Αποδέχτηκε τη χρηματοδότηση ο Δήμος Μήλου για το έργο του εκσυγχρονισμού του Δημοτικού Σταδίου Μήλου, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2020

Στάδιο εφάμιλλο των Μηλίων αθλητών

Προχωρά προς υλοποίηση έως τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους το Δημοτικό Στάδιο Μήλου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει επίσημους αγώνες στίβου, εξυπηρετώντας τους Μηλίους αναγνωρισμένους αθλητές και προσφέροντας την ευκαιρία σε νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον κλασσικό αθλητισμό.

Το θέμα ήλθε προς συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, όπου το Σώμα κλήθηκε να αποδεχτεί τη χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ, από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, από εθνικούς πόρους, με τον απερχόεμνο Δήμαρχο, κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη να τονίζει προς τους νυν αλλά και νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους, καθώς και το νέο Δήμαρχο Μήλου, κ. Μιχάλη Μικέλη, πως ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί με γρήγορες διαδικασίες, για το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε η Μήλος να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες το 2021, αλλά και να δώσει έναν κατάλληλο χώρο στους νέους αθλητές του νησιού.

Συνολική αναβάθμιση

Την εισήγηση για το θέμα της αποδοχής χρηματοδότησης ανέλαβε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μήλου, κ. Μάρκος Τασιόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, πως “το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε την πρόσκληση 4 με αρ. Πρωτ. 2225/14-1-19 για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, στον άξονα προτεραιότητας 2 «Κοινωνικές και Πολιτιστικές Υποδομές» και τίτλο πρόσκλησης «Κατασκευή, Επισκευή και Συντήρηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων των Δήμων»”.

Συνεχίζοντας ανέφερε, ότι “η πρόσκληση αυτή αφορούσε στη χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των Δήμων, καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης αυτών, που στόχο έχει τη βελτίωση των εν λόγω υποδομών και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με την αρ. 4/2019 απόφαση ενέκρινε την υποβολή αιτήματος από το Δήμο Μήλου για την ένταξη προς χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και επίστρωση με συνθετικό τάπητα περιμετρικού στίβου του Δημοτικού Σταδίου Μήλου», με προϋπολογισμό 855.000 ευρώ στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, καθώς και κάλυψη με ίδιους πόρους του επιπλέον ποσού ύψους 255.000 ευρώ που προκύπτει από τη διαφορά προϋπολογισμού του έργου και του ανώτατου ποσού χρηματοδότησης που ορίζει η εν λόγω πρόσκληση, που είναι 600.000 ευρώ.

Με την υπ' αριθμ.πρωτ. 43910/7-6-2019 Υπουργική Απόφαση, εντάχθηκε στο πρόγραμμα του “Φιλόδημου” η σχετική πράξη και το Δημοτικό Συμβούλιο παρακαλείται όπως λάβει απόφαση για την αποδοχή της χρηματοδότησης, ποσού 600.000 ευρώ.

Το έργο αφορά στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού σταδίου Μήλου και ειδικά του χώρου διενέργειας των αθλημάτων του στίβου.

Όπως είχε τονιστεί σε προηγούμενη εισήγηση, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αθλητών - κυρίως παιδιών - της Μήλου που ασχολούνται με τα αγωνίσματα του στίβου με αποτέλεσμα οι ντόπιοι αθλητές, οι οποίοι προπονούνται στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, να έχουν κερδίσει πανελλήνια πρωταθλήματα, ενώ ο Δήμος Μήλου κατάφερε επίσης να αναλάβει τη διοργάνωση των Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων για το έτος 2021.

Οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν είναι οι εξής:

  • Εκσκαφές, χωματουργικές εργασίες υφιστάμενων εγκαταστάσεων και αποξήλωση τμήματος παλαιάς περίφραξης.

  • Σκυροδέτηση τμημάτων νέας περίφραξης.

  • Νέα λιθοδομή στη νοτιοανατολική πλευρά της εγκατάστασης (επέκταση)

  • Κατασκευή και τοποθέτηση νέας περίφραξης περιμετρικά του στίβου και στην εξωτερική πλευρά του σταδίου.

  • Κατασκευή υπόβασης και βάσης οδοστρωσίας στο τμήμα που θα επιστρωθεί με το συνθετικό τάπητα (ταρτάν) και στην είσοδο του σταδίου.

  • Κατασκευή ασφαλτικού τάπητα στο τμήμα που θα επιστρωθεί με το συνθετικό τάπητα (ταρτάν) και στην είσοδο του σταδίου.

  • Επίστρωση επιφανειών στίβου με συνθετικό τάπητα.

  • Κατασκευή υποδομών αγωνισμάτων κονίστρας.

«Η Μήλος να μπει στο χάρτη του στίβου»

Λαμβάνοντας το λόγο, ο απερχόμενος Δήμαρχος Μήλου, κ. Δαμουλάκης, ανέφερε, πως το θέμα ήταν να συζητηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ωστόσο αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία και για το λόγο αυτό απέστειλε επιστολή προς το προεδρείο του Δ.Σ., ώστε να επαναληφθεί η συνεδρίαση έχοντας την απαραίτητη προσέλευση, καθώς, όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος να κινηθεί άμεσα σε σχέση με το ζήτημα του Δημοτικού Σταδίου Μήλου.

«Είναι μία προσπάθεια πολλών χρόνων του Δήμου μας και μία μελέτη, την οποία η Τεχνική Υπηρεσία χρόνια προσπαθεί να φτιάξει και να ολοκληρώσει, προκειμένου να διεκδικεί η Μήλος το ταρτάν που χρόνια το ακούγαμε, αλλά τελικά δεν το βλέπαμε και να αποκτήσει ένα στάδιο εφάμιλλο των άλλων νησιών και της υπόλοιπης Ελλάδας», επεπσήμανε ο κ. Δαμουλάκης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αθλήτρια από τη Μήλο, Μαρία Καβαλιέρου, της Εθνικής Ελλάδας, που κατάφερε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν πριν λίγες ημέρες να διακριθεί ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές της Ευρώπης, στο άλμα εις τριπλούν.

Όπως τόνισε ο απ. Δήμαρχος, το έργο «έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Πολλοί δεν το γνωρίζουν αυτό, αλλά με αυτό το νόμο του 4412/2016 και τους χρόνους με τους οποίους προχωρούν τα έργα, θα είναι αμαρτία αν μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, να έχουν έρθει τόσα πολλά χρήματα και να μη μπορέσουμε να τα πάρουμε, ώστε να φτιάξουμε το γήπεδό μας και να διαθέτει το νησί ένα σωστό γήπεδο».

Επιπλέον συμπλήρωσε, ότι «υπάρχει ακόμη ένα ποσό, ύψους 150.000, τα οποία μας έδωσε απευθείας χρηματοδότηση το Υπουργείο Αθλητισμού. Ο εργολάβος έχει ήδη έρθει και έχει εγκατασταθεί. Θα πρέπει όλες οι διεργασίες από πλευράς Δήμου να είναι πάρα πολύ γρήγορες, διότι ο διαθέσιμος χρόνος είναι πολύ λίγος, αφού αν παραμείνει ο ν. 4412/2016 ίσως και να κινδυνεύσει το έργο», με αποτέλεσμα «να μείνουμε εκτός σε μία πολύ μεγάλη διοργάνωση και μιλώ για τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες του 2021, που έχει πάρει ο Δήμος μας, έχουν όλα προετοιμαστεί προκειμένου να τους υποδεχτούμε, να τους οργανώσουμε και πλέον η Μήλος να μπει στο χάρτη του στίβου».

Κλείνοντας, ο κ. Δαμουλάκης θέλοντας να τονίσει τη σημαντικότητα του έργου της αναβάθμισης του Δημοτικού Σταδίου Μήλου, υπογράμμισε, ότι «το ποσό θα μπορούσαμε να το διαθέσουμε για οποιοδήποτε έργο αθλητισμού και ήρθα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σας είπα, ότι δεν με ενδιαφέρει αν θα γίνει το κολυμβητήριο, για το οποίο υπάρχουν μελέτες, όμως θα πρέπει να προχωρήσει αυτό το έργο που το θεωρώ προσωπικά πολύ πιο σημαντικό, διότι έχουμε τα παιδιά που είναι αθλητές».

Ετικέτες: