Επίσημη ενημέρωση από το Λιμεναρχείο της Ίου και των Δήμο Ιητών

Προειδοποιήσεις για την υποβρύχια αλιεία

  • Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2019 - 06:13

Σε αναλυτική ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη για το θέμα της υποβρύχιας αλιείας προχωρούν το Λιμεναρχείου της Ίου καθώς και ο Δήμος Ιητών, με φόντο την αύξηση της σχετικής δραστηριότητας στα νησιά.

Ακολουθούν οι πληροφορίες προς τους πολίτες.

Ασφάλεια κατά την ερασιτεχνική αλιεία

Διαλαμβανομένης της αυξημένης δραστηριότητας ερασιτεχνικής αλιείας σε θαλάσσιες περιοχές  ανακοινώνονται οι ακόλουθες σχετικές οδηγίες: Α. Ασφαλής Διενέργεια Υποβρύχιας Ερασιτεχνικής Αλιείας. 1. Κατά τη διενέργεια υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας, πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω βασικοί κανόνες ασφαλείας: 

α) Οι ασχολούμενοι με την αναφερόμενη δραστηριότητα πρέπει να φέρουν την προβλεπόμενη σημαδούρα και σημαία, η οποία υποδηλώνει την ύπαρξη υποβρύχιου αλιέα στην εγγύς θαλάσσια περιοχή. Ο σημαντήρας πρέπει να είναι ορατός με κανονικές συνθήκες από απόσταση τριακοσίων (300) τουλάχιστον μέτρων. β) Εφόσον η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία γίνεται με τη συνοδεία πλωτού μέσου, η σημαία του σημαντήρα πρέπει να τοποθετείται σε εμφανές σημείο πάνω στο πλωτό μέσο. γ) Η διενέργεια αλιείας με ψαροντούφεκο επιτρέπεται σε ακτίνα το πολύ πενήντα (50) μέτρων από το σημαντήρα ή το πλωτό μέσο. δ) Δεν επιτρέπεται η δραστηριότητα αυτή σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από: (i) Τις θαλάσσιες περιοχές όπου συνήθως φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι.  (ii) Τα λιμενικά έργα, τις ναυτιλιακές σημάνεις, σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και τα δίχτυα με εμφανή σήμανση.  (iii) Τα αγκυροβολημένα πλοία, ε) Σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, καθώς και εισόδους -εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων. 2. Στα άτομα που αλιεύουν με ψαροντούφεκο, συστήνεται να τηρούν τα παρακάτω: 

α) Να βουτούν ανά δύο (02) τουλάχιστον άτομα, αποφεύγοντας τις μεμονομένες καταδύσεις.

β) Να υπάρχει διαρκής οπτική επαφή και επιτήρηση μεταξύ των υποβρύχιων αλιέων. 

γ) Να αποφεύγεται η διενέργεια υποβρύχιας αλιείας όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές , σε περιοχές με κακή υποθαλάσσια ορατότητα, καθώς και όταν η φυσική κατάσταση του υποβρύχιου αλιέα δεν είναι ικανοποιητική για την άσκηση αυτής της δραστηριότητας. 

δ) Να διακόπτεται η υποβρύχια αλιεία με την πρώτη αίσθηση αδιαθεσίας και το άτομο να βγαίνει αμέσως από τη θάλασσα.  ε) Η παρακολούθηση κάποιας εκπαίδευσης που αφορά τις τεχνικές ελεύθερης κατάδυσης.

Επιτρεπόμενα είδη

Σχετικά με τα επιτρεπόμενα είδη, ποσότητες και μεγέθη θαλασσίων οργανισμών αναφέρονται τα ακόλουθα: Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει: α) μέχρι πέντε (5) κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα (καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια), κατά 24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία, εκτός από παραγάδια, με τα οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα (10) κιλά. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο έχει μεγαλύτερο βάρος. β) χωρίς σκάφος, μέχρι τριάντα (30) άτομα των ειδών ζώντων δολωμάτων Ophelia bicornis (σκουλήκι της άμμου), Pattela spp (πεταλίδα) και Paguridea (κατσιμάμαλο, στρομπάρι, ποδαράτο, πορφύρα, κυρίκι, σκαλτσίνι), ανά είδος, ημέρα, τις επιτρεπόμενες για αυτά περιόδους αλιείας. Εφόσον χρησιμοποιείται σκάφος επιτρέπεται η αλιεία μέχρι εξήντα (60) ατόμων ανά είδος, ημέρα και σκάφος των ανωτέρω θαλάσσιων οργανισμών. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σκουλήκι της άμμου απαγορεύεται από 1 Φεβρουαρίου μέχρι 31 Μαΐου μικρότερο από 5 εκατοστά. Οι πεταλίδες από 1 Απριλίου έως 31 Μαΐου μικρότερες των 3 εκατοστών και τα υπόλοιπα από 1 Μαΐου έως 31 Αυγούστου μικρότερα από 5 εκατοστά). γ) χταπόδια βάρους μεγαλύτερου των πεντακοσίων (500) γραμμαρίων. δ) μέχρι είκοσι (20) άτομα αχινών ανά ημέρα και εφόσον υπάρχει σκάφος μέχρι τριάντα (30) άτομα αχινών για το σύνολο των αλιέων που επιβαίνουν επί αυτού.(Επιτρεπόμενη περίοδο: Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο κάθε έτος).

Απαγορεύσεις για την υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία

1. Απαγορεύεται η χρήση κάθε είδους διχτυών (απαγορεύτηκαν σε εφαρμογή των ΕΚ1967/06 και ΕΕ 1380/2013). 2. Απαγορεύεται καθ' όλο το έτος το ψάρεμα με χρήση φωτεινών πηγών (φακοί, λάμπες, Λουξ, κτλ.). εκτός της περίπτωσης ψαρέματος με καμάκι χεριού με λάμπα Λουξ, χωρίς καταυγαστήρα και έντασης μέχρι 500 κεριά. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η χρήση κάθε φωτιστικού μέσου για αλιεία σε απόσταση 200 μέτρων από τοποθετημένα στο νερό δίχτυα τύπου «καρτέρι». 3. Απαγορεύεται η αλιεία ερυθρού τόνου (Thunnus thynnus).  4. Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με πεζόβολο στις εκβολές των ποταμών, σε απόσταση 500 μέτρων ακτινοειδώς από αυτές και στα εσοδευτικά στόμια των ιχθυοτροφείων σε απόσταση 200 μέτρων 

ακτινοειδώς από αυτά.  5. Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με πλωτά μέσα στις λιμνοθάλασσες και τα λοιπά ιχθυοτροφεία του Δημοσίου ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μισθωμένα ή μη. (άρθρο 9 παρ.3 του Ν 2040/1992 ΦΕΚ 70 τ. Α) 6. Οι ερασιτέχνες αλιείς που αλιεύουν με εργαλεία τα οποία μένουν στη θάλασσα (π.χ. παραγάδι) υποχρεούνται να τα σημαίνουν, ώστε να είναι ορατά από τα 300 μέτρα τουλάχιστον.  7. Απαγορεύεται κάθε μήνα Μάϊο κάθε έτους το ψάρεμα με παραγάδια, καθώς και το ψαροντούφεκο.  8. Απαγορεύεται η χρήση παραγαδιών για αλιεία άκρως μεταναστευτικών ειδών (ξιφίας, τονοειδή, παλαμίδα, κυνηγός, κλπ.)  9. Απαγορεύεται η αλιεία των υπόλοιπων θαλάσσιων οργανισμών (εκτός των ψαριών και των κεφαλόποδων). Δηλαδή, απαγορεύεται η αλιεία δίθυρων (καλόγνωμες, πίνες, κυδώνια, μύδια, στρείδια, χτένια, κλπ), ελασμοβραγχίων, γαστεροπόδων (αυτιά, θαλάσσια σαλιγκάρια, κλπ.) και καρκινοειδών μαλακοστράκων (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, κλπ.). 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Λιμεναρχείο Ίου, καθ όλη τη διάρκεια του 24ωρου (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2286091264-2286041530) . 

Παρακαλούμε για την ενημέρωση σας.