Τα επίσημα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία του ΟΑΕΔ για τους εγγεγραμμένους ανέργους στα νησιά του νομού

Η “ακτινογραφία” της ανεργίας στις Κυκλάδες

Τα υψηλότερα ποσοστά σε Σύρο και Νάξο δεδομένης και της πληθυσμιακής πυκνότητας

Έντονο αφήνει το αποτύπωμά του ο “εφιάλτης” της ανεργίας στις Κυκλάδες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 βάσει των επίσημων αριθμητικών στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, με τη Σύρο καθώς και τη Νάξο να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις με φόντο και την πληθυσμιακή πυκνότητά τους.

Οι ραγδαίες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στη χώρα, που αύξησαν το “κύμα” της ανεργίας στην Ελλάδα γενικώς και μάλιστα σε κάθε περιοχή της, κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστη άφησαν τη νησιώτικη πραγματικότητα, με το νομό των Κυκλάδων τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους να μετρά συνολικά περί τους 3.693 εγγεγραμμένους ανέργους στο μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, αριθμός ο οποίος είναι μικρότερος από τους αντίστοιχους των προηγούμενων μηνών, δεδομένης της τρέχουσας καλοκαιρινής – τουριστικής σεζόν.

Συνολικά ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά τον ίδιο μήνα ανήλθε στους 9.295 συμπολίτες μας, αριθμός σαφώς χαμηλότερος από τα δεδομένα των υπόλοιπων Περιφερειών της χώρας, οι οποίες “χτυπούν” πολύ υψηλότερα νούμερα, αφού το Νότιο Αιγαίο τη θερινή σεζόν βρίσκει “μαξιλάρι” στις εποχικές θέσεις εργασίας οι οποίες και “ανοίγουν” - κυρίως - σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Έχει παρατηρηθεί άλλωστε, η εσωτερική μετακίνηση πολιτών από νησιά “ήπιας” ή και υποτονικής τουριστικής ταχύτητας που αναζητούν εργασία σε αναπτυγμένους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων, όπως στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, νησιά στα οποία αναπτύσσεται έντονα η καλοκαιρινή επιχειρηματική – τουριστική δραστηριότητα.

Ωστόσο, στο γενικό πλαίσιο του σχολιασμού, δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί το γεγονός πως, οι πάσης φύσεως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πορεία των οποίων φθίνει διαρκώς εξαιτίας του αφιλόξενου οικονομικού – φορολογικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, αδυνατούν να αναπτύξουν θέσεις εργασίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνεχή άνοδο του αριθμού των ανέργων.

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί παρουσιάζονται με εγκυρότητα τα επίσημα στοιχεία των - μακροχρόνια αλλά και προσωρινά - εγγεγραμμένων ανέργων για κάθε νησί των Κυκλάδων, ενώ αναφέρονται και συνολικά στατιστικά στοιχεία για το Νότιο Αιγαίο συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα.

Οι αριθμοί των ανέργων αφορούν μάλιστα στους μήνες Ιανουάριο, Απρίλιο και Ιούνιο του έτους 2016 προκειμένου να καταστεί με σαφήνεια η διαφορά σε επίπεδο απορρόφησης μίας μικρής έστω μερίδας ανέργων τη θερινή περίοδο, οπότε και τα νησιά αναπτύσσουν ή και στηρίζονται στην τουριστική δραστηριότητά τους, σε σύγκριση πάντα με τις άλλες εποχές του χρόνου.

Σημαντικό φορτίο “ανεργίας” για τη Σύρο

Από τα υψηλότερα νούμερα ανεργίας στα νησιά των Κυκλάδων αποδεικνύεται πως συγκεντρώνει η πρωτεύουσα του νομού, η Σύρος δεδομένου ότι έχει και τον περισσότερο πληθυσμό στο εν λόγω νησιώτικο σύμπλεγμα. Η οικονομία της ωστόσο, καθώς επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες, αφού ποτέ μέχρι σήμερα δεν στηρίχθηκε στην τουριστική δραστηριότητα, πλήττεται έντονα καθώς την εποχή της κρίσης και με άξονα ότι διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μίας “αστικής” οικονομίας, θα ήταν έως και ουτοπικό να μην κατέγραφε μεγάλα – δυστυχώς – νούμερα ανεργίας. Ειδικότερα, βάσει των αριθμών που θα ακολουθήσουν καθίσταται σαφές πως η ανεργία τον χειμώνα κινείται σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τη θερινή περίοδο και συγκεκριμένα τον πρώτο μήνα της σεζόν (Ιούνιο), χωρίς όμως να παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στους 1.667 εκ των οποίων οι μακροχρόνια εγγεγραμμένοι αφορούσαν στους 575 και οι υπόλοιποι στους αναζητούντες εργασία για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών, ενώ συνολικά οι άνεργοι τον Απρίλιο έφθασαν τους 1.510 και τον Ιούνιο “έπεσαν” στους 1.363. Έχει τη σημασία του και το γεγονός πως, τον Ιούνιο του 2016, οι προσωρινά αναζητούντες εργασία ήταν 813 ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι 550 ενώ τον Απρίλιο 924 και 586 αντίστοιχα.

Παρόμοια πορεία και η Περιφερειακή Ενότητα Νάξου

Για τα δεδομένα του νομού των Κυκλάδων, έντονα πλήττεται από την ανεργία και η Περιφερειακή Ενότητα Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τα συνολικά νούμερα ανέργων τόσο για τη Νάξο, όσο και για την Αμοργό αλλά και για τις Μικρές Κυκλάδες να φθάνουν στους 1.956 πολίτες τον Ιανουάριο και στους 1.462 τον Απρίλιο. Βέβαια, κατά την έναρξη της τουριστικής σεζόν πρέπει να αναφερθεί ότι για το σύνολο των προαναφερθέντων νησιών που ανήκουν στην ανωτέρω Περιφερειακή Ενότητα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε στους 903, με τους 558 εξ αυτών να αφορούσαν σε αναζητούντες εργασία προσωρινά, ήτοι για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Προκειμένου να διασαφηνιστεί ποιό νησί από τα προαναφερθέντα “σηκώνει” τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων, θα πρέπει να σημειωθεί πως, τον Ιανουάριο η Νάξος είχε περί τους 1.857 εγγεγραμμένους ανέργους ενώ η Αμοργός συγκέντρωνε περί τους 99.

Μύκονος και Σαντορίνη: “Μαξιλάρι” τη θερινή περίοδο ο Τουρισμός

Με φόντο πάντα και την παράμετρο της πληθυσμιακής πυκνότητας των νησιών, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στα νούμερα ανεργίας των κορυφαίων τουριστικών προορισμών των Κυκλάδων, δηλαδή της Μυκόνου και της Σαντορίνης τα οποία δείχνουν μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε χειμώνα και καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο νησί των ανέμων, τον Ιανουάριο οι άνεργοι ανήλθαν στους 556 συνολικά (μακροχρόνια εγγεγραμμένοι και προσωρινά αναζητούντες εργασία), ενώ τον Ιούνιο μειώθηκαν στους 105. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και ειδικότερα τον μήνα Απρίλιο πλησίασαν τους 114 καθώς δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως, η τουριστική σεζόν στη Μύκονο ξεκινά πολύ νωρίτερα από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Στοιχείο που επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της έντονης τουριστικής δραστηριότητας, η οποία μειώνει σημαντικά τον αριθμό ανέργων, αποτελεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών τον Ιανουάριο που αφορά σε 506 πολίτες ενώ τον Ιούνιο η ίδια κατηγορία “πέφτει” στους 69, κάτι που σημαίνει ότι “ανοίγουν” θέσεις προσωρινής απασχόλησης κυρίως σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και τα νούμερα ανεργίας στο νησί της Σαντορίνης, με μοναδική διαφορά να αποτελεί το γεγονός πως, τον Ιανουάριο δεν καταγράφηκε υψηλός αριθμός προσωρινά ανέργων. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του ΟΑΕΔ τον Ιανουάριο οι άνεργοι έφθασαν μόλις τους 107, ενώ τον Απρίλιο όπως και τον Ιούνιο διατηρήθηκαν στους 113. Κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει ξεχωριστή αναφορά στο γεγονός πως, στη Σαντορίνη τον Ιανουάριο οι εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών δεν ξεπέρασαν τους 80.

Πάρος – Αντίπαρος: Άνοδος τον χειμώνα, πτώση το καλοκαίρι

Άξιες λόγους διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν για την Περιφερειακή Ενότητα Πάρου – Αντιπάρου κατά τους μήνες Ιανουάριο, Απρίλιο και Ιούνιο δεδομένου ότι τα δύο Κυκλαδονήσια μειώνουν αρκετά τον αριθμό των ανέργων λόγω της σημαντικής τουριστικής δραστηριότητάς τους – κυρίως τα τελευταία έτη - και τη λειτουργία αρκετών εποχιακών επιχειρήσεων τη θερινή σεζόν. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο και τα δύο νησιά είχαν περί τους 888 εγγεγραμμένους ανέργους, με τους 700 εξ αυτών να αφορούν στο νησί της Πάρου και να έχουν περιέλθει στη λίστα του ΟΑΕΔ στην κατηγορία των ανέργων για διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Ο συνολικός αριθμός μειώνεται στους 696 ανέργους τον Απρίλιο και στους 518 τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και για τα δύο Κυκλαδονήσια, ενώ πρέπει να τονισθεί πως, οι μακροχρόνια άνεργοι στην Πάρο δεν ξεπερνούν τους 145 τον Ιούνιο, αριθμός που ήταν ίδιος με τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου.

Ιδιαίτερα στοιχεία για Ανάφη, Σίκινο, Ίο και Φολέγανδρο

Με εξαίρεση το νησί της Ίου στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, τα νησιά της Ανάφης, της Σικίνου και της Φολεγάνδρου παρουσιάζουν μονοψήφια ή και μηδενικά νούμερα ανεργίας σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον μήνα Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, η Ανάφη στην έναρξη της θερινής – τουριστικής σεζόν παρουσίασε έναν μακροχρόνια άνεργο πολίτη και 2 ακόμη πολίτες που ήταν εγγεγραμμένοι για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Η Σίκινος παρουσίασε μηδενικά ποσοστά σε επίπεδο ανεργίας για διάστημα μεγαλύτερο του έτους ενώ είχε 2 ανέργους για περίοδο κάτω των 12 μηνών, ενώ μηδενικά ήταν τα νούμερα και για τη Φολέγανδρο.

Αναφορικά με τα συγκεκριμένα νησιά, δεν πρέπει να μη σχολιαστεί το γεγονός πως, διαθέτουν και εποχιακές επιχειρήσεις που λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες, με σημαντικό μέρος των ιδιοκτητών τους να μένουν μόνιμα στην Αθήνα και να μεταβαίνουν για περιορισμένο διάστημα σε αυτά. Ιδιαίτερη περίπτωση για την Περιφερειακή Ενότητα της Θήρας αποτελεί η Ίος, της οποίας το σύνολο των ανέργων τον Ιούνιο ήταν 64 άτομα, ενώ τον Απρίλιο 134 και τον Ιανουάριο 233 πολίτες.

Σημαντικά νούμερα ανεργίας για Τήνο και Άνδρο

Μείωση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου καταγράφουν και τα νησιά της Άνδρου και της Τήνου, με το πρώτο εξ αυτών, το χειμερινό διάστημα να παρουσιάζει σημαντικά – για τον πληθυσμό του – νούμερα. Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, τονίζεται ότι στην έναρξη του έτους 2016 η Άνδρος είχε εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ περί τους 442 ανέργους εκ των οποίων οι 321 για διάστημα μικρότερο του ενός έτους, ενώ το συγκεκριμένο νησί τον Ιούνιο του ίδιου έτους παρουσίαζε 269 άτομα εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του αρμόδιου Οργανισμού.

Ηπιότερα είναι τα νούμερα της ανεργίας στο νησί της Τήνου αφού τον Ιανουάριο τόσο οι μακροχρόνια άνεργοι όσο και οι προσωρινά αναζητούντες εργασία δεν ξεπέρασαν τους 275 και τον Απρίλιο τους 243, ενώ στην αρχή της θερινής σεζόν, τον Ιούνιο του 2016 μειώθηκαν στους 189.

Περιφερειακές Ενότητες Μήλου και Κέας – Κύθνου

Πτώση της ανεργίας παρουσιάζεται και κατά τη θερινή σεζόν στα νησιά που ανήκουν στις δύο Περιφερειακές Ενότητες Μήλου και Κέας – Κύθνου, με τον αριθμό των ανέργων στις περισσότερες των περιπτώσεων να κινούνται γύρω στους 100 εγγεγραμμένους πολίτες στο μητρώο του ΟΑΕΔ σχεδόν για κάθε μήνα. Πρέπει να υπογραμμισθεί δε, πως, οι αποκλίσεις ανάμεσα στη θερινή και τη χειμερινή περίοδο δεν είναι μεγάλες. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου στην οποία εντάσσονται πέραν της Μήλου και τα Κυκλαδονήσια της Κιμώλου, της Σερίφου και της Σίφνου έχουν ως εξής: Τον Ιούνιο 91 άνεργοι, τον Απρίλιο 118 και τον Ιανουάριο 133.

Τέλος, π4αρομοίως και για τα νησιά της Κέας και της Κύθνου τα νούμερα ανεργίας έχουν ως ακολούθως: 73 πολίτες τον Ιούνιο στον ΟΑΕΔ, 103 τον Απρίλιο και 128 τον Ιανουάριο.