Τη μικρή αύξηση τελών, ώστε να υπάρξει δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού αλλά και να βελτιωθούν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, αποφάσισε ο Δήμος Μήλου

Αύξηση τελών για ποιότητα υπηρεσιών

Διαξιφισμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου, προκάλεσε η απόφαση της δημοτικής αρχής να επιβάλλει αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη, προκειμένου, όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος, το νησί να καταφέρει να διαθέτει αποτελεσματικές και χρήσιμες υπηρεσίες στους δημότες και επισκέπτες του.

Ανέβηκαν οι τόνοι, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, καθώς η δημοτική αρχή του Δημάρχου, κ. Μανώλη Μικέλη και η μείζων μειοψηφία του πρώην Δημάρχου, κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη, πρότειναν διαφορετικές μεθόδους, προκειμένου ο Δήμος να διαχειριστεί τα ανταποδοτικά τέλη και υπηρεσίες του.

Ο κ. Δαμουλάκης επέμεινε, ότι, όπως γινόταν επί δημαρχίας του, η Οικονομική Υπηρεσία όφειλε να πραγματοποιήσει συντηρητική διαχείριση των πόρων του Δήμου από τα ανταποδοτικά, προκειμένου να μην καταφύγει στη λύση της αύξησης των τελών.

Στον αντίποδα, τόσο η δημοτική αρχή, όσο και άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας συνηγόρησαν, πως αφενός η αύξηση είναι ελάχιστη και δεν θα επιβαρύνει τους δημότες και τους επιχειρηματίες του νησιού, ενώ αφετέρου, θα βοηθήσει, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και συνεπώς να αυξηθεί και η ποιότητα των υπηρεσιών, που προσφέρει ο Δήμος σε ζητήματα όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και η διαχείριση των λυμάτων.

«Αναγκαστική η αύξηση ώστε η Μήλος να είναι καθαρή»

Δεδομένου, ότι όπως ακούστηκε από την εκπρόσωπο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, απαιτήθηκε, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του οικ. έτους 2020, να αντληθούν χρήματα από το αποθεματικό του Δήμου, προκειμένου να ισοσκελιστούν οι ανταποδοτικές δαπάνες με τα ανταποδοτικά έσοδα, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μάλης, σημείωσε, πως δεν είναι φετινό φαινόμενο, και πως παρά το γεγονός ότι ο Δήμος κάθε χρόνο χρηματοδοτεί, οι υπηρεσίες δεν είναι ποιοτικές, ενώ έκλεισε σημειώνοντας, ότι θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να μεριμνήσει, ώστε τα ανταποδοτικά να είναι ισοσκελισμένα και ανεξάρτητα.

Απαντώντας, ο Δήμαρχος, κ. Μικέλης, επεσήμανε, ότι κατά βάση συμφωνεί και πως αναγνωρίζει, ότι στο ξεκίνημα της νέας δημοτικής αρχής είναι ό,τι χειρότερο να ανακοινώνονται αυξήσεις. Ενημέρωσε, ότι η λειτουργία του δεματοποιητή αύξησε πάνω κατά 120.000 ευρώ τις δαπάνες, εκτοξεύοντας έτσι το συνολικό ποσό. Επίσης ανέφερε, πως μέχρι στιγμής ο Δήμος είχε μικρή εισπραξιμότητα, ενημερώνοντας πως για το λόγο αυτό η νέα διοίκηση ανέθεσε σε υπάλληλο αυτή την αρμοδιότητα, προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό είσπραξης.

«Κάναμε αυτή τη μικρή αύξηση, που στην ουσία δεν είναι τίποτε, κυρίως για το οικιακό αν παρατηρήσει κανείς, την κάναμε στην αρχή και αυτό βέβαια είναι πολύ άσχημο, αλλά είμαστε αναγκασμένοι, διότι η Μήλος δεν θα πρέπει να περάσει ένα δεύτερο καλοκαίρι με σκουπίδια, βρόμικη και να μη μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες στον κόσμο», τόνισε ο Δήμαρχος. «Πρέπει να προετοιμαστούμε. Αν δεν υπάρχει στα ανταποδοτικά το αντίστοιχο ποσό, δεν θα μπορούμε να πάρουμε εποχιακούς».

«Η αύξηση θα δώσει εργαλεία στο Δήμο»

Λαμβάνοντας το λόγο, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Αβέρκιος Γαΐτανής υπενθύμισε στο Σώμα, πως πέρυσι, κατά την κατάρτιση του π/ϋ του 2109, η Οικονομική Υπηρεσία, λόγω του ζητήματος του δεματοποιητή, είχε εισηγηθεί την αύξηση των δημοτικών τελών, με την τότε δημοτική αρχή του κ. Δαμουλάκη, να την απορρίπτει και να επιμένει στη μη αύξηση των τελών.

«Κατανόησα, ότι επειδή ακριβώς είχαμε τις εκλογές μπροστά μας, η εισήγηση αυτή δε λήφθηκε σοβαρά υπόψιν. Ενδεχομένως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους, που το νησί δεν ήταν καθαρό, ήταν φορτωμένο σκουπίδια», ανέφερε, υποστηρίζοντας, ότι είχε πέσει στην αντίληψη όλου του νησιού. Επιπλέον, δήλωσε σύμφωνος με την αύξηση των τελών, τονίζοντας, ότι θα δώσει περισσότερα εργαλεία στο Δήμο, για την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών του. «Οι αυξήσεις που προτάθηκαν αφορούν σε 0,06 ευρώ ανά τετραγωνικό στις οικίες, που σημαίνει, ότι κάποιος με ένα σπίτι 100 τετραγωνικά μέτρα, θα επιβαρυνθεί με μόλις 6 ευρώ το χρόνο και με 47 ευρώ οι επαγγελματικοί χώροι. Νομίζω ότι είναι χρήματα που όλοι μπορούν να τα δώσουμε, ώστε να πετύχουμε το νησί μας να είναι πιο καθαρό», τόνισε κλείνοντας ο κ. Γαΐτανής, με τη σημείωσε, πως από του χρόνου, ο Δήμος μπορεί να επανεξετάσει το ζήτημα.

«Ο Δήμος οφείλει να κάνει κοινωνική πολιτική»

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρώην Δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Δαμουλάκης εξέφρασε την άποψη, ότι προκειμένου το νησί να είναι καθαρό οφείλει να υπάρχει προσωπικό στο δήμο και εργατικά χέρια, ενώ έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό του παγώματος των προσλήψεων και στη λύση που δόθηκε με την 3Κ, αλλά καθυστέρησε η εφαρμογή της, ώστε να εξηγήσει την έλλειψη προσωπικού, όχι μόνο στο Δήμο Μήλου, αλλά γενικότερα.

Ο κ. Δαμουλάκης επίσης απάντησε στο σχόλιο του κ. Γαϊτανή, λέγοντας, πως τα ανταποδοτικά τέλη δεν είχαν αυξηθεί όσα χρόνια βρισκόταν στη θέση του Δημάρχου και άρα η μη αύξησή τους για τον π/ϋ του 2019 δεν ήταν προεκλογικό “τρικ”.

«Η Ελλάδα, βρίσκεται στη δυσκολότερη οικονομική κατάσταση. Ως εκ τούτου, ο Δήμος οφείλει να έχει σωστά τα οικονομικά του, ώστε να κάνει και κοινωνική πολιτική, απέναντι στους δημότες και τους επιχειρηματίες. Άκουσα στην Οικονομική Επιτροπή από τον κ. Γαϊτανή να λέει, ότι φέτος οι επιχειρήσεις – έχει στοιχεία – ότι έχουν συγκεντρώσει 200.000.000 ευρώ. Αυτό δε σημαίνει, ότι εφόσον συγκέντρωσαν αυτά τα χρήματα, εμείς μπορούμε να πάμε και να πούμε, “αφού πήρατε πολλά, ελάτε και δώστε μας πολλά”. Καλά έκαναν, δούλεψαν και εμείς θα πρέπει να δούμε πώς θα το κάνουμε», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Φραγκίσκος Ζούλιας, ζήτησε από τον κ. Δαμουλάκη να ενημερώσει το Σώμα, αν η παράταξή του έχει μία πρόταση, ώστε να ισοσκελιστεί το έλλειμμα των 158.000 ευρώ στα ανταποδοτικά, ενώ και ο Δήμαρχος συμπλήρωσε, «να μας πείτε την πρότασή σας, πώς θα βγουν τα νούμερα, ώστε του χρόνου το καλοκαίρι να είναι η Μήλος καθαρή και σε ένα χρόνο, να μην έρθουμε εδώ να πούμε στους Μηλιούς, πληρώστε 5 και 6 ευρώ και να μην έχουμε χρήματα στον π/ϋ να διεκδικήσουμε θέσεις εποχιακές θέσεις εργασίας για να καθαρίσουμε το νησί. Εμείς έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα, έχουμε ιεραρχήσει κάποια πράγματα και προσπαθούμε να πετύχουμε, το καλοκαίρι το νησί να είναι καθαρό».

Απαντώντας, ο κ. Δαμουλάκης υποστήριξε, πως στη δεδομένη περίπτωση, «ή περιορίζουμε τα έξοδα, ή αυξάνουμε τις τιμές. Το να αυξήσουμε τις τιμές είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να περιορίσουμε τα έξοδα και να κάνουμε πιο σκληρή διαχείριση. Επειδή εγώ σε καμία περίπτωση δε δέχομαι, ότι δεν μπορεί να γίνει σωστή διαχείριση των πραγμάτων, πιο σκληρή και πιο αποτελεσματική» και ως εκ τούτου πρότεινε «καμία αύξηση των τελών», συμπληρώνοντας αργότερα, πως αυτή ήταν η στρατηγική τα προηγούμενα χρόνια.

«Η αύξηση είναι “ταφόπλακα” στη μέχρι τώρα διαχείριση»

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Κούρτης, ο οποίος σημείωσε, ότι «αν και η αύξηση των τελών αποτέλεσε πρόταση της δημοτικής παράταξης στην οποία ανήκω, εγώ ψήφισα “παρών”. Η αύξηση τελών, είναι μία “ταφόπλακα” στη μέχρι σήμερα διαχείριση, διότι υπάρχουν επισφαλείς απαιτήσεις ιδιωτών, καταναλωτών προς το Δήμο, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μπορεί αυτή τη στιγμή, οι υπηρεσίες του Δήμου να αποκαλύψουν το ποσό. Τα χρωστούμενα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ [...] και έχει σημασία, όσον αφορά στο ποια ήταν η διαχείριση του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια. [...] Γιατί ο Δήμος δεν εισέπραττε τα έσοδα; Διότι δε λειτουργούσε σωστά», προκαλώντας αντιδράσεις στην αίθουσα.

Ο κ. Κουρτης απευθυνόμενος προς τον κ. Δαμουλάκη, σημείωσε, πως ο π. Δήμαρχος δεν είναι άμοιρος ευθυνών, καθώς είχε το ρόλο του πολιτικού προϊστάμενου της Οικονομικής Υπηρεσίας και όφειλε να έχει πιέσει, σχετικά με το ζήτημα. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε, υποστήριξε, ότι αυξήσεις τελών είχαν γίνει κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του πρώην Δημάρχου. «Τώρα επικαλείστε, ότι με καλύτερη διαχείριση, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Γιατί δεν την κάνατε όλα αυτά τα χρόνια;», έκλεισε, ενώ ακούστηκε εκτός μικροφώνου σχόλιο, στο οποίο σημειωνόταν, πως τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν οι μεγάλες επιπλέον επιβαρύνσεις.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Μήλου διευκρίνισε, πως η μεγάλη διαφορά, πέραν της λειτουργίας του δεματοποιητή, οφείλεται στην πρόβλεψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων που αναμένεται να προσληφθούν βάσει της 3Κ μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ διευκρίνισε, πως οι ανείσπρακτες οφειλές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, κυμαίνονται σε περίπου 1.400 ευρώ, ωστόσο εγγράφονται στο σύνολο των επισφαλών εσόδων στον προϋπολογισμό, που το ποσό τους ανέρχεται περίπου στις 600.000 ευρώ.

Τελικώς, η εισήγηση, περί αύξησης των ανταποδοτικών τελών, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Σώμα.

Ετικέτες: