Μία ακόμη «νίκη» κατάφεραν ενωμένοι οι πολίτες και οι φορείς της Τήνου, καθώς κατάφεραν να αποτρέψουν τη μεταφορά εκατοντάδων κυβικών μπετόν για δημιουργία βάσεων ανεμογεννητριών

Αστυνομία απέναντι στους πολίτες για τα αιολικά

Με πρωτόγνωρα ισχυρή παρουσία της αστυνομίας επιχειρήθηκε η απομάκρυνση των πολιτών

Πρωτόγνωρες εικόνες για το νησί της Τήνου, όπου αποβιβάστηκε αστυνομική δύναμη 40 ατόμων και τεσσάρων περιπολικών οχημάτων, προκειμένου να καμφθεί η αντίδραση των Τηνίων πολιτών, που αντιτίθενται σθεναρά στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί, υπό το παρόν θεσμικό πλαίσιο.

Παρά το γεγονός, ότι πριν από μερικές εβδομάδες απετράπη, η «απόβαση» ΜΑΤ στην Τήνο, προκειμένου να προληφθούν οι όποιες αντιδράσεις των πολιτών του νησιού απέναντι στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί, από το βράδυ της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου, τελικώς, στην Τήνο μετέβησαν περίπου 40 άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι μετακινήθηκαν από τα γύρω νησιά, όπως επίσης και τέσσερα επιπλέον περιπολικά. Η ενισχυμένη δύναμη της αστυνομίας επιχείρησε νωρίς το πρωί της Τρίτης την απομάκρυνση των πολιτών, που είχαν προβεί σε ειρηνική κινητοποίηση, στη δημοτική έκταση που συνορεύει με το οικόπεδο εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη θέση «Πράσσα – Πολέμου Κάμπος» στα Υστέρνια, με στόχο να μην επιτρέψουν την «τσιμεντοποίηση» του Τηνιακού τοπίου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση για προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα, απαγορεύοντας την κυκλοφορία οχημάτων (πολιτών και Δήμου) στο δρόμο που οδηγεί προς το οικόπεδο της επένδυσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μετακίνηση των οχημάτων που μετέφεραν το μπετόν για τη δημιουργία των βάσεων των ανεμογεννητριών.

Η παντελώς απρόκλητη εμφάνιση ισχυρής δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας, για τη διασφάλιση της συνέχισης των εργασιών στην επένδυση, παρόλο που σε καμία περίπτωση οι κινητοποιήσεις των Τηνίων πολιτών δεν έχουν διασαλεύσει την τάξη και πάντοτε πραγματοποιούνται σε ειρηνικό και ήρεμο κλίμα, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στη συγκεκριμένη απόφαση.

Τονίζεται, πως ανάμεσα στους πολίτες και την αστυνομία δεν υπήρξε καμία διένεξη, παρά το γεγονός, ότι οι αστυνομικοί κρατώντας ασπίδες επιχείρησαν να «σπρώξουν» την αλυσίδα των πολιτών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα οχήματα μεταφοράς του μπετόν, ενώ οι πρώτες αναφορές επισημαίνουν, πως υπήρξε διάλογος σε πολιτισμένο τόνο και από τις δύο πλευρές.

Προσωρινή «επικράτηση» των πολιτών

Η δυσάρεστη και απογοητευτική αυτή «περιπέτεια», έληξε με μία προσωρινή νίκη για τους Τηνιακούς, οι οποίοι κατάφεραν την απομάκρυνση τελικά των μπετονιερών, χωρίς να «πέσει» σταγόνα σκυροδέματος. Ωστόσο, η «μάχη» για το νησί δε σταματά, καθώς οι αστυνομικοί έχουν εντολή να παραμείνουν στην περιοχή έως και την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, ενώ είναι πλέον έκδηλη η εμμονή για την με κάθε τρόπο συνέχιση της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στα Υστέρνια, γεγονός που έχει ληφθεί υπόψιν από τους τοπικούς φορείς και πολίτες. Μάλιστα, ο Δήμος συγκάλεσε έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ κιόλας της Τρίτης, προκειμένου να συζητηθούν οι νέες, πρωτόγνωρες και επαχθείς εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται δε, ότι η τοπική κοινωνία της Τήνου, όπως επίσης και των υπολοίπων νησιών, που αντιτίθενται στην άκριτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων, όπως η Πάρος και η Άνδρος, αλλά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν αντιτίθενται οριζόντια στις ΑΠΕ, ωστόσο ζητούν να υπάρξει αναστολή των ενεργειών για εγκατάσταση ή αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ, έως ότου υπάρξει επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, μετά από διαβούλευση με την κοινωνία.

«Παραπέμπει σε άλλες εποχές…»

Στην πρώτη ενημέρωση, σχετικά με την απόφαση να αποβιβαστούν αστυνομικές ενισχύσεις στο νησί, οι αντίδραση, εκ μέρους του Δημάρχου, των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και της Επάρχου Τήνου, ήταν εντονότατες.

Σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε, ότι «η τοπική μας κοινωνία που διακρίνεται από σεβασμό προς τον νόμο και τα επίσημα όργανά του, είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει πάντα στο πλαίσιο του νόμου το δικαίωμά της για μια καλύτερη ζωή. Εμείς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στην Τήνο θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ότι μας παρέδωσαν και οι γονείς μας».

Σε δεύτερη αναφορά του ο Δήμαρχος, σημειώνει: «Δυστυχώς οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν και το νησί μας ζει πρωτοφανείς στιγμές. ΜΑΤ παρατάσσονται εναντίον δημοτικών συμβούλων και πολιτών. Απαγόρευση κυκλοφορίας που με όλο το σεβασμό παραπέμπει σε άλλες εποχές… Τελικά είναι τόσο μεγάλα τα συμφέροντα;».

Μάλιστα ο κ. Σιώτος έθιξε και ένα ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα, αυτό της διαρκούς υποστελέχωσης των Αστυνομικών Τμημάτων, για τα οποία ο Δήμαρχος, όπως και οι συνάδελφοί του στις Κυκλάδες, βρίσκονται συνεχώς σε ρόλο «επαίτη» για την στελέχωσή τους, χωρίς τις περισσότερες φορές τα αιτήματά τους να ικανοποιούνται. Ωστόσο, στη δεδομένη περίπτωση, η μετακίνηση των αστυνομικών και η μεγάλη ενίσχυση της δύναμης στην Τήνο, φαίνεται να πραγματοποιήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Θυμίζουμε, ότι μόλις φέτος τον Σεπτέμβριο, το Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εξέπληξε με την απόφασή του για πρώτη φορά, να μην εγκρίνει καμία ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης, σε κανένα νησί των Κυκλάδων, παρά τα σχετικά αιτήματα.

Ο Δήμαρχος Τήνου στην ανάρτησή του υπογραμμίζει, πως «είμαι γέννημα-θρέμμα Τηνιακός, νομικός και οικογενειάρχης. Ως πολίτης και ως Δήμαρχος θα ήθελα να απευθυνθώ προς την Αστυνομική Διεύθυνση: Όταν ζητάμε κατά την τουριστική περίοδο περισσότερη αστυνόμευση υπάρχει έλλειψη προσωπικού... όταν όμως πρέπει να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, όλα καλά».

Αντίστοιχα έντονες, υπήρξαν οι ανακοινώσεις από πλευράς των παρατάξεων της μειοψηφίας, της Επάρχου Τήνου και προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Αναστασίας Δεληγιάννη – Άσπρου, στις οποίες πέραν της στηλίτευσης των φαινομένων αυξημένης αστυνομικής παρουσίας στο νησί, σχολιάζουν με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο την αποφασιστικότητα και το αίσθημα ευθύνης των πολιτών, οι οποίοι επέλεξαν να απέχουν από τις εργασίες τους από πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης και να παραμείνουν αμετακίνητοι απέναντι στις προσπάθειες απομάκρυνσής τους, προκειμένου να διαφυλάξουν το νησί τους.

Ο Δήμος Τήνου, παράλληλα, κατέθεσε αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη, στο Ειρηνοδικείο Τήνου, όσον αφορά στην έκδοση προσωρινής διαταγής.

Μήνυμα συμπαράστασης επίσης, έστειλε και η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου, με τον επικεφαλής της, κ. Γιάννη Ντουνιαδάκη, να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η Λαϊκή Συσπείρωση συντάσσεται με τον αγώνα των νησιωτών να μην επιτραπεί η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με την εγκατάσταση των βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά και να αξιοποιηθούν οι Α/Γ μόνο για τις ανάγκες του νησιού. Να ανακληθούν τώρα οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή των αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες».

 «Εμείς εδώ δεν έχουμε καταθέσει τα όπλα»

«Δεν έχουν ξαναγίνει αυτά τα πράγματα σε έναν τόσο φιλήσυχο τόπο. Πρωτόγνωρα πράγματα. Αυτό είναι κατάντια», δήλωσε η Έπαρχος Τήνου, κ. Δεληγιάννη – Άσπρου, η οποία βρέθηκε από τις 6 το πρωί στο σημείο της ειρηνικής διαμαρτυρίας στη δημοτική έκταση που συνορεύει με το οικόπεδο της επένδυσης, πλάι στους πολίτες, τους δημοτικούς συμβούλους και τους φορείς του νησιού.

Όπως τόνισε, «μιλώντας με τον Αστυνομικό Διοικητή, του εξήγησα ότι στο σημείο ήταν συγκεντρωμένοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, παιδιά, μεγαλύτεροι, υπήρχαν γυναίκες, που θα μπορούσαν να είναι μητέρες μας, αλλά και νεαρά παιδιά, που θα μπορούσαν να είναι παιδιά μας. Και πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν εκεί, προκειμένου να δηλώσουν την αγωνία τους για τον τόπο μας και για να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε το τοπίο του νησιού μας».

Ερωτώμενη η Έπαρχος εξήγησε, πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αστυνομική δύναμη μεταφέρθηκε στο νησί της Τήνου, «για την τήρηση της τάξης», ωστόσο όπως υπογράμμισε, ουδέποτε έχει υπάρξει συμβάν που να οδηγεί στο συμπέρασμα, πως οι Τήνιοι πολίτες ενδεχομένως να προκαλέσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα, διασαλεύοντας την τάξη, καθώς οι διαμαρτυρίες πάντοτε είναι ειρηνικές και με σεβασμό.

«Είναι η δεύτερη φορά που ο κόσμος ενωμένος καταφέρνει μία νίκη. Μία νίκη που φωνάζει, πως εμείς εδώ δεν έχουμε καταθέσει τα όπλα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον τόπο μας», σημείωσε η κ. Δεληγιάννη – Άσπρου.

Σύμφωνα με την Έπαρχο, έγινε από την πλευρά των αστυνομικών μία προσπάθεια να «σπρωχτεί» ο συγκεντρωμένος κόσμος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα οχήματα, παρ’ όλα αυτά οι πολίτες παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να υποχωρήσουν και να μην επαναληφθεί αντίστοιχη προσπάθεια στη διάρκεια της ημέρας.

Κλείνοντας, η ίδια τόνισε, πως δικαιότερο θα είναι οι όποιες εργασίες να ανασταλούν έως και την έκδοση μίας απόφασης από τακτικό δικαστήριο, προκειμένου «να μη βρεθούμε προ τετελεσμένου γεγονότος, να μην έχουν ήδη πέσει τόσα πολλά κυβικά μέτρα μπετόν και στη συνέχεια να βγει μία απόφαση που δικαιώνει το Δήμο Τήνου».