Χωρίς υπηρεσίες υποθηκοφυλακείου και κτηματολογικής υπηρεσίας το νησί της Κιμώλου

«Δεμένα χέρια» για πολίτες, υπηρεσίες και επενδυτές

Σε πλήρη ακινησία βρίσκονται εδώ και οκτώ μήνες οι κτηματολογικές υποθέσεις στο νησί της Κιμώλου, καθώς η αναπληρώτρια της επί 21 χρόνια υποθηκοφύλακα του νησιού, έχει δηλώσει αδυναμία ανάληψης των καθηκόντων της.

Το πρόβλημα προέκυψε με τη μετάθεση της έως τότε υποθηκοφύλακα, η οποία εξυπηρετούσε τους κατοίκους της Κιμώλου, καθώς η συμβολαιογράφος από τη Μήλο, η οποία κλήθηκε ως αντικαταστάτρια δήλωσε αδυναμία να αναλάβει, καθώς το κόστος λειτουργίας ενός κτηματολογικού γραφείου, του οποίου ο εξοπλισμός, υλικός και ηλεκτρονικός, στοιχίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ, βαραίνει τον προϊστάμενο του υποθηκοφυλακείου και στην περίπτωση της Κιμώλου, τον μοναδικό υπάλληλο.

Τα υποθηκοφυλακεία διακρίνονται σε έμμισθα και άμισθα. Τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία είναι υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ τα άμισθα υποθηκοφυλακεία διακρίνονται σε ειδικά, στα οποία προΐσταται υποθηκοφύλακας ο οποίος διορίζεται, κατόπιν επιτυχίας του σε διαγωνισμό, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και σε μη ειδικά, στα οποία προΐσταται συμβολαιογράφος διορισμένος στην έδρα του υποθηκοφυλακείου.

Το υποθηκοφυλακείο της Κιμώλου κατατάσσεται στα μη ειδικά άμισθα, με άμεσο συνεπακόλουθο, η εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε. να μη φέρει καμία ευθύνη, προκειμένου να διορίσει υπάλληλο που θα λειτουργεί το κτηματολογικό γραφείο.

Δυστυχώς όμως, χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, τα οποία δεν μπορεί να εκδώσει κανένα άλλο κτηματολογικό γραφείο σε άλλη περιοχή, είναι αδύνατη κάθε πράξη μεταβίβασης ακινήτου, επισκευή κτιρίου, όπως και κάθε άλλη ενέργεια, για την οποία απαιτείται κτηματολογικό απόσπασμα, όπως, εν προκειμένω, οι τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες έχουν τελματώσει, ενόψει, μάλιστα και της προετοιμασίας για τη θερινή περίοδο.

Διαθέσιμες λύσεις που όμως χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, διαθέσιμες λύσεις υπάρχουν, όμως χρειάζεται υπουργική παρέμβαση, έτσι ώστε να λειτουργήσει ξανά η κτηματολογική υπηρεσία του νησιού.

«Στις 10 Οκτωβρίου 2014, είχε συγκληθεί η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου, με απόφαση του Προέδρου Πρωτοδικών. Είχαν παρθεί κάποιες αποφάσεις, είχαμε κληθεί και εγώ ως δήμαρχος, αλλά και ο προϊστάμενος του γειτονικού Κτηματολογίου της Μήλου και είχαμε προτείνει είτε να προκηρυχτεί μια θέση συμβολαιογράφου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης – που στην πραγματικότητα είναι δύο οι κενές θέσεις για το νησί της Κιμώλου – είτε να εξεταστεί η δυνατότητα να συγχωνευτεί με το υποθηκοφυλακείο της Μήλου», εξηγεί ο δήμαρχος, ενώ προσθέτει, ότι «από κει και πέρα, με την αλλαγή της κυβέρνησης, προσωπικά είχα επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης - όπου, όμως, δεν είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με την πολιτική ηγεσία – με τους αρμόδιους προϊστάμενους των υποθηκοφυλάκων, αλλά και των συμβολαιογράφων, από τους οποίους πράγματι πήρα διαβεβαιώσεις ότι “θα” προκηρυχτούν θέσεις. Το “πότε”, ωστόσο, είναι άγνωστο».

Επιπλέον, ο κ. Βεντούρης πραγματοποίησε επίσκεψη και στα κεντρικά γραφεία της Κτηματολόγιο Α.Ε., απ’ όπου πληροφορήθηκε, πως λόγω της κατάταξης του υποθηκοφυλακείου της Κιμώλου στα μη ειδικά άμισθα, η εταιρία δεν έχει καμία υποχρέωση να διορίσει υπάλληλο.

«Αυτό που προσπαθούμε τώρα, είναι να αλλάξει το καθεστώς. Είχα μια συνάντηση και με τον Πρόεδρο των Συμβολαιογράφων. Αφού συζητήσαμε το πρόβλημα, όπως και το αίτημα των κατοίκων της Κιμώλου, το οποίο είναι να παραμείνει το υποθηκοφυλακείο στο νησί και όχι να μεταφερθούν τα αρχεία μας στη Μήλο, βρήκαμε μια λύση, την οποία και θα προτείνουμε στο Υπουργείο, η οποία είναι το Κτηματολογικό γραφείο στη Μήλο να ονομαστεί “Μήλου – Κιμώλου”, με έδρα τη Μήλο και υποκατάστημα στην Κίμωλο, που να μπορεί να λειτουργεί, έστω, μερικές ημέρες την εβδομάδα. Αλλά και αυτή η λύση, με την οποία θα καλυφθεί γρηγορότερα το κενό, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Τεράστια οικονομική ζημιά

Με «δεμένα τα χέρια» βρίσκονται τόσο οι κάτοικοι και οι υπηρεσίες του νησιού, όσο και οι εν δυνάμει επενδυτές, τους οποίους η Κίμωλος χρειάζεται για την τουριστική της ανάπτυξη, αυτή την περίοδο.

Όπως αναφέρει αναλυτικά ο κ. Βεντούρης, «το θέμα είναι, ότι αυτή τη στιγμή το νησί μας υποφέρει και δυστυχώς έχουμε υποστεί και μεγάλη οικονομική ζημιά, διότι δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση, καμία αγοραπωλησία, δεν μπορεί να εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια, καθώς όλα αυτά χρειάζονται κτηματολογικά αποσπάσματα. Δεν γίνεται να απευθυνθούμε σε κανένα άλλο κτηματολογικό γραφείο, ούτε καν της γειτονικής Μήλου. Καμία πράξη δεν μπορεί να γίνει και αυτό είναι, πραγματικά, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νησί. Μέχρι να τελειώσει όλο αυτό το θέμα θα έχουμε ζημιωθεί οικονομικά σε τραγικό βαθμό. Φανταστείτε, ότι υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι ζητούν να επενδύσουν στο νησί και έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το κώλυμα, που τους εμποδίζει να κάνουν τις απαραίτητες πράξεις».

«Αυτό είναι ένα θέμα, για το οποίο ο δήμος δεν έχει, ουσιαστικά, κάποια δικαιοδοσία, ωστόσο, είναι αυτό που λένε για τα μικρά μέρη ότι “ο δήμαρχος είναι για όλα”», αναφέρει χαριτολογώντας ο κ. Βεντούρης, ενώ προσθέτει πως ο δήμος γίνεται καθημερινά αποδέκτης των παραπόνων των κατοίκων, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Είναι, όμως, ένα τοπικό θέμα. Είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσουμε».

Τέλος, ο κ. Βεντούρης τονίζει πως ο Δήμος Κιμώλου έχει όλη την πρόθεση να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί για την επαναλειτουργία της κτηματολογικής υπηρεσίας.

«Ήδη έχω προγραμματίσει μετά την 25η Μαρτίου να ξαναπάω στην Αθήνα. Ενοχλώ τους υπευθύνους σχεδόν σε καθημερινή βάση. Είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τη δημοτική αρχή σε πολύ μεγάλο βαθμό», υπογραμμίζει, ενώ κλείνοντας σημειώνει πως «έχουμε όλη την πρόθεση να βοηθήσουμε. Έχουμε πει ότι, προκειμένου να λειτουργήσει, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε ακόμη και οικονομικά για τον εξοπλισμό ή και το ενοίκιο, είτε από χορηγίες, είτε από ίδιους πόρους του δήμου, αν χρειαστεί».

Ετικέτες: