Το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου αρνητικό στο σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για γεωθερμικό σταθμό στο νησί

Βροντερό όχι στη γεωθερμία

  • Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου, 2018 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 17 Ιαν. 2018 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Με ομόφωνη απόφαση παρά τις ελάσσονες διαφωνίες, εγκρίθηκε η εισήγηση του Δημάρχου Γεράσιμου Δαμουλάκη για ξεκάθαρη αρνητική στάση και επικαιροποίηση παλαιότερου σχετικού ψηφίσματος αναφορικά με το νέο γεωθερμικό σταθμό στη Μήλο, όπως αυτός περιγράφεται στο κατατεθέν στη διαβούλευση δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ.

Το θέμα της γεωθερμίας, πέρασε εσπευσμένα ως πρώτο στην ημερήσια διάταξη της 1ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2018, καθώς δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση ή γνωστοποίηση στη Δημοτική Αρχή του νησιού για το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ και ειδικότερα για το ρόλο που καλείται να παίξει η Μήλος ως προς την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών.

Προσπάθειες υπονόμευσης και εν κρυπτώ κινήσεις εις βάρος της Μήλου

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Μήλου σχολίασε την παντελή έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης και ΑΔΜΗΕ για την ύπαρξη του συγκεκριμένου πλάνου στη διαβούλευση, με κίνδυνο να περάσει απαρατήρητο από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επισημαίνοντας τα χωρία που αναφέρονται στη Μήλο και τη δημιουργία ενός εργοστασίου γεωθερμίας 120 MW, με παράλληλη αχρησία του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής του νησιού, σχολίασε ότι σύμφωνα με το πλάνο η Μήλος καλείται να δώσει ρεύμα στην υπόλοιπη Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά των Κυκλάδων.

Υπενθύμισε δε την εδώ και χρόνια διατυπωμένη άποψη να μην προχωρήσει η γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας στο νησί της Μήλου, και ειδικότερα στις ενέργειες του 2017, όταν η γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας χαρακτηρίστηκε “εθνικής σημασίας”, καθιστώντας αδύνατη την προσφυγή του Δήμου στη δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο θέμα.

“Η γεωθερμία στη Μήλο δεν είναι προς όφελος της πατρίδας μας, είναι προς όφελος άλλων” δήλωσε ο Δήμαρχος, παραμένοντας ακλόνητος στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα από το 2011. “Το θέμα δεν είναι πολιτικό είναι πολύ σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου” υπερθεμάτισε, δηλώνοντας την ξεκάθαρη άρνηση της Δημοτικής Αρχής “σε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια διατάραξης της ισορροπίας ενός νησιού που προχωράει με βήματα ανάπτυξης με σκοπό να παρουσιάσουν κάποιοι έσοδα στους ισολογισμούς του προκειμένου να γίνουν ελκυστικοί σε επενδυτές”.

Η μειοψηφία ζήτησε επιπλέον ενημέρωση

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας κ. Μικέλης και Ζούλιας εξέφρασαν κατ’ αρχήν τη σύμφωνη γνώμη τους για αρνητική στάση απέναντι σε ότι αποφασίζεται για το νησί ερήμην του, επεσήμαναν όμως ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενημέρωση επί του θέματος, προκειμένου να εξεταστούν τα όποια οφέλη από μία τέτοια πιθανότητα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μικέλης μίλησε για στοχοποίηση του νησιού λόγω της γεωθερμίας, αλλά και την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας σε κάθε συλλογική απόφαση, ζητώντας οργάνωση και ενημέρωση προς κάθε πλευρά.

Με τη σειρά του ο κ. Ζούλιας αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός εθνικού σχεδιασμού, στον οποίο η Μήλος ακόμα δεν έχει δώσει τίποτα και ότι η όποια αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πέφτει στο κενό καθώς οι εργασίες και οι αποφάσεις προχωράνε απρόσκοπτα. “Εμείς προτάσσουμε ένα όχι, που έχει στηριχτεί σε ένα πολύ κακό παρελθόν και σε ένα πείραμα που έγινε στον τόπο μας. Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα και δεν αντιμετωπίζεται πλέον με ένα ξερό όχι”, ανέφερε χαρακτηριστικά πυροδοτώντας αντιδράσεις από άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν από τους δημοτικούς συμβούλους ο κ. Μαρτάκης εξέφρασε παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης σε όποιον εξωτερικό παράγοντα έρθει να ασχοληθεί με τη γεωθερμία στο νησί, αλλά και στην ανάγκη να ακουστεί ο σφυγμός των πολιτών του νησιού επί του θέματος, με την παραίνεση ότι όποιος δημοτικός σύμβουλος δε μπορεί να ακολουθήσει τις επιταγές του κόσμου καλύτερα να παραιτηθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Μάλλης πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει δρομολογηθεί η ιστορία μέσω του ΑΔΜΗΕ είναι ξεκάθαρα αρνητικός και ότι η Μήλος αποτελεί ίσως το μοναδικό νησί με τόσο υψηλές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, οπότε θα μπορούσε να αποφευχθεί η περίπτωση της γεωθερμίας.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η τοποθέτηση της αντιδημάρχου κας Ζαμπέτας Τούρλου, η οποία τόνισε ότι το θέμα της γεωθερμίας στη Μήλο δεν έχει ξεχαστεί ποτέ, ενώ απευθυνόμενη στον κ. Ζούλια σχολίασε ότι όταν το κράτος παίρνει αποφάσεις χωρίς το δυναμικό παρόν της δημοτικής αρχής του τόπου μόνο με ξεκάθαρο όχι μπορείς να απαντήσεις. Επεσήμανε ότι στην παρούσα περίπτωση το όποια οφέλη δεν αφορούν το νησί της Μήλου, αντιθέτως πρόκειται για επιλογή μιας μη καθαρής πηγής ανανεώσιμης ενέργειας, που εκλύει ρύπους στην ατμόσφαιρα και προκαλεί σεισμικότητα, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν.

Λοιπές τοποθετήσεις από συμβούλους και πολίτες

Σε λοιπές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις επισημάνθηκαν από τον κ. Καβαλιέρο οι πιθανότητες καθίζησης εδάφους και μικροσεισμικότητας τις οποίες προκαλεί η γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας ενώ ο κ. Ζούλιας έσπευσε να διευκρινίσει ότι και η δική του στάση είναι αρνητική, αλλά απαιτείται απόλυτο ενημέρωση στον κόσμο, ακόμα και τοπικό δημοψήφισμα προκειμένου να είναι το όχι οργανωμένο. Τέλος, ο κ. Μικέλης επεσήμανε την αδράνεια της ενεργειακής επιτροπής, ζητώντας από την κα Τούρλου ενημέρωση για τις αναφερθείσες κινήσεις του Δήμου ως προς την ενεργειακή πολιτική.

Το λόγο πήρε πρώην μέλος της ενεργειακής επιτροπής ο οποίος μίλησε για το μέγεθος της μονάδας που απαιτεί ο ΑΔΜΗΕ θα πλήξει σημαντικό κομμάτι του κατοικημένου τμήματος του νησιού, ενώ θα προκύψουν θέματα ασφάλειας και υγείας καθώς και υψηλή πιθανότητα μικροσεισμικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν πολίτες επί του θέματος, με αναφορές στο ιστορικό προηγούμενο της Μήλου με τα γεωθερμικά πειράματα και τα τραγικά λάθη που συνέβησαν, αλλά και αντικρουόμενες απόψεις ως προς την άρνηση ενημέρωσης και τις τουριστικές επιπτώσεις.

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί”

Κατά τη δευτερολογία του ο Δήμαρχος, τόνισε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα από το κεντρικό κράτος και ότι και το 2011 η κατάσταση ήταν εξίσου κρίσιμη και η άρνηση των κατοίκων της Μήλου έγινε σεβαστή. “Η φωνή μας δεν είναι γνωμοδοτική, είναι πολύ ισχυρή” σχολίασε, κατηγορώντας την μειοψηφία για επιδερμική αντίληψη των πραγμάτων.

“Δε το συζητάμε, δεν υπάρχουν οφέλη” δήλωσε κατηγορηματικά ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι η Μήλος καλύπτεται σχετικά από το Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας που έχει υπογραφεί, ενώ στηλίτευσε όσους δήλωσαν ανεπαρκώς ενημερωμένοι, μιας και η ιστορία είναι παλιά και όποιος επιθυμούσε να ενημερωθεί είχε τη δυνατότητα. “Δε θα γίνουμε πειραματόζωα και δε θα παίξουμε τα παιχνίδια κανενός”, τόνισε.

Τέλος και προχωρώντας στη διαδικασία της ψήφισης ο κ. Δαμουλάκης, επισημαίνοντας ότι έχει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας του Μηλέικου λαού για την έκφραση αυτής της άρνησης, πρότεινε να διατυπωθεί μία ξεκάθαρη θέση στη διαβούλευση ότι η Μήλος εμμένει στην πρότερη θέση της με επικαιροποίηση του ψηφίσματος του 2011 και γνωστοποίηση του σε κάθε ενδιαφερόμενο, πρόταση η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα.
 

Το ψήφισμα:

«Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη: τις αρνητικές συνέπειες τέτοιων εγχειρημάτων, που έχει ήδη βιώσει ο Μηλέικος λαός, τη συλλογικά εκφρασμένη αγανάκτησή του, που έχοντας δεινοπαθήσει στο παρελθόν από τις προσπάθειες εκμετάλλευσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, δεν δέχεται να γίνει για μια ακόμα φορά πειραματόζωο, το αναφαίρετο δικαίωμα των Μηλίων να αποφασίζουν για τον τόπο τους και την υγεία τους, δηλώνει για μια ακόμη φορά με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, το ΟΧΙ του στην εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας στο νησί μας.
Καταδικάζει την αλαζονική, απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά των εμπλεκόμενων φορέων της Διοίκησης που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και ζητάει να κλείσει μια και δια παντός το θέμα της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας (εθνικής σημασίας) στη Μήλο».