Η Πάρος καλωσορίζει και πάλι, για τον Ιούλιο του 2019, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

“Ο κινηματογράφος είναι κομμάτι του πολιτισμού μας”

  • Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:17

Τη βούληση για καθιέρωση της διεξαγωγής σε ετήσια βάση ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο νησί, επιβεβαίωσε η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πάρου, για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, εξαήμερης διάρκειας, από 10 έως 15 Ιουλίου 2019.

Η Πάρος, έχοντας φιλοξενήσει, τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ του Δήμου Πάρου, διοργανώσεις κινηματογραφικού ενδιαφέροντος, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Paris Paros», ή το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, επιχειρεί να καθιερωθεί, ως προορισμός για το παγκόσμιο σινεμά, αφού, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δήμου Πάρου, το νησί θα αποτελέσει και φέτος το “σπίτι” του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, ενώ ο Δήμος θα αναλάβει τα έξοδα φιλοξενίας σημαντικών ονομάτων της έβδομης τέχνης.

Παράλληλα, αναμένονται σημαντικά οφέλη, σε ό,τι αφορά στην προβολή της Πάρου, αφού το Φεστιβάλ διαθέτει χορηγούς επικοινωνίας, με κοινό σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ανταποδοτικό όφελος µέσω προβολής του νησιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Πάρου, κ. Μάρκου Κωβαίου, “τον Ιούλιο του 2018, όπως θυµάστε, για πρώτη φορά στο νησί µας φιλοξενήθηκε αυτή η πραγµατικά εξαιρετική πολιτιστική δράση, το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου. Γνωρίζουµε ότι ο Κινηµατογράφος είναι ένα κοµµάτι του πολιτισµού µας. Ο κόσµος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει βραβευµένες ταινίες πρώτης προβολής και πραγµατικά του άρεσε, παρόλο που ήταν πρώτη φορά. Είχε µεγάλη προβολή το νησί µας και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό”

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Δήμαρχος πρότεινε, “το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου να κάνει πρεµιέρα τον Ιούλιο του 2019 µε 6 µέρες προβολών στην Πάρο, σε 3 χώρους, στην Παροικιά, στη Νάουσα και στις Λεύκες. Θα προβληθούν 15 ταινίες, 14 ντοκιµαντέρ και 22 µικρού µήκους. Οι περισσότερες από αυτές σε πρώτη προβολή. Επίσης, στους θερινούς κινηµατογράφους της Παροικίας, ΡΕΞ, του Αγίου Ιωάννη, Cine ΕΝΑΣΤΡΟΝ, θα προβληθούν µεγάλου µήκους ταινίες, επιλεγµένες από βραβευµένες ταινίες των µεγαλύτερων Φεστιβάλ του 2019. Παράλληλα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο θα προβληθούν ντοκιµαντέρ υπό το 3ο Πρόγραµµα «Echoes» αφιερωµένα στην προστασία του περιβάλλοντος του Αιγαίου. Σηµαντικό και αυτό”.

Τέλος, όπως επεσήμανε ο κ. Κωβαίος, “το πρόγραµµα θα περιλαµβάνει σχετικές διαλέξεις και παράλληλες δραστηριότητες”, ενώ οι ημερομηνίες διεξαγωγής που επιλέχθηκαν είναι από 10 έως 15 Ιουλίου 2019.

Καταλήγοντας την εισήγησή του, ο Δήμαρχος υπογράμμισε, πως “θα έχουµε ουσιαστικά ένα ανταποδοτικό όφελος µέσω προβολής του νησιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που πραγµατικά είναι πολύ σηµαντικό. Συγκεκριµένα σχεδιάζεται η φιλοξενία διακεκριµένων σκηνοθετών, δηµοσιογράφων και εκπροσώπων τηλεοπτικών καναλιών και ∆ιεθνών Φεστιβάλ, η προβολή της Πάρου µέσω από επικοινωνιακή καµπάνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό µε την υποστήριξη των χορηγών επικοινωνίας του φεστιβάλ, COSMOTE TV, SUNDANCE TV, National Geographic, Pepper Radio, MUBI, Αθηνόραμα, ΕΡΤ και άλλους. Η προβολή της Πάρου µέσα από τις συνεργασίες µε τα ∆ιεθνή Φεστιβάλ London Documentar Film Festival, Ivy Film 3 Festival, Les Arcs Film Festival κλπ. Η προβολή της Πάρου και του προγράµµατος του Φεστιβάλ σε 8 από τα πιο αναγνωρισµένα Αµερικανικά Πανεπιστήµια, µέσω του δικτύου συνεργατών του Φεστιβάλ (Brown, Columbia, Cornell, Drtmouth, Harvard, Princeton, Pennsylvania, Yale)”.

Σημειώνεται, πως η δαπάνη της συγκεκριµένης διοργάνωσης θα περιλαµβάνει τα έξοδα φιλοξενίας καλεσµένων, δηµοσιογράφων και χορηγών επικοινωνίας, τη δηµιουργία προωθητικού διαφηµιστικού υλικού και προώθησή του, καθώς και την γενικότερη προβολή της δράσης σε Ελλάδα και εξωτερικό και ο Δήμος Πάρου, παρόλο που είχαν αιτηθεί περισσότερα χρήματα οι διοργανωτές, ανέλαβε να διαθέσει το ποσό των 15.000 ευρώ.

Σημαντικές συνεργασίες, διεθνής εμβέλεια και ποιότητα

Το Aegean Film Festival αποτελεί μία “γιορτή” του σινεμά και ένα σημείο συνάντησης δημιουργών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ, με εργαλεία τη δημιουργικότητα, την αγάπη για τον πολιτισμό και στόχο την προώθηση του ανεξάρτητου κινηματογράφου, δημιουργείται ένας κόμβος, σε συνεργασία πάντοτε με τους τοπικούς φορείς του κάθε τόπου διεξαγωγής, για προβολές, σεμινάρια, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις, αποτελώντας με αυτό τον τρόπο ένα πολιτιστικό δρώμενο διεθνούς εμβέλειας και ποιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το 2018 σηματοδότησε την εξέλιξη του φεστιβάλ, ενώνοντας τα νησιά και εγκαθιστώντας στο Αιγαίο ένα διεθνές σηµείο συνάντησης για τους παράγοντες του κινηματογράφου, με τις διεθνείς συνεργασίες του φεστιβάλ, να δηµιουργούν µία πλατφόρµα στο Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, οι συνεργασίες του 2018 περιλαμβάνουν το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Σύρου (SIFF), το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηµατογράφου (MFI), το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Βαλέττας, το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Ivy League, το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ του Λονδίνου (LIDF) και το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Ολυµπίας για Παιδιά και Νέους.

Ετικέτες: