Ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου αποπεράτωσης του κτιρίου των π. «γερμανικών ψυγείων» στον Αδάμαντα

Αδήριτη ανάγκη ενός χώρου πολιτισμού

Έτοιμο προς δημοπράτηση είναι το από πολλούς αναμενόμενο έργο της αποπεράτωσης του ημιτελούς κτιρίου στον Αδάμαντα της Μήλου (πρώην Γερμανικά Ψυγεία), καθώς ομόφωνα εγκρίθηκε η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Ένα έργο, το οποίο από αρκετούς δημότες της Μήλου, θεωρείται, πως δεν επρόκειτο να αποπερατωθεί ποτέ, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, δεδομένου, ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Μήλου, υλοποιώντας τη δέσμευσή της, κάλυψε με ίδιους πόρους το ποσό, σχετικά με την εκπόνηση νέας μελέτης, ενώ παράλληλα, επίσης με ίδιους πόρους, αναμένεται να δαπανηθεί ποσό, συνολικού ύψους 500.000 ευρώ, προκειμένου τα «Γερμανικά Ψυγεία», να γίνουν ένα λειτουργικό κτίριο, το οποίο να στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες.

Έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης

Την εισήγηση του θέματος ανέλαβε ο υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μήλου, κ. Τασιόπουλος, ο οποίος ανέγνωσε το αίτημα της Τ.Υ. προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία καλούσε το Σωμα να εγκρίνει τα εξής:

1)      Τη μελέτη του έργου αποπεράτωσης του ημιτελούς κτιρίου Αδάμαντα (Παλαιά Γερμανικά Ψυγεία) προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και

2)      Την επιλογή του τρόπου εκτέλεσης του ανωτέρω έργου, με ανοικτό διαγωνισμό, μέσω του ανοικτού συστήματος ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων (ΔΕΣΥΔΗΣ) για την επιλογή αναδόχου, με κριτήριο την ανάθεση σύμβασης, την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, μόνο βάσει τιμής.

Έκδηλη η ανάγκη δημιουργίας δημοτικού χώρου πολιτισμού

Προχωρώντας η διαδικασία στο κομμάτι των ερωτήσεων προς τον εισηγητή, το λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Νίνος, ο οποίος ζήτησε πληροφορίες, αναφορικά με «τα 500.000 ευρώ του προϋπολογισμού από πού θα βρεθούν; Υπάρχει πρόγραμμα; Υπάρχει χρηματοδότηση; Από ίδιους πόρους;». Σύμφωνα με τον κ. Τασιόπουλο, εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας, «έχει μπει στο Τεχνικό Πρόγραμμα ένα ποσό για το 2017 της τάξεως – αν θυμάμαι καλά – των 150.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα πιστωθούν με πολυετή δέσμευση τα επόμενα χρόνια».

Σε ό,τι αφορά στον σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος «όταν με το καλό και αν ποτέ τελειώσει», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Νίνος, μεταφέροντας στο Δημοτικό Συμβούλιο την απογοήτευση και ανυπομονησία της τοπικής κοινωνίας για την αποπεράτωση του έργου, ο υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας ξεκαθάρισε, πως κύριο ζητούμενο είναι η αποπεράτωση του κτιρίου και ότι η τελική του χρήση θα αποφασιστεί από την αιρετή διοίκηση του Δήμου. Ο κ. Νίνος δεν έκρυψε την ενόχλησή του, σχετικά με το γεγονός, ότι δημιουργείται ένα κτίριο, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη χρήση του και άρα να διαμορφωθούν κατάλληλα και οι σχετικοί χώροι, ενώ υπενθύμισε, πως σε προηγούμενη φάση, το κτίριο προοριζόταν για συγκεκριμένη χρήση και φιλοξενία συγκεκριμένης επιχείρησης. Απαντώντας, ο αρμόδιος υπάλληλος ενημέρωσε, πως τότε η συγκεκριμένη χρήση είχε αποφασιστεί βάσει μελέτης, με την οποία επιχειρήθηκε η ένταξη του έργου αποπεράτωσης του κτιρίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ωστόσο η μελέτη αυτή άλλαξε και συνεπώς και η καταλληλότητά του για την εν λόγω χρήση.  

Τόσο ο κ. Νίνος και αναλυτικότερα ο έτερος δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιώργος Μάλης, έθιξαν την ανάγκη το κτίριο να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό ή πνευματικό κέντρο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχος χώρος στο Δήμο Μήλου.

Ειδικότερα, ο κ. Μάλλης σημείωσε, πως «θεωρώ, ότι το κτίριο των Γερμανικών Ψυγείων, το φτιάξιμό του είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να αποκτήσει η Μήλος κάτι που της λείπει, να αποκτήσει πολιτιστικό κέντρο. Ένα δημοτικό πολιτιστικό κέντρο. Έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω, ότι πολλές ομάδες – θεατρικές, χορευτικές, πολιτιστικές εν γένει – πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις δραστηριότητές τους, παρ’ όλο που υπάρχει το συνεδριακό κέντρο. Ωστόσο, το συνεδριακό κέντρο αποτελεί έναν ιδιωτικό χώρο. Εμείς, ως Δήμος Μήλου, έχουμε υποχρέωση να διαθέτουμε ένα πολιτιστικό – πνευματικό κέντρο, όπου να μπορούν να γίνονται όλες αυτές οι δραστηριότητες. Νομίζω ότι είναι εξαιρετική περίπτωση τα Γερμανικά Ψυγεία και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να το δει ως προτεραιότητα».

«Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα αποφασίσουμε»

Λαμβάνοντας ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, το λόγο, θέλησε να επαναφέρει τη συζήτηση στο αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας, επάνω στο οποίο εξάλλου είχε κληθεί το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.

Όπως υπογράμμισε, χρησιμοποιώντας οξείς τόνους, «εδώ έρχεται η Τεχνική Υπηρεσία, έχοντας κάνει μία μελέτη, προκειμένου να φτιάξει αυτό το κτίριο και ζητά να εγκρίνουμε τη διαδικασία, προκειμένου να προχωρήσει. Αρχίσαμε να προτείνουμε, ο ένας ‘ας βάλουμε πολιτιστικό κέντρο’, ο άλλος ‘βάλε μέσα ελικόπτερο’. Δεν είναι πλειοδοσία εδώ μέσα, ώστε να λέμε ο καθένας τι θέλουμε. Εδώ καλούμαστε να κάνουμε συγκεκριμένη δουλειά. Θέλω σας παρακαλώ να το καταλάβετε».

Κλείνοντας, επανέλαβε, πως «η Τεχνική Υπηρεσία μας λέει, ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία είναι έτοιμα και μας κάνει γνωστή τη διαδικασία, πάνω στην οποία θα προχωρήσουμε. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, που θα κληθούμε να αποφασίσουμε, για το αν θα μπει μέσα πολιτιστικό κέντρο κλπ, θα πάρουμε απόψεις, θα δούμε τις ανάγκες. Έχουμε καταγράψει ήδη τις ανάγκες και ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να το κάνουμε». 

Ετικέτες: