Γνωριμία με τον νέο εκπρόσωπο των Κυκλάδων στο κοινοβούλιο Ν. Μανιό

Από τους αγώνες στα έδρανα

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η επικράτηση του στις Κυκλάδες, μετέβαλε και την κατανομή της εκπροσώπησης στο ελληνικό κοινοβούλιο, εκλέγοντας τρεις βουλευτές.

Στην τετραεδρική πλέον εκλογική περιφέρεια των Κυκλάδων, κατόπιν του εκλογικού αποτελέσματος, που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό 35,12%, του έδωσε τη δυνατότητα εκλογής 3 βουλευτών, έναντι της Ν.Δ. που με ποσοστό 31,59% εκλέγει έναν βουλευτή.

Καθώς τόσο ο ένας εκ των βουλευτών που εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Συρμαλένιος, όσο και ο βουλευτής που εκλέγει η Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, ανανεώνουν και οι δύο την θητεία τους στο κοινοβούλιο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα δύο νέα πρόσωπα που εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκ Νάξου ορμώμενος, Νίκος Μανιός και ο Συριανός Αντώνης Συρίγος.

Η πρώτη γνωριμία με τον νέο βουλευτή Νίκο Μανιό, ο οποίος μετρά πολλά χρόνια δράσης, ως αριστερός που έζησε και αγωνίστηκε ξεκινώντας από τα χρόνια της χούντας, ο οφθαλμίατρος που βίωσε διώξεις και φυλακίσεις, που πάντοτε άρθρωνε πολιτικό λόγο και άποψη.

Στην επαγγελματική του πορεία διετέλεσε επί 13 χρόνια, από το 1979 έως το 1992, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ενώ από το 1992 έως το 1996 ήταν μέλος της γραμματείας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Ιατρών και μέλος της διοίκησης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης του και της ιδεολογίας που όλα τα χρόνια του υπερασπίζεται ο Νίκος Μανιός, η άποψη που είχε εκφράσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αναφερόμενος στη νέα γενιά, όταν υποστήριξε πως «Αυτή η γενιά, οι 16αρηδες, θα πραγματώσουν όσα εμείς ούτε τα είχαμε σκεφτεί. Αυτά τα παιδιά δεν είναι χαμένη γενιά. Προφανώς, όπως και τότε, η πρωτοπορία θα τραβήξει, η δυναμική επαναστατική μειοψηφία. Και θα τους ακολουθήσει ο άλλος κόσμος».

«Μπροστά σε μεγάλες υποχρεώσεις»

Ο βουλευτής πλέον, του ΣΥΡΙΖΑ, με αμεσότητα και διατηρώντας χαμηλούς τόνους, αλλά εκφράζοντας ταυτόχρονα μία πίστη και σιγουριά για την αριστερή αλλαγή, μίλησε στην Κοινή Γνώμη, για την σημασία της εκλογής του και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, τις άμεσα αντιληπτές διαφοροποιήσεις της αριστερής οπτικής, αλλά και την σημασία για τα νησιά, της ενίσχυσης της παρουσίας στη Βουλή των εκπροσώπων των Κυκλάδων.

Ποιά είναι η πρώτη αίσθηση αυτής της νίκης συνολικά αλλά και στο επίπεδο της προσωπικής εκλογής;

Ν.Μ.: «Μία εξαιρετική ιστορική στιγμή για μένα που είμαι μεγαλωμένος μέσα στην αριστερά από το 1961 και βιώνω μία μοναδική και για πρώτη φορά νίκη της αριστεράς μέσα σε δημοκρατικές συνθήκες και με εκλογές. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και συγκινητικό στοιχείο στη ζωή μου. Πιστεύω ότι είναι μία μοναδική ευκαιρία να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους του Έλληνες και κυρίως σε αυτούς που διαλύθηκε η ζωή τους με την τερατώδη μνημονιακή πολιτική, να αισθανθούν περήφανοι, να αισθανθούν την δύναμη που διαθέτουν και να συμβάλλουν μαζί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μία αλλαγή του τόπου και της κοινωνίας».

Σαφώς πρόκειται για μία ιστορική στιγμή, καθώς πρώτη φορά στην Ελλάδα η αριστερά αναλαμβάνει την διακυβέρνηση, όμως κατά πόσον θα είναι άμεσα αισθητή η αριστερή νοοτροπία και οπτική στα πολιτικά πράγματα για τον μέσο πολίτη;

Ν.Μ.: «Ήδη είναι από την πρώτη μέρα. Οι κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και νέου πρωθυπουργού της χώρας έδειξαν αυτό το πράγμα.

Πρώτον έδειξε τον σεβασμό προς την εκκλησία και συγχρόνως η ορκωμοσία του χωρίς την εκκλησία δείχνει αυτή την άποψη που έχουμε για σεβασμό προς την εκκλησία αλλά διακριτικές οι σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και κράτους. Τρίτον πήγε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς του αγώνα για απελευθέρωση. Σεβασμός στους αγώνες του λαού για δημοκρατία και ελευθερία, σεβασμός στη θρησκεία και σεβασμός στην διακριτική σχέση κράτους και εκκλησίας. Επομένως από την πρώτη μέρα, εάν αφήσουν τα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται αυτό που γίνεται και τι σημαίνει αλλαγή. Από την πρώτη μέρα ο πρωθυπουργός της καταστροφής της χώρας, δεν τήρησε ούτε καν το πρωτόκολλο να παραδώσει ως απερχόμενος στον καινούριο πρωθυπουργό. Είναι οι πρώτες κινήσεις που δείχνουν σε τι διαφέρει η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ από το παλιό, το συντηρητικό, το αντιδραστικό».

Μέχρι τώρα είχαμε μόνο έναν εκπρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο, ενώ τώρα αυτή η εκπροσώπηση ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τις Κυκλάδες;

Ν.Μ.: «Για πρώτη φορά η εκπροσώπηση της αριστεράς ήταν από τον εκλεκτό συνάδελφο Ν. Συρμαλένιο, τώρα οι Κυκλάδες έχουν κάνει μία ιστορική μετατόπιση της εκλογικής τους προτίμησης. Οι Κυκλάδες μέχρι τώρα, που όλοι πια το έχουν καταλάβει, ήταν το αποπαίδι της κυβέρνησης, διότι βλέπουν ότι όλες οι υπηρεσίες, η υγεία, η παιδεία, οι συγκοινωνίες, είναι σε μία διαδικασία αποσύνθεσης. Αυτές οι διεκδικήσεις μας βάζουν μπροστά σε πραγματικά μεγάλες υποχρεώσεις. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να λύσουμε, με έναν ιεραρχημένο τρόπο, αυτά τα μεγάλα προβλήματα».

Ετικέτες: