Προβληματισμό εκφράζουν πολίτες της Πάρου, σχετικά με την κατάσταση του κυττάρου του ΧΥΤΑ, καθώς επίσης και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο κύτταρο

«Να αξιοποιήσουμε χωρίς να καταστρέψουμε»

Αρκετοί είναι οι πολίτες, αλλά και οι φίλοι της Πάρου, που εκφράζουν την ανησυχία τους, σχετικά με το κατά πόσο τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες ταφής, στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο νησί, με το Δήμαρχο να απαντά, πως τηρούνται οι διαδικασίες, ωστόσο ο Δήμος εστιάζει στη λύση της ανακύκλωσης για μείωση του όγκου των αποβλήτων.

Ο διάλογος ξεκίνησε από τον κ. Χρίστο Γεωργούση, ο οποίος όπως διευκρίνισε, επισκέφτηκε τον ΧΥΤΑ, έπειτα από παραίνεση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, κ. Κώστα Ροκονίδα και στη συνέχεια μοιράστηκε φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εξέφρασε τον προβληματισμό του, σχετικά με το αν γίνεται σωστά η ταφή των απορριμμάτων και αν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτές τις πρακτικές, όπως και πολλοί ακόμη χρήστες. Παράλληλα, σημείωσε πως η οσμές είναι αποπνικτικές, εκφράζοντας ανησυχία για τους εργαζομένους στο κύτταρο.

«Διαισθάνθηκα όμως κάποιον κίνδυνο τόσο από τη μυρωδιά (ακόμα με ταλαιπωρεί μετά τόσες μέρες), όσο και από την εν γένει ανεξέλεγκτη κατάσταση», σημειώνει στην ανάρτησή του, ξεκαθαρίζοντας, πως δεν επιθυμεί να ρίξει ευθύνες, αλλά απευθυνόμενος προς όλα τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου της Πάρου, τους παρακινεί να επισκεφτούν το κύτταρο, προκειμένου να σχηματίσουν άποψη, ώστε να υπάρξουν κατάλληλες ενέργειες για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγει το νησί.

Πρόληψη, επανάχρηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση”

Στην ανάρτηση του κ. Γεωργούση απάντησε ο πρώην ευρωβουλευτής των “Πρασίνων - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία” και περιβαλλοντολόγος, κ. Νίκος Χρυσόγελος.

Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσόγελος, αναφορικά με τη φύση των χώρων ταφής, “αφορούν στα υπολείμματα και μόνο κάτι που σημαίνει ότι εκεί θα πρέπει να καταλήγει μόνο ότι δεν μπορεί να κομποστοποιηθεί, να επαναχρησιμοποιηθεί κι ανακυκλωθεί. Αυτό σημαίνει όχι πάνω από 10% των απορριμμάτων”.

Προειδοποίησε μάλιστα, πως “σε καμία περίπτωση πλέον δεν θα δοθούν ευρωπαικοί πόροι για κατασκευή νέου χώρου αφού η ευρωπαική νομοθεσία δεν επιτρέπει πλέον την διάθεση ευρωπαικών πόρων για ταφή”.

“Όταν άλλες περιοχές και χώρες έχουν μειώσει τα σκουπίδια τους κατά 80-90% με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, είναι αυτονόητο ότι εμείς στα νησιά που έχουν ευαίσθητο οικοσύστημα και περιορισμένο χώρο θα έπρεπε να έχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους χθες, όχι να μιλάμε ακόμα για το αν γίνεται σωστή ταφή”, υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Χρυσόγελος τάχθηκε υπέρ της πολιτικής “πληρώνω όσο πετάω” προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος της ανακύκλωσης και να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων.

«Σύμφωνα με την ΜΠΕ οι συνθήκες στον ΧΥΤΑ»

Μετά από επικοινωνία της εφημερίδας, στους προβληματισμούς των πολιτών απάντησε ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος διαβεβαίωσε, πως υπάρχει ενεργή επιτροπή ελέγχου του ΧΥΤΑ, η οποία διενεργεί ελέγχους τακτικά.

«Φέτος η Πάρος βιώνει τεράστια τουριστική ανάπτυξη και πραγματικά ο όγκος των απορριμμάτων είναι τεράστιος, συγκριτικά με άλλα χρόνια», σημειώνει ο Δήμαρχος, τονίζοντας, πως «ο Δήμος τηρεί σαφέστατα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία υπάρχει για το κύτταρο».

«Το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι, ότι το υπάρχον κύτταρο δεν έχει και πολλά χρόνια ζωής ακόμη», επισημαίνει, δηλώνοντας, πως «έχουμε προχωρήσει σε μελέτες για τη δημιουργία δεύτερου κυττάρου, όπως επίσης και για τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Επόμενο βήμα, είναι να αναζητήσουμε πηγές χρηματοδότησης, το οποίο είναι και το μεγάλο στοίχημα».

Επίσης, ο κ. Κωβαίος τόνισε, πως «στο ΧΥΤΑ της Πάρου υπάρχει μηχανικός ασφαλείας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τήρηση όλων των κανόνων, που διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων, τόσο στα απορριμματοφόρα, όσο και στο χώρο του ΧΥΤΑ», ενώ διαβεβαίωσε, πως οι εργαζόμενοι στο κύτταρο δεν προσπαθούν να αποφύγουν τη θέση εργασίας τους, κάτι που σημαίνει, πως είναι ικανοποιημένοι. «Δε λέμε ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε σαλόνια, φυσικά βρίσκονται κοντά σε απορρίμματα και οι δυσκολίες στη φύση της δουλειάς είναι σαφέστατα επιβαρυντικά στοιχεία και αυτό αναγνωρίζεται, γι' αυτό και λαμβάνουν σχετικό επίδομα. Από κει και πέρα, η εργασία των υπαλλήλων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», επισημαίνει ο Δήμαρχος.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κωβαίος, «ο Δήμος Πάρου είναι ένας από τους πρώτους που έφτιαξε ΧΥΤΑ. Μάλιστα, φτάσαμε σε σημείο το υπάρχον κύτταρο της Πάρου να γεμίζει, την ίδια στιγμή που άλλοι Δήμοι δεν έχουν καν χωροθετήσει ακόμη χώρο, λειτουργούν με χωματερές. Εμείς βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο».

Παράλληλα, «έχουμε αγοράσει επτά καινούρια οχήματα για την Καθαριότητα, αλλά και απορριμματοφόρα, με χρήματα του Δήμου, που διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, τα οποία ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει, καθώς περιμένουμε τους κρατικούς αριθμούς κυκλοφορίας», σημείωσε σχετικά με τη μέριμνα του Δήμου για τον τομέα.

Προσπάθεια για αύξηση της ανακύκλωσης

Για τον Δήμαρχο Πάρου, ωστόσο, το μεγάλο “στοίχημα” βρίσκεται στην ανακύκλωση, για την οποία ο Δήμος Πάρου έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, τόσο με τη συμμετοχή του σε διάφορα προγράμματα, όσο και με καμπάνιες ευαισθητοποίησης να αυξήσει.

«Φέραμε ένα μηχάνημα, το οποίο έκανε ανάλυση των απορριμμάτων, τα οποία έχουν όλα αυτά τα χρόνια ταφεί στον ΧΥΤΑ και τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο ευχάριστα. Είδαμε, ότι το 70% των απορριμμάτων, που βρίσκονται εκεί, θα μπορούσαν να έχουν ανακυκλωθεί», αναφέρει ο κ. Κωβαίος.

Όπως λέει, «αυτή τη στιγμή η Πάρος βρίσκεται κατά πολύ πάνω από τον ελληνικό μέσο όρο, όσον αφορά στην ανακύκλωση, ωστόσο θέλουμε ακόμη πολλή δουλειά», ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί και δεύτερο απορριμματοφόρο από τον ΕΟΑΝ.

Υπογραμμίζει δε, πως «με την συνεργασία του Δήμου μας με την Common Sea, τη WATT και τη WWF στοχεύουμε να γίνουμε ένα νησί πρότυπο, το πρώτο όπου θα σταματήσει η κατανάλωση του πλαστικού».

«Ως Δήμος έχουμε ξεκινήσει την ευαισθητοποίηση από τις μικρές ηλικίες. Έχουμε δημιουργήσει τρία παραμύθια για τα Παριανόπουλα, με θέμα την ανακύκλωση, όπως επίσης και θεατρικές παραστάσεις, που περνούν περιβαλλοντικό μήνυμα. Επίσης, κάναμε και διαγωνισμό ανακύκλωσης στα σχολεία, κατά τον οποίο σε όποιο παιδί από κάθε σχολείο έφερνε τα περισσότερα ανακυκλώσιμα πήρε και ένα ποδήλατο. Γίνεται μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς, διότι εκεί “ποντάρουμε”», αναφέρει ο κ. Κωβαίος.

Έντονη πίεση λόγω υποστελέχωσης

Ωστόσο, σύμφωνα με το Δήμαρχο, «δεν έχουμε όσους ανθρώπους χρειαζόμαστε για τη δουλειά, η Υπηρεσία Καθαριότητας είναι υποστελεχωμένη. Περιμένουμε εναγωνίως τους ανθρώπους από τη λεγόμενη κατηγορία Κ3, η πρόσληψη των οποίων θα μας δώσει πραγματικά “ανάσα”. Φέτος υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, και το λέμε ξεκάθαρα, διότι δεν μας αρέσει να κρυβόμαστε. Με το υπάρχον προσωπικό καλύπτονται πολύ δύσκολα οι τεράστιες ανάγκες του νησιού, παρά το γεγονός, ότι από την πλευρά των υπαλλήλων γίνεται υπερπροσπάθεια και τους ευχαριστώ πολύ γι' αυτό, ώστε να καλύψουν τον τεράστιο όγκο των απορριμμάτων. Διατηρούμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, σε σχέση με άλλα νησιά, στην καθαριότητα, αλλά ο όγκος είναι τεράστιος και αυτό οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των τουριστικών ροών προς το νησί».

Δεσμεύτηκε τέλος, ότι «μεριμνούμε συνεχώς, ώστε να μη γίνουμε κι εμείς ένας ακόμη υπερκορεσμένος τουριστικός προορισμός. Έχουμε δώσει σε μελετητή, σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο, προκειμένου να εκπονηθεί μία μελέτη βιώσιμης ανάπτυξης. Να αναλυθούν τα στοιχεία και να μας πουν τι γίνεται και προς τα πού οδεύουμε, μέχρι πού πρέπει να πάμε και που πρέπει να δράσουμε, ώστε να μην καταστρέψουμε το νησί. Να το αξιοποιήσουμε ναι, χωρίς όμως να το καταστρέψουμε».

Παρέμβαση για το ΧΥΤΑ και από τη Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση, που αποτελεί την ισχυρή αντιπολίτευση του κ. Κωβαίου.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίωνση:

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης αποτελούμενη από τον επικεφαλής της Κώστα Ροκονίδα νεοεκλεγμένους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους και μέλη της , επισκέφθηκε τον Χ.Υ.Τ.Α. τη Τρίτη 13 Αυγούστου, όπου ενημερώθηκε σχετικά από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Η αντιπροσωπεία είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει την επικρατούσα κατάσταση όπως τον κορεσμό του 1ου κυττάρου, την ελλιπή συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων, την ακινησία πανάκριβων μηχανημάτων, την έλλειψη προσωπικού, την τραγική κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου από τα διάσπαρτα πλαστικά και τους κινδύνους υγείας για τους εργαζόμενους του δήμου στην καθαριότητα.

Επαληθεύσαμε αυτά που τονίζαμε προεκλογικά για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής σε σχέση με την καθυστέρηση για πολλά χρόνια της μελέτης του δεύτερου κύτταρου και της μονάδας κομποστοποίησης. Μόνο εφησυχασμό δεν μπορεί να δημιουργούν οι σκέψεις της δημοτικής αρχής για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας κατάστασης, που η ίδια με την πολιτική της έχει δημιουργήσει.

Εκφράζουμε ταυτόχρονα την ανησυχία μας για το ενδεχόμενο να έχει τραυματιστεί η μεμβράνη στεγανοποίησης του κυττάρου, με ορατό τον κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, και για το λόγο αυτό θα ζητήσουμε άμεσα την διερεύνηση αυτού του ενδεχόμενου.

Ετικέτες: