σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο, γεγονός που δεν επιτρέπει, στον 21ο αιώνα, να προκύπτουν ελλείψεις βασικών αναγκαίων αγαθών, όπως το νερό και τη δημιουργία τριτοκοσμικών συνθηκών, όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Ετικέτες: