Συνέντευξη με τον νεοεκλεγέντα βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Α. Συρίγο

«Πολίτης, πόλη, πολιτική»

Γνωριμία με τον νέο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που εξέλεξαν οι Κυκλάδες, Αντώνη Συρίγο, έναν γνώριμο Συριανό, ο οποίος έχει περάσει και από την τοπική αυτοδιοίκηση, ο δικηγόρος που από τις δικαστικές αίθουσες μεταπηδά πλέον στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Πως ξεκινήσατε όλη αυτή τη διαδικασία συμμετοχής σας στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών και πως κρίνετε το αποτέλεσμα που οδήγησε στην εκλογή σας;

Α.Σ.: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και τίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και να τους διαβεβαιώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ, στον βαθμό που θα μπορέσω σαν προσωπική πια στάση στο Κοινοβούλιο, θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους. Όσον αφορά στην εκλογή, όπως ξέρετε στις εκλογές δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για τίποτα και σε επίπεδο κομμάτων. Δεν είχα κάποιο άγχος ιδιαίτερο γιατί ούτε καριέρα επιδιώκω να κάνω με την εκλογή μου στο κοινοβούλιο, αλλά και πάντα πίστευα ότι η προσφορά είναι εθελούσια. Κατεβαίνεις στις εκλογές και αν οι άνθρωποι σε εκτιμήσουν θα προχωρήσεις να κάνεις αυτό το οποίο σου δίνουν την εντολή να υλοποιήσεις. Αν σου πουν όχι τότε δεν πρέπει να έχεις πικρία….».

Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι ίσως τελικά είναι αυτός ήταν ένας ανέξοδος αγώνας όσο γινόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, που τώρα για να πραγματοποιηθεί είναι κάτι περισσότερο από ανέφικτος. Από την άλλη πλευρά βέβαια ήταν και οι γνώστες του τρόπου κίνησης της παγκόσμιας οικονομίας, που υποστηρίζουν ότι τελικά είναι η μόνη προοπτική για να ξεκινήσουν τα πράγματα να λειτουργούν σε οικονομικό επίπεδο για την χώρα. Εσείς πιστεύετε λοιπόν ότι πρόκειται για έναν αγώνα καθαρά ιδεολογικό, που με κάθε θυσία θα πρέπει να τον φέρετε σε πέρας ή ότι πρόκειται για μια προσπάθεια αμφιβόλου αποτελέσματος;

Α.Σ.: «Εγώ ξεκινώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί να δώσει την μάχη και να πέσει, πρέπει να κερδίσει. Και αυτό το πιστεύω. Και έχει δείξει υπευθυνότητα, έχει ένα πρόγραμμα το οποίο είναι δουλεμένο και επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την αντίληψη, όπως την έχουν πάρα πολλοί, ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πρωτίστως είναι πολιτική. Θεωρώ ότι δια του τρόπου αυτού που επιχείρησαν να φτιάξουν τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, ο αληθής στόχος τους δεν ήταν απλά να πάρουν τα χρήματα τους πίσω οι δανειστές. Ο τρόπος ήταν να μας υποτάξουν και γι’ αυτό θεωρώ τον αγώνα αυτόν όχι μόνο οικονομικό και πολιτικό αλλά και πατριωτικό και με αυτόν τον τρόπο να ποδηγετήσουν, ως πείραμα θα είμαστε εμείς οι πρώτοι, τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Δεν δίνεται μόνο μια μάχη πατριωτική δική μας, δίνεται μια μάχη πανευρωπαϊκή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδιώξει να έχει συμμαχίες και πιστεύω αν εμείς μπορέσουμε να και κρατήσουμε θα υπάρξει μια αλλαγή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει και θα γίνει με σοβαρό τρόπο και οπωσδήποτε να ξέρουν ότι πίσω δεν θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ….Αυτή τη στιγμή θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τα πάντα και θα τα δώσει για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα και σε επίπεδο διαπραγμάτευσης και σε επίπεδο κοινωνικό για να χτίσουμε την κοινωνική συνοχή που έχει χαθεί, να επανακτήσουμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα πρώτα μέτρα τα οποία έχει πει ότι θα πάρει είναι ανεξαρτήτως της διαπραγματεύσεως είναι για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληγεί».

Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, πρώτη φορά η Αριστερά κυβέρνηση, αν και στο παρελθόν, να θυμηθούμε ότι υπήρξαν εσωτερικές και ιδεολογικές αντιπαλότητες στην αριστερά με τις κάθετες και τις σταθερές ιδεολογικές γραμμές, που όμως πολλές φορές ήταν η αιτία που αποδυνάμωσε την Αριστερά και την εξουσιαστική δύναμη που είχε στο παρελθόν. Τώρα λοιπόν που έγινε για πρώτη φορά κυβέρνηση πόσο πολύ μπορεί να κινδυνεύει από τον ίδιο της τον εαυτό;

Α.Σ.: «Η Αριστερά πράγματι είχε την τάση της εσωστρέφειας και ενώ την κατηγορούσαν για δογματισμό πάντα υπήρχε και μια πλευρά αντιρρητική και πολλές φορές και λόγω των καταστάσεων που βίωνε η Αριστερά, κυρίως μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, οφειλόταν στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις ηγεσίες, πράγματι είχε οδηγήσει σε φαινόμενα διαλυτικά. Εγώ πιστεύω τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται τώρα και μάλιστα θα χρησιμοποιήσω κάτι το οποίο προέρχεται από το λόγο, που όλοι μιλούν για συνιστώσες. Εμένα η άποψη μου είναι ότι μπορεί να υπάρχουν όλες αυτές οι συνιστώσες, αλλά υπάρχει και μια συνισταμένη η οποία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η συνισταμένη του είναι η Ελλάδα και ο λαός. Αντιρρήσεις θα υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να αλλάξεις ή να σε αποτρέψει να υλοποιήσεις τις θέσεις και το πρόγραμμα που βγήκαν από την μελέτη και την εμπειρία των προβλημάτων».

Η συμμετοχή που την ζητούσε πάντα η Αριστερά και τώρα έχει την ευκαιρία να την κάνει πράξη, η συμμετοχή του πολίτη λοιπόν στην διακυβέρνηση της χώρας, πως ακριβώς οριοθετείται;

Α.Σ.: «Αρχικά η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά δεν έχει οριοθέτηση, καθώς ο έλεγχος πρέπει να είναι καθημερινός. Από εκεί και πέρα αν θα υπάρξουν τα θεσμικά μέτρα, τα οποία είναι μηδέν στον προϋπολογισμό του προγράμματος και σε περιφερειακό επίπεδο στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε εθνικό επίπεδο. Ο θεσμός της λαϊκής πρωτοβουλίας, που οι πολίτες στην Γαλλία εδώ και χρόνια μπορούν με την συλλογή υπογραφών να κάνουν προτάσεις νόμων, αυτό το αναφέρω σαν νεωτερισμό δοκιμασμένο, που δεν έχει σχέση με την αντίληψη των πραγμάτων, δεν είναι ιδεολογικό αλλά πρακτικό θέμα και το εισαγάγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι ώριμος ο λαός για τέτοιες κινήσεις;

Α.Σ.: «Πιστεύω ο λαός είναι ώριμος γιατί έχει περάσει πολλά και έχει την εμπειρία. Όχι μόνο τώρα, ο Ελληνικός λαός έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου και άντεξε. Η εμπειρία η οποία μπορεί να λείπει, όπως διατείνονται, σε επίπεδο κυβερνητικό, θα την αντλήσεις και μέσα από τον κόσμο. Αυτό όταν το βάζεις και με θεσμικά μέτρα, είναι κάτι το οποίο έχει δοκιμαστεί και είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα. Όταν λέω συμμετοχή, είναι ο καθημερινός έλεγχος που θα υφίσταται η κυβέρνηση, αλλά και θα έπρεπε να υφίστανται όλοι οι υπόλοιποι θεσμοί, από τον πολίτη. Η διαφορά μας από τους άλλους είναι ότι αυτοί καλλιέργησαν με το μαζί τα φάγαμε την συνενοχή στον κόσμο, εμείς δεν ισχυριζόμαστε κάτι τέτοιο. Θέλουμε την συνευθύνη. Η συνενοχή είναι κάτι το οποίο κάποιοι πονηροί πολιτικοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν στον κόσμο και είναι κάτι πολύ ενοχλητικό. Αυτό είναι ντροπή για αυτόν που το είπε».

Σε μια συστάδα νησιών, καθώς είστε βουλευτής όλων των Κυκλάδων, πόσο δύσκολο είναι για εσάς η παρακολούθηση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, καθώς το καθένα έχει τα δικά του προβλήματα και την δική του ιδιομορφία.

Α.Σ.: «Για εμάς υπάρχουν μικρά και μεγάλα προβλήματα. Οι τρόποι είναι πρακτικοί, με το να έχεις μια επαφή. Εμείς δεν κάνουμε διακρίσεις. Πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, να βλέπεις τι γίνεται. Εμείς δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε στη λογική του διαίρει και βασίλευε. Θα υπάρχει μια λογική στοχευμένη, θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και θα βάζουμε προτεραιότητες. Θα γίνονται αξιολογήσεις, που θα πρέπει να τις κάνουν πρωτίστως οι τοπικές κοινωνίες. Ο βουλευτής θα πρέπει με νομοθετικές πρωτοβουλίες να ενισχύει τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Να βοηθήσει να ακούγεται η φωνή των τοπικών κοινωνιών και στο κοινοβούλιο και παντού σε όλη την Ελλάδα. Είχαμε μια εικόνα ενός τεχνικού παραδείσου και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μπορεί στη Μύκονο και στη Σαντορίνη να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίπλαστη εικόνα που δείχνουν στην τηλεόραση. Από άλλα μέρη δεν μπορούν να φανταστούν ότι τα νησιά έχουν πρόβλημα, έχουν ανεργία, έχουν πρόβλημα υγείας και δεν είναι μόνο οι παράδεισοι που τροφοδοτούν την οικονομία την εθνική. Τα νησιά έχουν και προβλήματα. Θα υπάρξει μια ανανέωση στην πολιτική που θα υπάρχει για τα νησιά. Πρέπει όμως και οι τοπικές κοινωνίες να μην επαναπαυτούν. Όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε μια ημέρα, θα είναι μια σταδιακή εξέλιξη των πραγμάτων. Και ας μην ξεχνάμε Πολίτης, πόλη, πολιτική».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Α. Συρίγου στο webtv της ηλεκτρονικής έκοδσης της Κοινής Γνώμης στο www. koinignomi.gr

Ετικέτες: