Κοινό ψήφισμα των φορέων της Σαντορίνης, προκειμένου να σταματήσει η παράνομη δόμηση και η υπερεκμετάλλευση της προστατευόμενης παραλίας της Βλυχάδας

Συστράτευση για την προστασία της Βλυχάδας

  • Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2016 - 06:10

Το ζήτημα της υπερεκμετάλλευσης του σχηματισμού βράχων ηφαιστειακής τέφρας της Βλυχάδας, προς τουριστική αξιοποίηση, επαναφέρουν στο προσκήνιο, καλώντας σε υπογραφή ψηφίσματος τους πολίτες, μεγάλοι φορείς της Σαντορίνης.

Πιο συγκεκριμένα, ψήφισμα για την προστασία της παραλίας της Βλυχάδας, εξέδωσαν από κοινού, το Σωµατείο Τουριστικών Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης, η ∆ιεθνής ∆ράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισµό της Σαντορίνης, η Οµάδα «Πολίτες της Οίας», το Σωµατείο Τουριστικών Καταλυµάτων η «Ατλαντίδα», ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Ακρωτηρίου Θήρας, το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF Santorini Arts Factory), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου Καλλίστης και ο Αθλητικός Όµιλος Θηρέας.

 

Παρεμβάσεις για παρεμπόδιση των ελέγχων

Ξεκινώντας την ανακοίνωσή τους οι φορείς δίνουν ένα πρώτο ιστορικό, σχετικά με το «έγκλημα» όπως το χαρακτηρίζουν, στην μοναδικής αισθητικής αξίας παραλία της Βλυχάδας, που, όπως αναφέρουν ,αποτελείται από γεωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι έχουν σμιλευτεί από τον αέρα και το νερό για πάνω από 3000 χρόνια. Οι γεωλογικοί αυτοί σχηματισμοί είναι διάσημοι σε όλο τον κόσμο και για ένα πρόσθετο λόγο, όπως αναφέρουν, είναι φτιαγμένοι από την ίδια ηφαιστειακή τέφρα που κάλυψε τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου και ο οποίος βρίσκεται αμέσως προς στα δυτικά. “Σήμερα, στο όνομα της «ανάπτυξης» και µε δεδομένη την ηγετική τουριστική φυσιογνωμία του νησιού της Σαντορίνης, ορισμένοι επιχειρηματίες βεβήλωσαν αυτό το μοναδικό τοπίο”, σημειώνουν.

Όπως επισημαίνουν, για το ζήτημα των εργασιών στο εσωτερικό, ουσιαστικά, του βράχου, κατόπιν πραγματοποίησης ελέγχου από κλιμάκιο της ∆.Ο.Υ. και του ΙΚΑ, διαπιστώθηκε, ότι η εν λόγω οικοδομή αφορά σε υπόσκαφο κτίσμα περίπου 250τµ, µε ολοκληρωμένο τον φέροντα οργανισμό (μπετόν) και µε διανοίγματα επάνω στην πρόσοψη της ηφαιστειακής τέφρας µε θέα στην παραλία. Ουσιαστικά δηλαδή αφορά σε ένα υπόσκαφο ξενοδοχείο που έχει προκαλέσει ήδη τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή.

«Περιττό είναι να αναφερθεί ότι ουδεμία γεωλογική μελέτη δεν έχει υλοποιηθεί για τη συγκεκριμένη κατασκευή και άρα είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που θα είχε μια κατάρρευση τμήματος των ηφαιστειακών σχηματισμών», σημειώνουν οι φορείς της Θήρας, ενώ τονίζουν ότι Πολιτικός Μηχανικός που είδε την καταστροφή εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη στατικότατα της κατασκευής λόγω της ιδιαιτερότητας του ηφαιστειακού εδάφους, καθώς μεγάλα και επικίνδυνα κοµµάτια ηφαιστειακής τέφρας είναι πλέον μετέωρα πάνω από την παραλία και τους λουόμενους. Επιπλέον οι τεράστιοι όγκοι θηραϊκής γης που εξορύχτηκαν παράνομα, προκειμένου να δημιουργηθεί το υπόσκαφο έχουν εναποτεθεί εντός της ζώνης προστασίας αλλοιώνοντας και άλλο το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει ρητά, πως «το αγροτεμάχιο ανήκει στην Αθηναίων Γη Α.Ε.Σ.Τ. & Ο.Ε. Για αυτή την κατασκευή δεν έχει εκδοθεί και δε θα μπορούσε ποτέ να εκδοθεί Οικοδομική Άδεια - καθώς το ισχύον καθεστώς για την περιοχή της Βλυχάδας περιγράφεται στο ΦΕΚ 139∆/19.03.1990 µε το οποίο καθορίζονται οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου της Σαντορίνης και όπως αυτό τροποποιήθηκε µε το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 144/ΑΑΠ/30.4.2012. Στη νομοθεσία αυτή καθορίζεται µε σαφήνεια ειδική ζώνη απόλυτης προστασίας για τους ηφαιστειακούς σχηµατισµούς της Βλυχάδας που φτάνει μέχρι και τα 150 µ. από τη γραμμή του αιγιαλού. Οι οικοδοµικές εργασίες πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της ζώνης προστασίας».

Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση απλών πολιτών του νησιού και τη βοήθεια του Δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου, σύμφωνα με τους φορείς, το έγκλημα απλώς πάγωσε µε διακοπή εργασιών από το Πολεοδομικό Γραφείο Θήρας. «Παρ’ όλη τη διακοπή βέβαια ο εργολάβος προχώρησε στο μπάζωμα της εισόδου της οικοδομής την 22/10/2016 έτσι ώστε να µην είναι δυνατή πλέον η πρόσβαση στα υπόσκαφα και έτσι να µην υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω έλεγχο των υπόσκαφων τμημάτων από τις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον µε τη μπουλντόζα κατέστρεψε το οδόστρωμα ώστε να µην είναι εφικτή η πρόσβαση µε τροχοφόρα οχήματα στο σημείο της οικοδομής», καταγγέλλουν.

 

Ψήφισμα και κάλεσμα όλων σε συστράτευση

Συμπερασματικά, οι φορείς επισημαίνουν, πως «επειδή η Σαντορίνη αντιμετωπίζεται από πολλούς επιχειρηματίες σαν την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά, έχουμε το χρέος ως πολίτες του νησιού να το προστατέψουμε και να µην επιτρέψουμε σε κανένα να καταστρέψει την ομορφιά και τη μοναδικότητα του τοπίου.

Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα έκδοσης διαδικτυακών ψηφισμάτων Avaaz.org, το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο έχει συγκεντρώσει σε λίγο διάστημα χιλιάδες υπογραφές.

https://secure.avaaz.org/el/petition/Elliniki_Kyvernisi_YPEKA_Dimos_Thir...

«Οι υπογραφές αυτές είναι οι φωνές των πολιτών για την οικολογική καταστροφή που δυστυχώς έχει ήδη γίνει αλλά και για την προστασία της μοναδικής αυτής περιοχής που επιθυμούμε και πρέπει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά µας ανέπαφη» υποστηρίζουν.

«Ο πολυετής αγώνας του Δημάρχου Θήρας για την προστασία της περιοχής είναι γνωστός, και είμαστε ευτυχείς που τον έχουμε στο πλευρό µας. Μέσα στα τελευταία 40 χρόνια τουριστικής ανάπτυξης στο νησί µας, το τοπίο του έχει γίνει αγνώριστο. Ήρθε η στιγμή για όλους µας να αναλογιστούμε πως οραματιζόμαστε αυτόν τον τόπο μετά από χρόνια. Τσιµεντοποιηµένο πλήρως, έχοντας χάσει κάθε παραδοσιακό χαρακτήρα και την σπάνια ομορφιά του; Ήδη το ποσοστό δόμησης στο νησί είναι το 11% της συνολικής του επιφάνειας. Αυτό το ποσοστό µόνο µε την Αττική μπορεί να συγκριθεί! Το γεγονός ότι ασύδοτοι επιχειρηματίες έχουν στραφεί σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν ανεκμετάλλευτες είναι ένα ακόμα δείγμα ότι η Σαντορίνη έχει φτάσει σε σημείο που αναπτύσσεται µόνο θυσιάζοντας τα τελευταία της κοµµάτια προστατευμένης γης. Πρέπει να στραφούμε σε αποφάσεις και δράσεις που θα προστατέψουν το φυσικό κάλλος του τόπου µας, άλλωστε αυτό το φυσικό κάλλος είναι εκείνο που µας φέρνει στις πρώτες θέσεις τουριστικών προορισμών παγκοσμίως και δίνει δουλειά στις επιχειρήσεις και στα σπίτια µας», αναφέρει το χειμαρρώδες ψήφισμα.

Κλείνοντας, με το ψήφισμα που οδεύει αισίως στις 3.000 υπογραφές, οι φορείς της Σαντορίνης καλούν την πολιτεία µε τις υπηρεσίες της να επιβάλλει το νόμο και να προστατεύσει την περιοχή, την κεντρική Κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά την συνολική προστασία της περιοχής, και να περάσει μεταβατική διάταξη που να αναστέλλει την δόμηση στην περιοχή και να καταργεί την ισχύ οικοδομικών αδειών που έχουν τυχόν εκδοθεί, για να τεθούν αυστηρότεροι κανόνες και να µην ανοίξουν οι ορέξεις σε κανένα άλλο επιχειρηματία, όλους τους δημοτικούς συμβούλους του νησιού, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να πάρουν θέση στο θέμα της Βλυχάδας, την Έπαρχο Θήρας και τους βουλευτές Κυκλάδων να τοποθετηθούν στο θέμα και τέλος, καλούν να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που επέτρεψαν το παραπάνω έγκλημα και την άμεση αποκατάσταση της περιοχής.

«Επιθυμούμε να έχουμε δίπλα µας όλους τους πολίτες της Σαντορίνης και όλους όσους αγαπούν το νησί µας. Επιθυμούμε να έχουμε συμπαραστάτες τους τοπικούς πολιτικούς εκπροσώπους, την Έπαρχο και τους βουλευτές», τονίζουν ολοκληρώνοντας.

Ετικέτες: