Σε διαβούλευση τίθεται, πριν τη λήψη αποφάσεων, η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Παροικιάς από το Δήμο Πάρου

«Ζητάμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου»

Σε διαδικασία διαβούλευσης έχει τεθεί η αισθητική και κυκλοφοριακή διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Παροικιάς, από τον Δήμο Πάρου, προκειμένου να προχωρήσει σε μία μίνι ανάπλαση, της οποίας κύριος στόχος θα είναι η διευκόλυνση του πεζού.

Ένα χρόνο έπειτα από την οριστική ακύρωση των σχεδίων για την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Παροικιάς, ένα έργο ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 3.500.000 ευρώ, ο Δήμος Πάρου, προσανατολίζεται στις μικρές παρεμβάσεις, εξ ιδίων πόρων, ώστε αφενός η παραλιακή οδός να βελτιωθεί αισθητικά, ενώ αφετέρου, να διαμορφωθεί το κυκλοφοριακό με τέτοιο τρόπο, που να λαμβάνει πρωτίστως υπόψιν τη διευκόλυνση των πεζών.

Υποβάθμιση του κέντρου και της παραλιακής οδού του οικισμού

Το παραλιακό μέτωπο της Παροικιάς, της πρωτεύουσας, αποτελεί το πιο «ζωντανό» σημείο του νησιού, ενώ για τους επισκέπτες της, η πρώτη και τελευταία εικόνα που λαμβάνουν από την Πάρο, καθώς φιλοξενεί και τον κύριο λιμένα της.

Η ανάπλαση της παραλίας της Παροικιάς, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα έργα για το νησί, που όμως έως το 2014 είχε «ναυαγήσει», ωθώντας τη νέα διοίκηση του Δήμου Πάρου, να αναλάβει πρωτοβουλίες, αναφορικά με τη βελτίωση του παραλιακού μετώπου, χωρίς, ωστόσο, τη μεγάλη οικονομική στήριξη του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που είχε τότε συνταχθεί και περιέγραφε την κείμενη κατάσταση στο κέντρο του οικισμού, αφού διευκρινίζεται, πως η Παροικιά είναι πληθυσμιακά ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των διοικητικών και οικονομικών δραστηριοτήτων του νησιού, καθώς επίσης και ένα πολύ μεγάλο τμήμα της τουριστικής δραστηριότητας, επισημαίνεται, πως όλα αυτά, σε συνδυασμό με το λιμάνι αλλά και τις ασφυκτικές οικιστικές πιέσεις που δέχτηκε η ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση του παραδοσιακού κέντρου και της παραλιακής οδού του οικισμού, ιδιαίτερα από την πλατεία Αγ. Νικολάου έως το «Μπουναταράκι».

Σημειώνεται δε, πως το κέντρο της Παροικίας διατηρεί ακέραια την παραδοσιακή δομή του, την ανθρώπινη κλίμακα αλλά και μνήμες του παρελθόντος, στα παραδοσιακά και στα νεοκλασικά κτίρια, στις πλατείες, στις κρήνες, στις 20 και πλέον διάσπαρτες εκκλησίες και παρεκκλήσια και φυσικά στο ενετικό κάστρο με τον Βυζαντινό ναό του Αγ. Κωνσταντίνου και τα θεμέλια του αρχαίου ναού της Αθηνάς στην κορυφή του. Όλα αυτά αποτελούν τα βασικά στοιχεία ομορφιάς, γραφικότητας, ιστορικής συνέχειας και μοναδικότητας του.

Το σύνολο της περιοχής αστικής ανάπλασης χαρακτηρίζεται από έντονες κυκλοφοριακές πιέσεις. Στο τμήμα από το λιμάνι ως την Εκατονταπυλιανή και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ύπαρξης του λιμανιού, παρουσιάζονται εντονότατα προβλήματα εξ αιτίας της άναρχης στάθμευσης οχημάτων αλλά και της έλλειψης εναλλακτικών οδών για την διοχέτευση της κυκλοφορίας.

Στο τμήμα δε, από το λιμάνι προς το αγροκήπιο, παρουσιάζονται έντονα προβλήματα εξ αιτίας του γεγονότος, ότι όλη η παραλιακή ζώνη χρησιμοποιείται ταυτόχρονα ως χώρος στάθμευσης της πόλης, αλλά και χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους τουρίστες. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα φαινόμενα είναι εντονότερα λόγω του μεγάλου αριθμού των αυτοκινήτων και των επισκεπτών – τουριστών.

Εξ αιτίας των προβλημάτων με το σχέδιο πόλης που ταλαιπωρούν τον οικισμό πλέον της εικοσαετίας, δεν έχει καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τους μελετητές, με αποτέλεσμα, στο σύνολο του οικισμού να υπάρχει έλλειψη οργανωμένων χώρων πράσινου και αναψυχής.

Τέλος, υπογραμμίζεται, πως η περιοχή Παροικιάς, ως η πρώτη εικόνα του νησιού, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κατάλληλα, ώστε να αποτελεί τοπόσημο για την πόλη.

Παρεμβάσεις αισθητικής και προτεραιότητα στον πεζό

Δεδομένου, πως ξεκινά μία νέα προσπάθεια, έτσι ώστε η παραλία της Παροικιάς να αποκτήσει ένα περισσότερο φιλικό πρόσωπο, τόσο προς τους ντόπιους, όσο και προς τους επισκέπτες, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, τονίζει, πως πρωτίστως ζητείται η γνώμη και άποψη των ίδιων των Παριανών, σχετικά με το ζήτημα.

Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου, προκειμένου, να μπορέσουν οι πολίτες, να γνωμοδοτήσουν άμεσα, για σημαντικά θέματα της επικείμενης μίνι ανάπλασης.

Όπως σημείωσαν και στη σχετική κοινή ανακοίνωσή τους, ο Αντιδήμαρχος Πάρου, κ. Χριστόφορος Χρήστος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παροικιάς, κ. Παναγιώτης Ιορδάνης, «διεξάγουμε μια μικρή έρευνα για την διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Παροικιάς. Η έρευνα αποτελείται από 4 απλές ερωτήσεις και τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στην κατανόηση της θέλησης των Δημοτών για την πόλη τους, πριν την λήψη απόφασης», καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να αφιερώσουν ένα λεπτό από το χρόνο τους, για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, ευχαριστώντας τους εκ των προτέρων για τη συμμετοχή τους.

«Αυτό που έχουμε βάλει εμείς προτεραιότητα, ως παράταξη και ως δημοτική αρχή, είναι ο εκδημοκρατισμός των διαδικασιών και για αυτό ζητάμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου τόσο στην έρευνα του δήμου (σ.σ. ερωτηματολόγιο), αλλά και σε διάφορα άλλα θέματα», αναφέρει ο Δήμαρχος Πάρου.

Επιπλέον τόνισε, πως «αυτό που θα γίνει τώρα, δυστυχώς, αφορά σε μία πολύ μικρή παρέμβαση, καθώς ήδη το 2014 χάθηκε το έργο της ανάπλασης, το οποίο ήταν ένα έργο ΕΣΠΑ 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα, θα κάνουμε μία προσπάθεια, εξ ιδίων πόρων, προκειμένου να ομορφύνουμε όσο μπορούμε την παραλία της Παροικιάς, με κύριο στόχο, να είναι περισσότερο προσπελάσιμη στους πεζούς. Θα γίνουν μικρές παρεμβάσεις μικρού κόστους, που θα έχουν κυρίως αισθητικό χαρακτήρα, αλλά και από άποψη λειτουργικότητας, όσον αφορά στην πρόσβαση των πεζών. Θα δοθεί βάση κυρίως στο κυκλοφοριακό, στην εικόνα και τη λειτουργία της παραλίας».

Όσον αφορά στις μελλοντικές ενέργειες του Δήμου, ο κ. Κωβαίος ανέφερε, πως «αφού “ακούσουμε”τι έχει να πει ο κόσμος, θα καθίσουμε μαζί με κάποιον επαγγελματία συγκοινωνιολόγο να επεξεργαστούμε τις προτάσεις και να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση, σε αυτή τη φάση επί χάρτου και έπειτα, με ό,τι δυνατότητα μας δίνει η οικονομική μας κατάσταση, θα ξεκινήσουμε με ό,τι μπορούμε»

Ετικέτες: