Ιεράρχηση αναγκών από τους δημάρχους Σίφνου, Κιμώλου και Σερίφου στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Αναβάθμιση και βελτίωση... ζωής

Ανδρέας Μπαμπούνης, Κωνσταντίνος Βεντούρης και Αντώνης Αντωνάκης μιλούν για τα απαραίτητα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν

Στην ιεράρχηση των έργων που εκτιμούν πως έχουν προτεραιότητα για την ομαλή διαβίωση των κατοίκων στη Σίφνο, την Κίμωλο και τη Σέριφο προέβησαν οι τρεις δήμαρχοι Ανδρέας Μπαμπούνης, Κωνσταντίνος Βεντούρης και Αντώνης Αντωνάκης αντίστοιχα, με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Σίφνο, όπου και τέθηκαν σε προτεραιότητα οι ανάγκες των προαναφερθέντων νησιών.

Έργα υποδομής, λιμενικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις, επαρκής κάλυψη των αναγκών υδροδότησης, αλλά και έργα διαχείρισης απορριμμάτων συνθέτουν το περιεχόμενο μίας μακράς λίστας, για την οποία οι δυνάμεις των Δήμων αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οφείλουν να βαδίσουν παράλληλα, ώστε να διαμορφώσουν έναν νησιώτικο χώρο φιλικό τόσο προς τους μόνιμους κατοίκους, όσο και προς τους επισκέπτες.

Μελέτες και έργα βελτίωσης υποδομών στη Σίφνο

Τη συζήτηση του θέματος φαίνεται να απασχόλησαν έντονα τα θέματα της ακτοπλοΐας και της υγείας, αναφορικά με τα οποία υπήρξαν συγκεκριμένες τοποθετήσεις, αφού ο νησιώτικος χώρος είναι γνωστό πως βιώνει μία σειρά από καταγεγραμμένες δυσκολίες και στα δύο πεδία. Ωστόσο, πέραν αυτών, ο “οικοδεσπότης” δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης αναφέρθηκε στην απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη έργων της κατασκευής του Δημοτικού Σχολείου αλλά και του ΧΥΤΑ. Εστίασε δε την προσοχή του στο έργο της αποχέτευσης των κεντρικών οικισμών, για το οποίο τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η ένταξή του στο ΣΕΣ, επισημαίνοντας πως, οι εκκρεμότητες αφορούν στην έγκριση της προμελέτης του ΒΙΟΚΑ, στην έγκριση της γεωλογικής μελέτης από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και στην εκπόνηση οριστικής μελέτης δικτύων από τη ΝΑΜΑ και των τευχών δημοπράτησης για την προώθηση της δημοπράτησής του.

Ο κ. Μπαμπούνης μίλησε ακόμη και για την ανάγκη ωρίμανσης της μελέτης βελτίωσης του λιμένα των Καμαρών, για την ολοκλήρωση των μελετών για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της ακτής στον Πλατύ Γιαλό, αλλά και για την ένταξη του εκσυγχρονισμού του δημοτικού σφαγείου σε ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο δήμαρχος πρόταξε την κατασκευή Κέντρου Υγείας, για το οποίο τις μελέτες θα εκπονήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ παρουσίασε τις ανάγκες βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Έργα πνοής και αναγκαίες παρεμβάσεις για την Κίμωλο

Ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης δεν παρέστη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς δεν υπήρξε ακτοπλοϊκή σύνδεση που να εξυπηρετεί τη μετακίνησή του. Παρά ταύτα, ο ίδιος ενημέρωσε σχετικά για τις προτεραιότητες της Κιμώλου μιλώντας στην εφημερίδα και προτάσσοντας τρία βασικά έργα για το νησί του.

Το έργο της αφαλάτωσης και της εξυπηρέτησης χωρίς κόστος και χωρίς καθυστερήσεις ή αποκλεισμούς, των δημοτών Κιμώλου αναδείχθηκε ως το πρώτο σημαντικό θέμα, με τον κ. Βεντούρη να εξηγεί ότι έχει γίνει η προμήθεια της αφαλάτωσης, αλλά εκκρεμεί ακόμη η λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για τη λειτουργία της. “Είναι δαιδαλώδης η γραφειοκρατία και δεν ξέρουμε πότε θα προχωρήσουν οι διαδικασίες” δήλωσε ο δήμαρχος, εξηγώντας πως για ακόμη μία χρονιά το νησί της Κιμώλου θα εξυπηρετηθεί με υδροφόρο πλοίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο κόστους για την ελληνική Πολιτεία. Πέραν αυτού, απαραίτητες είναι και οι εργασίες της αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη το νησί από τις θεομηνίες της χειμερινής περιόδου, ενώ τέλος, ο δήμαρχος πραγματοποίησε ιδιαίτερη μνεία στο λιμενικό έργο της Ψάθης. “Είναι σε εξέλιξη οι εργασίες, είμαστε στην τελευταία φάση και αναμένουμε να ολοκληρωθεί το έργο στην Ψάθη καθώς θα βοηθήσει στην ασφαλή πρόσδεση των πλοίων αλλά και στον ελλιμενισμό σκαφών” σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως, το νησί επιχειρεί στην τουριστική στροφή και συγκεκριμένα σε μία ήπιου χαρακτήρα ανάπτυξη που μπορεί να αντέξει ο τόπος. “Θέλουμε να αναδείξουμε το νησί μας και παράλληλα με μία ήπια τουριστική ανάπτυξη να προσέξουμε και τον πρωτογενή τομέα ώστε να κρατήσουμε τον κόσμο στην Κίμωλο” κατέληξε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Αξίζει να αναφερθεί, πως στο νησί επρόκειτο να μεταβεί χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος θα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο.

Περιβαλλοντικά θέματα σε πρώτο πλάνο για τη Σέριφο

Τις προτεραιότητες για το νησί της Σερίφου παρουσίασε ο δήμαρχος, Αντώνης Αντωνάκης, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και έδωσε έμφαση σε έργα που αφορούν στο περιβάλλον. Μερικά εξ αυτών είναι η συντήρηση των τριών ΒΙΟΚΑ στο νησί αλλά και ο δρόμος που οδηγεί στο φράγμα στην περιοχή Στενό και κατ΄ επέκταση ο διαχωρισμός του από το ρέμα, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλανίζει επί αρκετά χρόνια το νησί με της περιόδους που παρατηρείται η υπερχείλισή του. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Αντωνάκης, “η Περιφέρεια δεσμεύθηκε να βοηθήσει και ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση, η οποία θα τεθεί προς ψήφιση και στο δημοτικό συμβούλιο”. Πέραν των ανωτέρω και της ανάγκης χρηματοδότησης για τους ΒΙΟΚΑ, ο δήμαρχος πρόσθεσε πως, καθίσταται επιτακτική ανάγκη και η αναβάθμιση, βελτίωση και συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου σήμερα είναι χωμάτινος δρόμος, ενώ σε δεύτερο επίπεδο κρίνεται απαραίτητη η συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων. Τέλος, ο κ. Αντωνάκης πραγματοποίησε αναφορά στο δημοτικό σφαγείο αλλά και γενικότερα στα “κενά” που παρατηρούνται όσον αφορά σε επίπεδο αντιπλημμυρικών έργων. Ο ίδιος, δήλωσε εμφανώς ευχαριστημένος από τη μέχρι σήμερα συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια, ενώ ευχαρίστησε δημόσια και τον έπαρχο, Νικόλαο Βενάκη για τη συνεχή επικοινωνία που αναπτύσσει με τη Δημοτική Αρχή προς όφελος της Σερίφου.

Ετικέτες: