Σε Νάουσα και Παροικιά το σύστημα καθαρισμού επιφάνειας υδάτων Seabin μέσω δωρεάς του Cyclades Preservation Fund

Στην Πάρο το σύστημα Seabin

Η καινοτόμος λύση για την αυτόματη συλλογή των θαλάσσιων απορριμμάτων, με τον κάδο Seabin, που εφαρμόστηκε στο λιμάνι της Σύρου, “ταξιδεύει” και στην Πάρο, με την χορηγία του Cyclades Preservation Fund.

Tο καινοτόμο σύστημα με τον επιπλέοντα στην επιφάνεια της θάλασσας κάδο Seabin, το οποίο το Cyclades Preservation Fund σύστησε πρώτη φορά στο λιμάνι της Ερμούπολης, θα τοποθετηθεί στο μικρό λιμάνι της Νάουσας Πάρου, μετά από αντίστοιχη δράση και συνεννόηση με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου.

Μάλιστα, στη σχετική του εισήγηση, σχετικά με την αποδοχή δωρεάς του συστήματος καθαρισμού επιφάνειας υδάτων Seabin από το Cyclades Preservation Fund, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου, πρότεινε την δημιουργία μίας ακόμη βάσης για τον κάδο στο λιμάνι της Παροικιάς, προκειμένου ο κάδος να μετακινείται, όπου κρίνεται, πως υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση, σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους.

Σύμφωνα με την εισήγηση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, το Cyclades Preservation Fund με έγγραφό του, προσφέρει στο Δήμο Πάρου ένα σύστημα καθαρισμού επιφάνειας υδάτων Seabin για χρήση στο λιμανάκι της Νάουσας.

Κατόπιν συνεννόησης με το Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο και τον προϊστάμενο της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου, συμφωνήθηκε να μπει ακόμη μία βάση του εν λόγω συστήματος και στην Παροικιά (στο αλιευτικό καταφύγιο) ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς του κάδου και στις δύο τοποθεσίες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Στο πλαίσιο της εισήγησης, υπενθυμίστηκε στο Σώμα, πως το βραβευμένο σύστημα καθαρισμού επιφάνειας υδάτων Seabin είναι αυστραλιανής επινόησης και παραγωγής και το οποίο, κατόπιν δωρεάς και διαμεσολάβησης του Cyclades Preservation Fund, τοποθετήθηκε πρόσφατα και στο λιμάνι της Σύρου.

Ετησίως, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τα θαλάσσια ρεύματα που κατευθύνουν τα επιπλέοντα θαλάσσια απορρίμματα, μπορεί να συλλέξει περίπου 90.000 πλαστικές σακούλες, 50.000 πλαστικά μπουκαλάκια νερού, περισσότερα από 110.000 κομμάτια μικροπλαστικού και μικροϊνών, καθώς επίσης και έλαια πετρελαίου και απορρυπαντικών που χρησιμοποιούν τα σκάφη, όπως και χιλιάδες αποτσίγαρα.

Για τον εντοπισμό του καταλληλότερου σημείου και την εγκατάσταση, απαιτείται η συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας, των αρμόδιων λιμενικών αρχών (του Λιμεναρχείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου), το οποίο προτείνεται να έχει και την τελική ευθύνη πλέον για τη συντήρηση και λειτουργία του Seabin.

Θα προάγει την περιβαλλοντική ευπρέπεια και ευαισθησία, αλλά θα κάνει πράξη τον αυτόματο καθαρισμό ευαίσθητων και μεγάλης επισκεψιμότητας σημείων του νησιού

Αξίζει να σημειωθεί, πως το Ίδρυμα για την Ανάδιεξη και Προστασία του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες (CPF) συγκεντρώνει πόρους από ιδιώτες – δωρητές και επιχειρήσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και εμπειρογνώμονες, διασφαλίζει τη στήριξη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του θαλάσσιου, παράκτιου και χερσαίου οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής των Κυκλάδων.

Ανάμεσα στα προγράμματα που έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα, είναι η δημιουργία ενός μικρού κέντρου ανακύκλωσης πλαστικού στη Σύρο, η δημιουργία ενός κυκλαδικού βοτανόκηπου στο Περιβαλλοντικό Πάρκο της Πάρου, η ανάδειξη της θαλάσσιας χελώνας στη Νάξο, η μεταφορά της τεχνογνωσίας και τοποθέτηση του καινοτόμου πλωτού κάδου συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων Seabin στο λιμάνι της Σύρου, η δημιουργία του πρώτου σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στην Αντίπαρο, η προώθηση του αλιευτικού τουρισμού, η πρωτοβουλία Clean Blue Paros ως συνεργαζόμενος εταίρος και συγχρηματοδότησης του έργου, η δημιουργία του επιτραπέζιου, εκπαιδευτικού παιχνιδιού “Κυκλαδούπολη” κ.α.

Ετικέτες: