Ο Δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος, τον οποίο εμπιστεύθηκαν για έβδομη θητεία οι δημότες του νησιού, μιλά στην Κοινή Γνώμη

Μικρός Δήμος με μεγάλα έργα

Το ακτοπλοϊκό ζήτημα κρίνει ο Δήμαρχος Ανάφης ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, που εδώ και αρκετά χρόνια ταλαιπωρεί τους Αναφιώτες, δεσμευόμενος να παλέψει για την καλύτερη σύνδεση του νησιού, ενώ παράλληλα, μιλά για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για τη νέα θητεία.

Από την πρώτη κιόλας Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι πολίτες της Ανάφης επέλεξαν ο νυν Δήμαρχος, κ. Ιάκωβος Ρούσσος, να συνεχίσει το έργο του για το νησί, εκλέγοντάς τον με ποσοστό 62,18%, δίνοντάς του την ευκαιρία να παραμείνει για 7η θητεία στο “τιμόνι” του Δήμου.

Ο κ. Ρούσσος τονίζει, πως η Ανάφη έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο υποδομών, έχοντας εξασφαλίσει μεγάλη απορροφητικότητα σε χρηματοδοτήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αυτή τη στιγμή ταλανίζει την Ανάφη, ο Δήμαρχος κρίνει, πως αφορά στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, οι οποίες αν και δεν εμπίπτουν στην άμεση αρμοδιότητα του Δήμου, δεσμεύεται να πιέσει ακόμη δυναμικότερα, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των τοπικών βουλευτών, αλλά και οποιουδήποτε φορέα χρειαστεί, ώστε να λυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Οι προτεραιότητες της νέας θητείας

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, “ήδη, έχει δημοπρατηθεί και ξεκινά το τουριστικό μας καταφύγιο, ένα από τα σημαντικότερα έργα, που έχουν γίνει για τον τόπο μας. Ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 5.500.000 ευρώ, με την πρώτη φάση να κοστολογείται στα 2.500.000 ευρώ. Η ανάθεση στον εργολάβο έχει γίνει και άνευ απροόπτου, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, η υλοποίηση θα έχει ξεκινήσει”.

Όπως εξηγεί, “είμαστε ένας προορισμός, που ελκύει κάθε καλοκαίρι πάρα πολλά κότερα και τουριστικά σκάφη, για τα οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δυνατότητα ελλιμενισμού. Χτες ακόμη, είχαμε περίπου 10 τουριστικά σκάφη, τα οποία είχαν αγκυροβολήσει αρόδου, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μη μπορούν εύκολα να βγουν έξω και να περιηγηθούν στο νησί. Θεωρώ, ότι όταν τελειώσει πια το τουριστικό καταφύγιο – θέλω να πιστεύω μέσα στους επόμενους 6-7 μήνες – θα μας φέρει ένα πολύ μεγάλο εισόδημα και σίγουρα θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, το οποίο είναι και το ζητούμενο σε αυτή τη φάση”.

“Το κομμάτι του τουρισμού το έχουμε ανάγκη”, επισημαίνει ο Δήμαρχος, καθώς συμβάλλει στην οικονομία του νησιού, αφού “στο νησί μας περνούν 15-20 κότερα μέρα παρά μέρα, οι επισκέπτες από τα οποία, θα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν στο νησί. Σε ένα νησί σαν την Ανάφη, που έχει 250 κατοίκους, το οικονομικό όφελος θα είναι πάρα πολύ μεγάλο”.

Παράλληλα όμως, το καταφύγιο, σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο και για τον ντόπιο πληθυσμό και συγκεκριμένα για τους πολλούς αλιείς, οι οποίοι θα έχουν ένα ασφαλές αγκυροβόλιο, ώστε να μην αναγκάζονται κάθε χρόνο να ανελκύουν τα σκάφη τους το χειμώνα, για να τα προστατεύσουν.

Ως επόμενη προτεραιότητα, ο Δήμαρχος θέτει την ολοκλήρωση του πεδίου προσγειώσεως της Ανάφης. “Το οραματιστήκαμε, το ξεκινήσαμε και έχει πλέον φτάσει σε ένα πολύ σωστό σημείο και θέλω να πιστεύω, ότι και αυτό, μέσα στο επόμενο ένα ή ενάμιση έτος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Θα λέγαμε, ότι σε ένα ποσοστό περί το 80% έχουν προχωρήσει οι σκαπτικές εργασίες. Είναι ένα μικρό πεδίο προσγείωσης για μικρά αεροσκάφη, το οποίο μπορούμε επίσης να εκμεταλλευτούμε τουριστικά, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Αερολέσχες”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή ο Δήμος έχει προχωρήσει στην αγορά οικοπέδου και συντάσσεται η σχετική μελέτη, “για να κάνουμε ένα νέο, σύγχρονο και άνετο Περιφερειακό Ιατρείο. Τη μελέτη έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών, ενώ επίσης, θα μας βοηθήσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Χατζημάρκος, να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης”.

Παράλληλα, “ο Δήμος αγόρασε οικόπεδο 25 στρεμμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, για τον οποίο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο των μελετών”.

Ο Δήμαρχος υπογραμμίζει, πως σε γενικές γραμμές γίνονται αρκετά έργα στο νησί, με τα περισσότερα ζητήματα υποδομών να έχουν ήδη δρομολογηθεί. “Αναλογικά με τον πληθυσμό μας, εδώ και αρκετά χρόνια, είμαστε ίσως και ο πρώτος Δήμος αναφορικά με την απορρόφηση χρηματοδοτήσεων. Έχουμε κάνει προβλήτες, λιμάνια, έργα αρκετών εκατομμυρίων, έχουμε οδικό δίκτυο γύρω στα 80 χιλιόμετρα, απ' άκρη σ' άκρη το νησί έχει νερό. Αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υποδομές υγείας, το νησί μας δεν θα αντιμετωπίζει κανένα μεγάλο πρόβλημα”.

Ως εκ τούτου, για τον κ. Ρούσσο, ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στις προσπάθειες για την ανάπτυξη του τουρισμού της Ανάφης, ο οποίος αποτελεί και την κύρια πηγή εισοδήματος για τους πολίτες του νησιού.

Αγκάθι” που “πληγώνει” τον τουρισμό το ακτοπλοϊκό

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, το κυριότερο πρόβλημα, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η Ανάφη αφορά στην ακτοπλοΐα.

Ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο παράδειγμα επισημαίνει, ότι “γνωρίζαμε ότι από τις 9 του μήνα ξεκινά ένα δρομολόγιο της Blue Star και μέχρι σήμερα [σ.σ. 6/6] δεν έχει απαντήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Υπουργείο και εν τέλει μπορεί και να μη μπει το συγκεκριμένο πλοίο. Έχουμε μπει σε ένα δίλημμα και η σεζόν έχει ξεκινήσει και εμείς δεν ξέρουμε τι πλοία θα έχουμε στο νησί για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο”.

“Η ανοχή και η υπομονή έχουν τα όριά τους στο θέμα αυτό”, δηλώνει ο Δήμαρχος Ανάφης, “δεν μπορεί να έρχεται Ιούνιος και να μην έχουν αναρτηθεί ακόμη τα δρομολόγια του καλοκαιριού. Και σήμερα που επικοινώνησα με το Υπουργείο Ναυτιλίας – διότι έχουμε καθημερινή επικοινωνία – τους είπα, ότι καλύτερο θα ήταν το πλοίο τελικά να μη μπει. Ούτως ή άλλως, χωρίς να μπορεί να υπάρχει προγραμματισμός, ένα πλοίο της τελευταίας στιγμής, δεν θα εξυπηρετήσει, ούτε τους ντόπιους, ούτε τους επισκέπτες. Θα είναι ένα πλοίο-φάντασμα που άδειο θα έρχεται και άδειο θα φεύγει, έχοντας πάρει την επιδότηση της άγονης γραμμής, χωρίς όμως να εξυπηρετεί το νησί”.

Ο κ. Ρούσσος τονίζει, πως ο προγραμματισμός, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της καλοκαιρινής περιόδου, οφείλει να γίνεται έγκαιρα, να ξεκινά με το κλείσιμο της σεζόν, τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, ώστε από τους πρώτους μήνες της σεζόν τα προγράμματα να είναι εγκεκριμένα, αναρτημένα και διαθέσιμα στους επισκέπτες, που με τη σειρά τους προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Δήμαρχο, ο επισκέπτης, ακόμη και να αποφασίσει να επισκεφτεί την Ανάφη, δεν μπορεί να κλείσει εισιτήρια, εφόσον τα καλοκαιρινά δρομολόγια δεν “φαίνονται” στο σύστημα.

“Αν δει κανείς τα χρήματα που δαπανώνται, προκειμένου να έχει πλοία η Ανάφη, θα συμπεράνει ότι το νησί θα έπρεπε σχεδόν κάθε μέρα να έχει πλοίο. Είναι πολλά τα χρήματα που δίνει το ελληνικό Δημόσιο και δεν υπάρχει η απαραίτητη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών, απλά και μόνο λόγω κακού προγραμματισμού”, τονίζει.

Δεσμεύεται δε, όσο το δυνατόν πιο δραστικά και δυναμικά, με τη συμβολή της ΠΝΑι, των τοπικών βουλευτών, της αντιπολίτευσης και οποιουδήποτε άλλου φορέα, να επιδιώξει την άσκηση πιέσεων, προκειμένου να δοθεί λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Έβδομη θητεία, με συνεργασία για το καλό του νησιού

Τέλος, ο κ. Ρούσσος απηύθυνε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους κατοίκους του νησιού, “που για έβδομη φορά με εκλέγουν εδώ. Από τις 8 φορές που έχουμε θέσει υποψηφιότητα, μας έχουν εμπιστευθεί τις επτά”.

Διαβεβαίωσε, πως “σε εμάς εδώ δεν υπάρχει θέμα κακόπιστης αντιπολίτευσης. Και τα άλλα παιδιά, που έθεσαν υποψηφιότητα, είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν για το καλό του νησιού. Όλοι μαζί θα “ανεβάσουμε μανίκια” και θα κοιτάξουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες στον τόπο και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για το νησάκι μας”.

Ετικέτες: